Προχωρά το deal Παγκρήτια-HSBC με συμφωνία επί της αρχής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρά το deal Παγκρήτια-HSBC με συμφωνία επί της αρχής
Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, το ανθρώπινο δυναμικό και το δίκτυο των 15 καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα θα μεταβιβαστούν στην Παγκρήτια Τράπεζα.

H Παγκρήτια Τράπεζα υπέγραψε κατ' αρχήν συμφωνία με την HSBC για την εξαγορά των εργασιών του ελληνικού υποκαταστήματος της HSBC (HSBC Continental Europe).

Δεν έγιναν γνωστοί οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας.

Η συναλλαγή, η οποία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Παγκρήτιας, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται ότι το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, το ανθρώπινο δυναμικό και το δίκτυο των 15 καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα θα μεταβιβαστούν στην Παγκρήτια Τράπεζα Α.Ε.

Σημειώνεται πως το δίκτυο της HSBC είναι απολύτως συμπληρωματικό της παρουσίας της Παγκρήτιας στην Αθήνα, η οποία με τον τρόπο αυτό ισχυροποιείται.

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Παγκρήτιας Τράπεζας εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν σημαντικά μετά τη συναλλαγή, καθώς και περαιτέρω με τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ισχυρή παρουσία στην Αττική

Όπως έχει γράψει το insider, προχωρώντας στην εξαγορά της HSBC Ελλάδος, η Παγκρήτια θα αποκτήσει ένα απολύτως συμπληρωματικό δίκτυο 15 καταστημάτων της HSBC, επιπλέον ενεργητικό περίπου 1,9 δις. ευρώ και καταθέσεις περίπου 1,7 δισ. και θα αποκτήσει σημαντική παρουσία στην Αττική όπου σήμερα δραστηριοποιείται με μόνο 5 καταστήματα.

Για την HSBC, η συμφωνία με την Παγκρήτια αποτελεί τη μοναδική επιλογή για την ειλημμένη απόφαση της κεντρικής διοίκησης στο Λονδίνο να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά. Είχαν προηγηθεί, εδώ και ένα χρόνο, εκτενείς διαπραγματεύσεις της HSBC με τη Eurobank, κατόπιν με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ βολιδοσκοπήθηκαν και η Εθνική και η Alpha Bank, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Η περίπτωση της Παγκρήτιας ήταν διαφορετική, καθώς η Τράπεζα χρειαζόταν και το προσωπικό της HSBC. Επομένως, η εξαγορά των δραστηριοτήτων της HSBC θα μπορούσε να γίνει από την Παγκρήτια χωρίς το κόστος μιας εθελουσίας εξόδου.

Ποια είναι η HSBC Continental Europe

Με έδρα το Παρίσι, η HSBC Continental Europe είναι θυγατρική της HSBC Holdings του Λονδίνου. Η HSBC Continental Europe περιλαμβάνει, πρόσθετα στην τραπεζική της δραστηριότητα στη Γαλλ΄θα, τη δραστηριότητα 10 ευρωπαϊκών υποκαταστημάτων (Ελλάδα, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία).

Η HSBC δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 1981. Με assets αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων και 320 υπαλλήλους (στοιχεία 31ης Δεκεμβρίου 2021), η HSBC εξυπηρετεί πάντω από 90.000 πελάτες λιανικής και περίπου 500 επιχειρήσεις μέσα από τα 15 καταστήματά της.

Η ανακοίνωση της HSBC Ελλάδος

Η HSBC Continental Europe («HBCE»), έμμεση θυγατρική της HSBC Holdings plc, ανακοινώνει ότι ήρθε σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την πώληση των εργασιών του ελληνικού υποκαταστήματός της («HSBC Continental Europe, Ελλάδος») στην Παγκρήτια Τράπεζα Α.Ε. Η εν λόγω συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της διαδικασίας πληροφόρησης και διαβούλευσης της HBCE με τα σωματεία και τα συμβούλια εργαζομένων της. Η ολοκλήρωση της σκοπούμενης συναλλαγής τελεί υπό τις διοικητικές εγκρίσεις των αρμόδιων αρχών.

Στο πλαίσιο της πώλησης αυτής, το σύνολο του απασχολούμενου κατά την ολοκλήρωση της σκοπούμενης συναλλαγής προσωπικού της HSBC Continental Europe, Ελλάδος, θα μεταβιβαστεί στην Παγκρήτια Τράπεζα Α.Ε.

Η σκοπούμενη συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με βελτιωμένο τίμημα για την Παγκρήτια η έξοδος της HSBC από την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider