Πώς προχωρά η αποκατάσταση των συστημάτων των ΕΛΤΑ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς προχωρά η αποκατάσταση των συστημάτων των ΕΛΤΑ
Ποιες υπηρεσίες έχουν αποκατασταθεί και τι μένει για τη συνέχεια.

Σε εξέλιξη συνεχίζουν να βρίσκονται όλη την εβδομάδα οι εργασίες αποκατάστασης των πληροφοριακών συστημάτων των ΕΛΤΑ, μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε ο Οργανισμός στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία όμως θα πραγματοποιηθεί σταδιακά ώστε να διασφαλιστεί η επανεκκίνηση με ασφάλεια του συνόλου των διαδικασιών.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο οργανισμός των ελληνικών ταχυδρομείων δέχτηκε μια από τις σφοδρότερες κυβερνοεπιθέσεις τύπου ransomware, που έχει δεχτεί ποτέ ελληνικός όμιλος, η οποία είχε στόχο την κρυπτογράφηση των κρίσιμων συστημάτων για την επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΛΤΑ. Η κυβερνοεπίθεση ξεκίνησε από κακόβουλο λογισμικό μηδενικού χρόνου, το οποίο εγκαταστάθηκε σε σταθμό εργασίας και με την τεχνική https reverse shell συνδέθηκε σε υπολογιστικό σύστημα το οποίο ελεγχόταν από ομάδα κυβερνοεγκληματιών. Για λόγους πρόληψης και ασφαλείας και μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι επιβεβλημένες ενέργειες αποφασίστηκε η απομόνωση ολόκληρου του Data Center της εταιρείας, γεγονός που προκάλεσε παύση διεκπεραίωσης εργασιών στο μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ και έκτοτε τα συστήματα επανέρχονται σταδιακά, με τους ειδικούς να εξετάζουν ένα προς ένα περισσότερα από 2.500 τερματικά συστήματα για λόγους ΙΤ ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η αποκατάσταση των συστημάτων εξελίσσεται ομαλά και βάσει του προγράμματος των υπηρεσιών Πληροφορικής των ΕΛΤΑ. Προτεραιότητα ωστόσο δίνεται στα συστήματα που επηρεάζουν την εξυπηρέτηση των πελατών ώστε να επιτευχθεί η επαναφορά όλων των συναλλαγών κι υπηρεσιών με απόλυτη ασφάλεια.

Η επίλυση της προαναφερθείσας εξίσωσης βέβαια παραμένει δύσκολη, δεδομένου ότι τα ΕΛΤΑ διαθέτουν όχι ένα, αλλά πολλαπλά συστήματα Πληροφορικής για την εξυπηρέτηση των διαφορετικών λειτουργιών που επιτελούν (αλληλογραφία, δέματα, πληρωμές & εισπράξεις, λογαριασμοί, συντάξεις κλπ.).

Οι λειτουργίες που έχουν επανέλθει

Μέχρι σήμερα η Διεύθυνση Πληροφορικής των ΕΛΤΑ αλλά και οι εξειδικευμένοι συνεργάτες εταιρείας στον τομέα του Cyber Security, έχουν επιτύχει να επαναφέρουν τα συστήματα μέσω των οποίων διεκπεραιώνεται η πληρωμή των συντάξεων και των επιδομάτων. Κατά την καταβολή συντάξεων που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε μάλιστα, είχαν σημειωθεί μικροκαθυστερήσεις ωρών σε ορισμένες απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, για την οποία όμως δεν ευθύνεται η κυβερνοεπίθεση στα συστήματα των ΕΛΤΑ αλλά η καθυστέρηση στην προώθηση της εκτέλεσης των πληρωμών, από την πλευρά ορισμένων φορέων.

Σε τροχιά επαναλειτουργίας έχει μπει κι όλο το Σύστημα Παρακολούθησης Αντικειμένων και Αλληλογραφίας (Track&Trace) το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο μέσα από το site των ΕΛΤΑ, επιτρέποντας στο κοινό να έχει πλέον εικόνα για την αλληλογραφία και τα δέματά του. Δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας αλληλογραφίας και των λογαριασμών τους έχουν πλέον και οι μεγάλοι πελάτες (B2B) των ΕΛΤΑ, μέσω της ειδικής εφαρμογής που έχουν στη διάθεσή τους ενώ κανονικά εκτελούνται πλέον και όλες οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω του δικτύου ΕΛΤΑ, όπως αντικαταβολές, ταχυδρομικές επιταγές (μεταφοράς χρήματος), πληρωμές λογαριασμών και οφειλών, πληρωμή εργοσήμου κλπ. Τέλος σε λειτουργίας έχει τεθεί και το e-shop των ΕΛΤΑ.

Τι μένει να αποκατασταθεί

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η επαναφορά και των υπόλοιπων υποσυστημάτων του δικτύου που βρίσκονται στο στάδιο της αποκατάστασης, με την παραλαβή δεμάτων από το εξωτερικό να είναι ουσιαστικά, η βασικότερη υπηρεσία που απομένει να τεθεί σε λειτουργία.

Παρότι τα στελέχη της διοίκησης των ΕΛΤΑ αντιλαμβάνονται την πρόσκαιρη ταλαιπωρία για το κοινό και καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για συντομότερη δυνατή επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, θα πρέπει να αναμένονται ακόμη μερικές ημέρες καθυστέρησης ως προς τη διευθέτηση αυτής της υπηρεσίας ώστε η επαναφορά να ολοκληρωθεί με την δέσουσα επιμέλεια και ασφάλεια. Κι αυτό γιατί σε κάθε υποσύστημα, ακολουθούνται οι διεθνείς πρακτικές κυβερνοσφάλειας, οι οποίες επιβάλουν την δοκιμή σε ασφαλές περιβάλλον πριν συνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο, διαδικασία που προϋποθέτει περισσότερο χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΤΑ: Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην καταβολή συντάξεων - Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Οι δυσκολίες της επόμενης ημέρας των ΕΛΤΑ και η μάστιγα των κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές

Κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ - Σε κανονική λειτουργία η ΕΛΤΑ Courier

gazzetta
gazzetta reader insider insider