Μυτιληναίος: Οι νέοι «στόχοι» στον τομέα βιώσιμης ανάπτυξης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυτιληναίος: Οι νέοι «στόχοι» στον τομέα βιώσιμης ανάπτυξης
mytilineos3
Έργα ενεργειακής αναβάθμισης, έξυπνα δίκτυα, έξυπνοι οδοφωτισμοί, υβριδικά έργα κ.α., πέραν των παραδοσιακών υποδομών, βρίσκονται πλέον για τα καλά στο στόχαστρο του ομίλου.

Έργα ενεργειακής αναβάθμισης, έξυπνα δίκτυα, έξυπνοι οδοφωτισμοί υβριδικά και άλλα τέτοιου είδους έργα, πέραν των παραδοσιακών υποδομών, βρίσκονται πλέον για τα καλά στο στόχαστρο του ομίλου Μυτιληναίος. Πρόκειται για projects που προάγουν τη βιωσιμότητα και θα βρεθούν υπό την «ομπρέλα» του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης στον οποίο μετασχηματίστηκε και μετεξελίχθηκε η παραδοσιακή και γνωστή σε όλους ΜΕΤΚΑ. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της Mytilineos, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και στα αποκαλυπτήρια της νέας πλατφόρμας Smart Cities του ομίλου, που αποτελούν επίσης νέο πεδίο δράσης για την εισηγμένη.

«Στη MYTILINEOS επενδύσαμε από πολύ νωρίς σε αυτό. Ουσιαστικά, μετασχηματίσαμε όλη την εταιρεία, ώστε στο επίκεντρο της στρατηγικής της να είναι οι αρχές βιώσιμης ανάπτυξης. Όχι μόνο ως θεωρία, αλλά και ως business. Πολλοί είχαν ξαφνιαστεί όταν αλλάξαμε το παραδοσιακό όνομα της ΜΕΤΚΑ σε Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά δικαιωθήκαμε εκ του αποτελέσματος. Η εταιρεία, πέραν των παραδοσιακών έργων υποδομών, στοχεύει πλέον και σε έργα που προάγουν τη βιωσιμότητα: έργα ενεργειακής αναβάθμισης, έξυπνα δίκτυα, έξυπνους οδοφωτισμούς, υβριδικά έργα και άλλα. Έργα δηλαδή που έχουν στον πυρήνα τους την αναβάθμιση της ζωής της κοινότητας και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος», σημείωσε η κυρία Μπουζάλη.

Εξάλλου, η χώρα μας το προσεχές διάστημα πρέπει να είναι έτοιμη να υλοποιήσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του RRF, που δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες για τη χώρα μας και μεγάλες ευκαιρίες για εταιρείες αλλά και την ελληνική κοινωνία. «Η MYTILINEOS έχει προετοιμαστεί, έχει μετασχηματιστεί και έχει αξιοποιήσει την εμπειρία της για την επόμενη μέρα. Αυτό εξάλλου αναγνωρίζουν οι συνεργάτες που μας επιλέγουν ιδιαίτερα στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

Όπως έχει αναδείξει πολλές φορές το insider.gr, ο όμιλος ποντάρει πολλά στον ευρύτερο τομέα των υποδομών υπό τον «μανδύα» όμως των Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Με μπαράζ… επικράτησης σε διαγωνισμούς στο εσωτερικό και ανάληψης νέων έργων στο εξωτερικό στον ευρύτερο τομέα των έργων βιώσιμης ανάπτυξης, στον οποίο εντάσσονται και οι κλασσικές υποδομές, ο όμιλος κατάφερε μέσα σε μόλις λίγους μήνες, εντός του 2022, να ενισχύσει το «καλάθι» του ανεκτέλεστου συμβάσεων και έργων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Σε αυτά περίοπτη θέση είχαν παραδοσιακά έργα υποδομών, όπως δημόσια ή ΣΔΙΤ οδικά, σιδηροδρομικά projects, συμβάσεις οδοφωτισμού (της Αθήνας σχεδόν 53 εκατ. ευρώ) και άλλα.

Πρόκειται για projects που διευρύνουν το «αποτύπωμα», και βέβαια τη βαρύτητα δίνει το γκρουπ στον χώρο των ευρύτερων υποδομών (πέραν της ισχυρής παρουσίας του ομίλου σε ενέργεια και μεταλλουργία), μέσω του εξειδικευμένου Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Με την εστίαση σε έργα ενεργειακής μετάβασης και βιώσιμης ανάπτυξης να αποτελεί στρατηγική απόφαση της εισηγμένης, όπως βέβαια και η περαιτέρω διείσδυση στον χώρο των υποδομών – κατασκευών, όπως και άλλες φορές έχει αναφέρει το insider.gr. Μάλιστα, σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος αναμένει προσεχώς και νέες θετικές εξελίξεις στο εξωτερικό, δηλαδή νέες συμβάσεις, είτε στον τομέα απορριμμάτων (ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων) είτε στην ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Προφανώς, και μέσω του project «MYTILINEOS Smart Cities» να διευρύνει περαιτέρω τη συμμετοχή του σε αυτόν τον τομέα.

«Το 2021 σηματοδότησε την ουσιαστική επανεκκίνηση του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, που επέστρεψε σε κερδοφορία, έπειτα από ένα έτος με σημαντικές προκλήσεις εξαιτίας της πανδημίας αλλά και με τη νέα στρατηγική εστίαση σε έργα που προάγουν την Ενεργειακή Μετάβαση και τη Βιωσιμότητα», ανέφερε η Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της παρουσίασής των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2021. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του τομέα ανήλθε στα 370 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 2,66 δισ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση κατά 116% σε σχέση με το 2020 (ήταν στα 171 εκατ. ευρώ), ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 34 εκατ. (επί συνόλου 359 εκατ. ευρώ) έναντι ζημιών 2 εκατ. ευρώ το 2020. Το περιθώριο EBITDA «έγραψε» 9,1%.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η εισηγμένη ανακοίνωσε την ανάπτυξη τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ένα deal που ξεπερνά τα 300-330 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η MYTILINEOS έχει υπογράψει τις συμβάσεις με τρεις θυγατρικές της Drax Group plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα με τις Hirwaun Power Limited, Progress Power Limited και Millbrook Power Limited για την κατασκευή 3 OCGTs με ισχύ περίπου 299 MW το καθένα. Οι συμβάσεις περιλαμβάνουν τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) και των 3 σταθμών, που θα είναι πανομοιότυποι. Ο εξοπλισμός του κάθε αεριοστρόβιλου θα είναι Siemens Energy SGT5-4000F.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider