ΑΠΕ: Ρεκόρ εγκατάστασης καινούριων έργων το προηγούμενο έτος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΠΕ: Ρεκόρ εγκατάστασης καινούριων έργων το προηγούμενο έτος
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, στο διάστημα Ιανουάριος 2021 - Ιανουάριος 2022 εγκαταστάθηκαν στο διασυνδεδεμένο δίκτυο νέοι «πράσινοι» σταθμοί συνολικής ισχύος 1.359 MW – Στα 780 εκατ. ευρώ η οικονομική «ένεση» των ΑΠΕ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

«Ιστορικό υψηλό» στην εγκατάσταση νέων μονάδων «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής σημειώθηκε το προηγούμενο έτος στη χώρα μας, γεγονός που αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της επενδυτικής έκρηξης στον κλάδο των ΑΠΕ, που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, κατά το διάστημα Ιανουάριος 2021 - Ιανουάριος 2022 έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 1.000 MW η συνολική ισχύς νέων μονάδων που υλοποιούνται σε ετήσια βάση. Για την ακρίβεια, η εγκατεστημένη ισχύς που προστέθηκε το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 1.359 MW, με συνέπεια το εν λειτουργία «πράσινο» χαρτοφυλάκιο στη χώρα μας να αγγίζει στις αρχές του 2022 τα 8.693 MW, από 7.334 MW τον Ιανουάριο του 2021.

Όσον αφορά τις επιμέρους επιδόσεις κάθε «πράσινης» τεχνολογίας, μεγαλύτερη ενίσχυση της διείσδυσης καταγράφεται στην ηλιακή ενέργεια, με τα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα να αγγίζουν τα 861 MW. Ως συνέπεια, το σύνολο των πάρκων που λειτουργούν στη χώρα μας διαμορφώνεται πλέον στα 3.640 MW.

«Πράσινα» έσοδα για τη στήριξη των καταναλωτών

Δεύτερα ήρθαν τα αιολικά πάρκα, τα οποία ενισχύθηκαν με νέα έργα 481 MW, με συνέπεια το συνολικό χαρτοφυλάκιο των αιολικών να αγγίζει πλέον τα 4.342 MW. Όπως είναι φυσικό, πολύ μικρότερη ήταν η ενίσχυση της διείσδυσης των υπόλοιπων τεχνολογιών ΑΠΕ, καθώς προστέθηκαν νέοι μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί ισχύος μόλις 5 MW, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ των έργων της κατηγορίας σε 250 MW.

Τα 109 MW αγγίζει πλέον και το εγχώριο χαρτοφυλάκιο μονάδων βιοαερίου-βιομάζας, με την προθήκη έργων 12 MW. Από την άλλη πλευρά, «παγωμένη» παραμένει τουλάχιστον προς το παρόν η περαιτέρω διείσδυση των φωτοβολταϊκών στις στέγες, το χαρτοφυλάκιο των οποίων παρέμεινε αμετάβλητο το 2021, στα 352 MW.

Η ενεργειακή κρίση, η οποία σοβεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέδειξε και το οικονομικό όφελος από τη διείσδυση των ΑΠΕ, πέρα από τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που επιφέρει η παραγωγή ηλεκτρισμού από τις ανανεώσιμες πηγές. Μάλιστα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, από τις αρχές του έτους οι ΑΠΕ έχουν γίνει και απευθείας «αιμοδότης» των μέτρων στήριξης καταναλωτών και επιχειρήσεων, καθώς τα υπερπλεονάσματα που δημιουργούν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αργότερο έως τον Μάιο θα μεταφερθούν από τον ΕΛΑΠΕ στο ΤΕΜ 780 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κ. Σκρέκα. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, η μεταφορά των 780 εκατ. ευρώ θα γίνει σταδιακά από τον ΔΑΠΕΕΠ, συνεκτιμώντας τις ταμειακές ανάγκες τόσο του ΕΛΑΠΕ όσο και του ΤΕΜ. «Σε κάθε περίπτωση, η μεταφορά του ανωτέρω ποσού πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 30η.05.2022», προστίθεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Ενίσχυση των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

Καινούρια «ένεση» από τα δικαιώματα ρύπων για την επιδότηση στο ρεύμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider