Δεν ξέφυγε από την «δαγκάνα» των κυρώσεων η ρωσική RCB Bank στην Κύπρο – Η συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν ξέφυγε από την «δαγκάνα» των κυρώσεων η ρωσική RCB Bank στην Κύπρο – Η συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα
Μπορεί να προνόησε για την αποφυγή των επιπτώσεων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν μπόρεσε τελικά να βγει αλώβητη η ρωσική τράπεζα RCB Bank Ltd  στην Κύπρο.

Μπορεί να προνόησε για την αποφυγή των επιπτώσεων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν μπόρεσε τελικά να βγει αλώβητη η ρωσική τράπεζα RCB Bank Ltd στην Κύπρο.

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο βασικός μέτοχος της RCB Bank, VTB Bank (PJSC), - δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η οποία ήταν μεταξύ των τραπεζών που η Δύση απέκλεισε από το σύστημα SWIFT -, προχώρησε αστραπιαία στη μεταβίβαση του ποσοστού της στους άλλους μετόχους της RCB. Πληροφορίες ανέφεραν ότι αποδέκτες του ποσοστού της VTB ήταν Κύπριοι, ωστόσο από την τροπή των γεγονότων φαίνεται ότι η ΕΚΤ δεν πείστηκε για την μη ρωσική ταυτότητά τους.

Κατόπιν αυτού, η RCB οδηγείται σε έξοδο από την Κύπρο, με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ να κάνει λόγο για αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να διευκολύνει την απόφαση της RCB Bank Ltd να προχωρήσει σε εθελούσια σταδιακή παύση των τραπεζικών εργασιών της. Προκειμένου η έξοδος αυτή να γίνει ομαλά και χωρίς να υπάρξει επίπτωση στους καταθέτες της RCB, η ΕΚΤ ενέκρινε συμφωνία της RCB με την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου για την πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου των δανείων της, ώστε με το τίμημα η RCB να αποπληρώσει τους καταθέτες της.

Η ΕΚΤ επέβαλε περιορισμούς στις τραπεζικές εργασίες της RCB Bank ούτως ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση κινδύνων κατά τη διαδικασία της σταδιακής παύσης τους. Στο πλαίσιο αυτό, η RCB Bank δεν θα είναι σε θέση να δέχεται νέες καταθέσεις, να χορηγεί νέα δάνεια ή να πραγματοποιεί νέες επενδύσεις.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να διορίσει προσωρινό διαχειριστή που θα παρακολουθεί τις θέσεις ρευστότητας και κεφαλαίου της RCB Bank και θα επιβλέπει τη συντεταγμένη αποπληρωμή των καταθετών της. Ο προσωρινός διαχειριστής δεν θα αντικαταστήσει το τρέχον όργανο διοίκησης της τράπεζας, αλλά θα συνεργαστεί μαζί του και θα στηρίξει τη συντεταγμένη εφαρμογή του σχεδίου εθελούσιας σταδιακής παύσης τραπεζικών εργασιών που εκπόνησε η τράπεζα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η RCB ήταν μία υγιής και κερδοφόρα τράπεζα στην Κύπρο, με Κύπριους καταθέτες πελάτες, κέρδη της τάξεως των 20 – 25 εκατ. ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 21%. Με την πώληση του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων της στην Ελληνική Τράπεζα, η RCB αναμένεται να εισπράξει τίμημα άνω των 500 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τον δείκτη της κεφαλαιακής της επάρκειας σε περίπου 27% και διασφαλίζοντας ότι θα έχει πλήρη επάρκεια κεφαλαίων για την αποπληρωμή των καταθετών της στην Κύπρο.

Ειδικότερα, η Ελληνική Τράπεζα θα αγοράσει χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων της RCB Bank, ύψους περίπου 556 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποτελείται από επιχειρηματικά δάνεια περίπου 292 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με ανοίγματα στην Κύπρο και επιχειρηματικά δάνεια 264 εκατ. που αφορούν ανοίγματα σε Κύπρο, άλλα ευρωπαϊκά κράτη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δύο τμήματα του χαρτοφυλακίου θα πωληθούν ξεχωριστά στην Ελληνική Τράπεζα. Η πώληση της πρώτης δόσης ολοκληρώθηκε χθες 24 Μαρτίου, ενώ η πώληση της δεύτερης δόσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου 2022.
Περίπου το 75% των δανείων που θα αγοράσει από την RCB η Ελληνική Τράπεζα είναι κυπριακά ανοίγματα, ενώ το υπόλοιπο περίπου 25% είναι δάνεια εμπορικών ακινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ανοίγματα σε Κύπριους και άλλους Ευρωπαίους δανειολήπτες κυρίως στους τομείς του τουρισμού (ξενοδοχεία και καταλύματα), commercial real estate, κατασκευές, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, μεταποίηση, τρόφιμα και ποτά, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εκπαίδευση.

Η Ελληνική Τράπεζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο και δραστηριοποιείται στην τραπεζική ιδιωτών και επιχειρήσεων και στη διεθνή τραπεζική. Ποσοστό 9,9% (40.800.000 μετοχές) στην Ελληνική Τράπεζα απέκτησε τον Ιούλιο του 2021 η Eurobank. Επιπλέον, η Eurobank ανακοίνωσε τη σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών («SPA») με τη Third Point Hellenic Recovery Fund, L.P., για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7%, υπό την αίρεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές. Ως συνέπεια, μετά την ολοκλήρωση της υπό το SPA αγοραπωλησίας, η συμμετοχή της Eurobank θα ανέλθει σε 12,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ ενέκρινε την πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου δανείων της RCB Bank της Κύπρου στην Ελληνική Τράπεζα

Αλλαγή στην μετοχική της δομή ανακοίνωσε η κυπριακή RCB Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider