Shopflix και ecouriermarket.com αμφισβητούν τα Skroutz.gr και Public.gr  -Ξεκινά ο «πόλεμος» των marketplace

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Shopflix και ecouriermarket.com αμφισβητούν τα Skroutz.gr και Public.gr  -Ξεκινά ο «πόλεμος» των marketplace
Αυξάνει ο ανταγωνισμός καθώς δύο νέοι παίκτες προστίθενται στην εγχώρια αγορά των marketplaces - To πρόσφορο έδαφος της ελληνικής αγοράς - Η στροφή στην ολοκληρωμένη εμπειρία αγορών.

Έντονος προδιαγράφεται ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά marketplaces μετά και τους νέους παίκτες που έρχονται να διευρύνουν την λίστα επιλογών για εμπόρους και καταναλωτές. Έπειτα από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης, η οποία κατάφερε να εξοικειώσει τους Έλληνες καταναλωτές, ανεξαρτήτως ηλικίας, με το e-shopping αλλά και να εκτινάξει το τζίρο των ηλεκτρονικών αγορών, δύο νέα marketplaces κάνουν την εμφάνισή τους στην χώρα, διεκδικώντας μερίδιο από την πίτα των 14 δισ. ευρώ ηλεκτρονικών αγορών που σημειώθηκαν πέρυσι.

Ο λόγος για τα άρτι αφιχθέντα Shopflix.gr και ecouriermarket.com τα οποία έρχονται να συναγωνιστούν τους ήδη καθιερωμένους παίκτες Skroutz.gr και Public.gr

Οι νέοι παίκτες

To Shopflix.gr, το οποίο έκανε τα επίσημα εγκαίνια μέσα στην εβδομάδα, είναι το νέο online marketplace της εταιρείας Welcomm του ομίλου Μαρινάκη, οι εταιρείες μέλη της οποίας δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές (consumer services). Με μότο «το Marketplace όλης της Ελλάδας» και στόχο οι ηλεκτρονικές αγορές να γίνονται εύκολα, απλά και άμεσα το Shopflix.gr φιλοδοξεί να αποτελέσει μια δυναμικά εξελισσόμενη πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών η οποία περιλαμβάνει από smartphone, laptop, κονσόλες και αξεσουάρ, μέχρι χιλιάδες βιβλία, παιχνίδια, είδη προσωπικής φροντίδας, υγείας και ομορφιάς, βρεφικά προϊόντα, είδη για το σπίτι ακόμα και είδη για κατοικίδια ή προϊόντα για hobbies όλων των ειδών. Το φιλόδοξο εγχείρημα ξεκίνησε να αναπτύσσεται μέσα στο 2021 με σκοπό να δώσει λύσεις σε καταναλωτές και συνεργάτες που εδράζονται ακόμα και στο πιο μακρινό μέρος της χώρας. Της δημιουργικής του ομάδας, η οποία απαρτίζεται από έλληνες τεχνικούς, experts πωλήσεων, content creators κ.ά. ηγείται ο κ. Χρήστος Καλογεράκης, ο άνθρωπος που ανέπτυξε κι επέκτεινε το Public Marketplace, το πρώτο marketplace της ελληνικής αγοράς. Ήδη στο ξεκίνημά του το Shopflix συνεργάζεται με δεκάδες επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, οι οποίες σύμφωνα με τα στελέχη του είναι προσεκτικά επιλεγμένες ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών.

Το Shopflix δεν αποτελεί βέβαια το μοναδικό marketplace που ήρθε το τελευταίο διάστημα να προστεθεί στη λίστα καταναλωτών κι εμπόρων. Πριν από περίπου ένα μήνα βγήκε πιλοτικά στον «αέρα» κι άρχισε να δέχεται επισκέψεις και το ecouriermarket.com, το νέο marketplace των ΕΛΤΑ Courier. Με στόχο να προσφέρει στις επιχειρήσεις άμεση πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων με σταθερό, χαμηλό κόστος με τη μορφή ετήσιας συνδρομής, το ecouriermarket.com ξεκίνησε την πιλοτική του λειτουργία με 90 καταστήματα, και οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 1.000.000 διαθέσιμα προς αγορά προϊόντα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Και στην περίπτωση του ecouriermarket, η προαναφερθείσα προϊοντική γκάμα του εντάσσεται σε ποικίλες κατηγορίες, από είδη μόδας, υγείας κι ομορφιάς, βρεφικά κι αθλητικά έως και είδη σπιτιού και κήπου, τεχνολογικά γκάτζετ, είδη καπνιστών, αξεσουάρ αυτοκινήτων και μηχανών καθώς και είδη φιλοτελισμού.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς

Οι νέες αφίξεις εγείρουν ωστόσο το ερώτημα αν στη μικρή αγορά των 10 εκατομμυρίων ατόμων χωρούν τέσσερα μεγάλα marketplaces. «Το ενδιαφέρον με την ελληνική αγορά είναι ότι απαρτίζεται από μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, γεγονός που επιτρέπει την δραστηριοποίηση marketplaces. Μέσω των marketplaces αυτές οι επιχειρήσεις αποκτούν διαδικτυακή παρουσία και απευθύνονται σε ένα ευρύ πελατολόγιο χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Αποκτούν δηλαδή ένα νέο κανάλι πωλήσεων με μικρό κόστος» επισημαίνει στο insider.gr ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του ELTRUN (Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών). Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη μέσω των marketplaces οι μικρές αυτές επιχειρήσεις επιτυγχάνουν «οικονομίες κλίμακος, καλύτερα συστήματα διαχείρισης, πιο οργανωμένες προωθητικές ενέργειες ακόμα και καλύτερη παράδοση». «Τώρα αν η ελληνική αγορά θέλει ένα marketplace ή 10 είναι δύσκολο να το πούμε. Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και οι μικρές επιχειρήσεις επενδύουν πλέον στο ηλεκτρονικό εμπόριο, γιατί είναι η μόνη αγορά που έχει μεγάλη ανάπτυξη όλη την προηγούμενη δεκαετία, και εν μέσω οικονομικής κρίσης και ειδικά εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που την ακολούθησε. Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν αποκτήσει μέσα στα χρόνια ισχυρή κουλτούρα τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στην αναζήτηση και σύγκριση τιμών, γεγονός που επίσης αυξάνει τα περιθώρια ανάπτυξης των marketplaces. Η ύπαρξη περισσότερων marketplaces δε, αυξάνει και τον ανταγωνισμό, γεγονός που στο τέλος της ημέρας είναι θετικό για τον καταναλωτή» καταλήγει ο κ. Δουκίδης.

Τα καθιερωμένα marketplaces της ελληνικής αγοράς

Την προτίμηση των ελληνικών επιχειρήσεων στα marketplaces για την διαδικτυακή τους παρουσία αλλά και την εξοικείωση των καταναλωτών με αυτά τα κανάλια αγοράς επισφραγίζουν άλλωστε και οι αριθμοί των υπαρχόντων παικτών της αγοράς.

Για παράδειγμα το Skroutz.gr, η πρώτη πλατφόρμα σύγκρισης τιμών η οποία μετεξελίχθηκε κι επισήμως το 2019 στο μεγαλύτερο marketplace της χώρας, μετρά σήμερα πάνω από 8.000.000 μοναδικούς μηνιαίους επισκπέτες, οι οποίοι επισκέπτονται την πλατφόρμα 45.000.000 φορές. Στο Skroutz.gr έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα περί τα 12.000 καταστήματα, με τα 8.000 εξ αυτών να έχουν παρουσία στο markeplace της εταιρείας. Μέσω αυτών, οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε 7.000.000 προϊόντα που εντάσσονται σε 3.000 κατηγορίες, τα 3.000.000 εκ των οποίων βρίσκονται στο marketplace. Όπως ανέφεραν τα στελέχη της δημοφιλούς πλατφόρμας στο insider.gr οι εγγγραμμένοι χρήστες του Skroutz αριθμούν σήμερα τα 3.500.000 και οι παραγγελίες που πραγματοποιούνται ξεπερνούν τις 40.000 ημερησίως.

Αντίστοιχα το Public marketplace, το οποίο δημιουργήθηκε το 2018 προσφέρει την ευκαιρία σε εμπόρους συνεργάτες να προβληθούν σε μία επισκεψιμότητα που ξεπερνάει τις 50 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο. Οι κωδικοί στην σελίδα του public marketplace φτάνουν τις 589.000 και καλύπτουν διαφορετικές προϊοντικές ανάγκες και κατηγορίες. Ως φυσική επέκταση ενός retail οικοσυστήματος το public marketplace συνδυάζει ένα εξειδικευμένο δυναμικό των Public, ένα καινοτόμο concept καταστημάτων, μία high- end e-logistics υποδομή και μία σύγχρονη πλατφόρμα και σύμφωνα με τα στελέχη του έχει κερδίσει τις καρδιές των καταναλωτών τόσο για την online όσο και για την offline εμπειρία του.

Στροφή στην ολοκληρωμένη εμπειρία αγορών

Τόσο οι υπάρχουσες πλατφόρμες όσο και οι νέες πάντως, φαίνεται να ακολουθούν τα πρότυπα των κολοσσών του λιανεμπορίου του εξωτερικού και να προσανατολίζονται όχι απλά στην δημιουργία ενός marketplace αλλά στην παροχή ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, logistics αλλά και αποστολή των παραγγελιών.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Skroutz.gr, η οποία με στόχο την προσφορά ενός ολοκληρμένου πακέτου υπηρεσιών προχώρησε τον Νοέμβριο του 2020 σε στρατηγική επένδυση στην ελληνική εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών EveryPay, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες δυνατότητες πληρωμών για καταναλωτές και ηλεκτρονικά καταστήματα. Έναν χρόνο αργότερα και με στόχο να έχει τον έλεγχο όλης της αλυσίδας της παραγγελίας, έκανε την είσοδό της και στις ταχυμεταφορές, μέσω της εξαγοράς της MyJobNow Delivery (SendX) ενώ λίγο αργότερα εγκαινίασε και συνδρομητική υπηρεσία μέσω της οποίας οι καταναλωτές απολαμβάνουν σειρά προνομίων και προσφορών, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το Amazon Prime. Στα επόμενα βήματά της δε, όπως έχουν αναφέρει οι ιδρυτές της, περιλαμβάνεται η παροχή πίστωσης με την μορφή μικροδανείων για αγορές μέσω της πλατφόρμας.

Αντίστοιχα σχέδια φέρεται να καταστρώνει και το Public. Το νέο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου Olympia για τα Public (σ.σ. ο όμιλος ελέγχει πλέον το 98% των Public - Media Markt) ύψους 50 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αναπτύξει ακόμα περαιτέρω το markeplace της εταιρείας. Παρότι τα πλάνα της εταιρείας δεν έχουν ανακοινωθεί αναλυτικά, δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν την δημιουργία ή εξαγορά εταιρείας ταχυμεταφορών – διανομών αλλά και νέες λύσεις ηλεκτρονικών πληρωμών.

Την στροφή στην ολοκληρωμένη εμπειρία αγορών επισφραγίζουν και οι πρόσφατες αφίξεις, οι οποίες ξεκίνησαν έχοντας ισχυρή παρουσία στο κανάλι της διανομής και ειδικά στο «last mile». Πέρα από τα ΕΛΤΑ courier και η ομάδα του Shopflix.gr υπόσχεται πραγματική πανελλαδική κάλυψη χωρίς περιορισμούς χάρη στην συνεργασία της με τα την άλλη εταιρεία του ομίλου, την Courier Center. Να θυμίσουμε ότι η Courier Center έχει καταφέρει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιτύχει πάνω από 93% πανελλαδική κάλυψη, μέσα από 80 και πλέον καταστήματα αλλά και 350 σημεία παραδόσεων σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

SHOPFLIX.gr: Άνοιξε το Marketplace όλης της Ελλάδας!

Αυξάνει τον ανταγωνισμό στις ταχυμεταφορές ο νέος παίκτης πανελλαδικής εμβέλειας

Convert Group: Κατά 10% αυξήθηκαν σε αξία οι αγορές από τα online φαρμακεία το 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider