Κομισιόν: Στα σκαριά το Έκτακτο Πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Στα σκαριά το Έκτακτο Πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση
Στα κράτη-μέλη έστειλαν οι Βρυξέλλες το προσχέδιο του Πλαισίου. Ανοίγει ο δρόμος για την ενισχυμένη στήριξη από την κυβέρνηση των ενεργοβόρων ελληνικών επιχειρήσεων, με απορρόφηση του 75% των ανατιμήσεων.

Στα κράτη-μέλη βρίσκεται για διαβούλευση το προσχέδιο του Έκτακτου Πλαισίου στήριξης των επιχειρήσεων για την ενεργειακή κρίση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κομισιόν θα επεξεργαστεί άμεσα τις απαντήσεις που θα λάβει από τις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να προσχωρήσει στην όσο το δυνατόν πιο σύντομη οριστικοποίησή του.

Υπενθυμίζεται ότι το Έκτακτο Πλαίσιο προβλέπεται στα νέα μέτρα στήριξης που συμπεριέλαβε η Κομισιόν στο REPowerEU, δηλαδή το σχέδιο το οποίο ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με στόχο την πλήρη απεξάρτηση πριν από το 2030 της «Γηραιάς Ηπείρου» από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Στόχος είναι με το Πλαίσιο να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν μία σειρά μέτρων κρατικής ενίσχυσης, ώστε να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεών τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, ο ένας πυλώνας κρατικής ενίσχυσης αφορά την προσωρινή στήριξη της ρευστότητας σε όλες τις εταιρείες που πλήττονται από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Η στήριξη αυτή θα μπορούσε να λάβει τη μορφή εγγυήσεων και επιδοτούμενων δανείων.

Επιπλέον ενίσχυση στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις

Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ενίσχυση για πρόσθετες δαπάνες λόγω εξαιρετικά υψηλών τιμών αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η στήριξη θα μπορούσε να χορηγηθεί με οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένων περιορισμένων επιχορηγήσεων, για να αποζημιωθούν εν μέρει οι εταιρείες, ιδίως οι επιχειρήσεις έντασης ενέργειας, για τις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος και φυσικού αερίου.

Η δεύτερη αυτή εναλλακτική δυνατότητα ανοίγει τον δρόμο στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ενισχυμένη επιδότηση των ενεργοβόρων εταιρειών, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει, οι οποίες όπως είναι φυσικό πλήττονται περισσότερο από την εκτίναξη των τιμών. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αντί για την οριζόντια επιδότηση που δίνεται σήμερα σε όλες τις εταιρείες, και με την οποία καλύπτεται περίπου το 50% των ανατιμήσεων, στόχος είναι ειδικά στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις να απορροφηθεί το 75% των αυξήσεων.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, από τα μέτρα κρατικής ενίσχυσης θα εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις που υπόκεινται σε κυρώσεις, καθώς βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. Με την κοινοποίηση του προσχεδίου, η Επιτροπή θέτει επίσης μια σειρά γενικών και πιο ειδικών ερωτημάτων στα κράτη μέλη, π.χ. όσον αφορά τις εντάσεις και τα ανώτατα όρια ενίσχυσης, τον ορισμό των ενεργοβόρων επιχειρήσεων, εάν θα πρέπει να επισυναφθούν πράσινες προϋποθέσεις για τη βοήθεια σε αυτούς τους χρήστες.

Επίσης, η Κομισιόν ρωτά τα κράτη-μέλη εάν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλες δαπάνες εισροών που υπόκεινται σε παρόμοιες αυξήσεις τιμών όπως το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια, και εάν ορισμένοι τομείς, όπως π.χ. η γεωργία, θα απαιτούσε άλλα μέτρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγει «χαραμάδα» στήριξης από κονδύλια ΕΣΠΑ & κρατικές ενισχύσεις – Την Πέμπτη η μεγάλη μάχη στη Σύνοδο Κορυφής

gazzetta
gazzetta reader insider insider