ΑΠΕ: «Πράσινες» επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ από την EDPR στην Ελλάδα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΠΕ: «Πράσινες» επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ από την EDPR στην Ελλάδα
Στόχος της εταιρείας είναι έως το 2025 να αποκτήσει στη χώρα μας ένα χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 500 MW.

Στην υλοποίηση επενδύσεων άνω των 500 εκατ. ευρώ στη χώρα μας, για την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 600 MW, στοχεύει η πορτογαλική εταιρεία EDPR. Αυτό επισήμαναν σε χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου ο γενικός διευθυντής της EDPR Ελλάδος, Ντάμιαν Ροντρίγκεζ Πράντο, και ο επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας, Διονύσιος Ανδρωνάς.

Η EDPR είναι η 4η μεγαλύτερη στον κόσμο παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με τα στελέχη του ελληνικού «βραχίονά» της, στόχος είναι να εξελιχθεί σε ισχυρό «παίκτη» της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ, στην οποία διαβλέπουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Ένας σημαντικός λόγος, όπως εξήγησαν, είναι ότι η χώρα μας έχει θέσει υψηλούς στόχους για την «πράσινη» διείσδυση στο ενεργειακό μίγμα – μάλιστα, σε ανάλογα επίπεδα, κινούνται ευρωπαϊκά μόνο οι στόχοι της Ισπανίας και της Δανίας. Σύμμαχος της «πράσινης» επιχειρηματικότητας στη χώρα μας είναι επίσης το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό.

Όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, εφαλτήριο για την περαιτέρω δραστηριοποίησή της στη χώρα μας θα είναι η ανακοίνωση του νέου σχήματος δημοπρασιών από τη ΡΑΕ, καθώς και η εκκίνηση της αγοράς μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων (PPAs). Επίσης, η EDPR προσβλέπει στη δημοσιοποίηση του καθεστώτος ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών στις θάλασσες.

Στον κλάδο των offshore αιολικών, η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω του κοινοπρακτικού σχήματος Ocean Winds. Για την ανάπτυξη υπεράκτιων μονάδων στη χώρα μας, η Ocean Winds συνεργάζεται με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι επικεφαλής της αναφέρθηκαν επίσης στις υπόλοιπες συνεργασίες που έχει προχωρήσει η εταιρεία στη χώρα μας, με τη ΔΕΗ και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ελληνικού παραρτήματος, η EDPR δραστηριοποιείται σε 26 διεθνείς αγορές στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία. Την πενταετία 2021 – 2025 σκοπεύει να επενδύσει 19 δισ. ευρώ, για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ από τα περίπου 12 GW σήμερα στα 20 GW.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider