Υπερταμείο: Το... «ταμείο» για το 2021 – Από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΘ έως τα ακίνητα, το fund PHAISTOS, τα ΕΛΤΑ και τη «Διώρυγα Κορίνθου»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπερταμείο: Το... «ταμείο» για το 2021 – Από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΘ έως τα ακίνητα, το fund PHAISTOS, τα ΕΛΤΑ και τη «Διώρυγα Κορίνθου»
Ποιος είναι ο «απολογισμός» της ΕΕΣΥΠ για τη χρονιά που πέρασε. Οι σημαντικές κινήσεις και μεταρρυθμίσεις των θυγατρικών που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» του ελληνικού τύπου «sovereign wealth fund». Η βιώσιμη ανάπτυξη και τα τεχνολογικά – ψηφιακά έργα.

Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ και η πετυχημένη «έξοδος» της εισηγμένης στις αγορές, η συμφωνία της με το ελληνικό δημόσιο για την τιμή πώλησης του αδιύλιστου νερού σε τιμή 40% χαμηλότερη για τα έτη 2021-2040, οι προώθηση μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ, οι διεργασίες σε εταιρείες ακινήτων που είναι υπό την «ομπρέλα» του, η εκκίνηση ενεργειών αποκατάστασης της «Διώρυγας Κορίνθου», η αλλαγή εικόνας των ΕΛΤΑ, η ενίσχυση του ΟΑΣΑ ή και προώθηση του fund PHAISTOS που «φιλοδοξεί» να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά σε τομείς έρευνα ή/και ανάπτυξη προϊόντων ή/και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G, αποτελούν μέρος του «αποτυπώματος» που άφησε ως παρακαταθήκη (το 2021) το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), μέσω συγκεκριμένων δράσεων της διοίκησης Γρ. Δ. Δημητριάδη και βέβαια των ίδιων των θυγατρικών του.

Προ ημερών μόλις η ΕΕΣΥΠ δημοσίευσε τον «Απολογισμό του 2021», που υπό μία έννοια μπορεί να θεωρηθεί και ως… «βάση» για τα επόμενα σημαντικά βήματα που αναμένονται για την αναζωογόνηση – αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, στον βαθμό που σχετίζεται κάτι τέτοιο με δράσεις της ΕΕΣΥΠ και των σημαντικών θυγατρικών της. Και έχει ενδιαφέρον να μεταφέρουμε το… «ταμείο» που έκανε το «Υπερταμείο» πέρυσι, όπως τα ίδια τα στελέχη του εκτιμούν, με την αγορά εδώ και καιρό, όπως έχει αναδείξει το insider, να κάνουν λόγο για το «Ελληνικού τύπου Wealth Fund».

Κατά την ΕΕΣΥΥΠ, το 2021 ήταν για το Υπερταμείο μία περίοδος σημαντικών εξελίξεων, τόσο στο επίπεδο της μητρικής, όσο και στο επίπεδο των θυγατρικών και των συμμετοχών. Στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) περιλαμβάνεται ένα μεγάλο εύρος δημοσίων επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη, που δραστηριοποιούνται σε πολλούς, διαφορετικούς στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν αναπτύξει φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα. Ως εκ τούτου το Υπερταμείο δραστηριοποιείται πλέον πιο ενεργά για να στηρίξει τις θυγατρικές του, ώστε να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες μέσα από μία πιο πελατοκεντρική φιλοσοφία, να βελτιώσουν την οικονομική τους θέση και να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα. Το 2ο Εξάμηνο του 2021 καταρτίστηκε και κατατέθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών το νέο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπερταμείου για τα έτη 2022-2024. Στόχος του νέου Σχεδίου είναι η δημιουργία αξίας με τρεις ισότιμους ωφελούμενους, την οικονομία της χώρας, τους πολίτες και το περιβάλλον.

Να σημειωθεί επίσης ότι σημαντική ήταν και η δράση της ΕΕΣΥΠ στους τομείς βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και στην υλοποίηση και προώθηση ψηφιακών έργων ή προγραμμάτων κυβερνοασφάλειας.

ΔΕΗ (34% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ)

Σημαντική χρονιά για την ΔΕΗ το 2021 καθώς προχώρησε σε μια σειρά από επιτυχημένες ενέργειες. Η ΔΕΗ μετασχηματίζεται σε ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο και σύγχρονο utility, με τις θετικές προοπτικές να αποτυπώνονται στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της σε Β+ από τον οίκο Standard & Poor's, αλλά και στην ισχυρή πλέον κεφαλαιακή της θέση. Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου, η ΔΕΗ άντλησε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, σηματοδοτώντας μια επιτυχημένη επιστροφή μετά από 7 χρόνια με την έκδοση ομολογιών με ρήτρες αειφορίας.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε επίσης η πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. με προτιμητέο επενδυτή την Spear WTE Investments Sarl, μέλους του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με την προσφορά του επενδυτή στα 2,1 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι και η ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της από σημαντικούς επενδυτές, κυρίως διεθνή funds, με το Ελληνικό Δημόσιο να διατηρεί την καταστατική μειοψηφία με 34,12% μέσω του Υπερταμείου. Η αύξηση κεφαλαίου σημείωσε πολλαπλή υπερκάλυψη στο ανώτατο εύρος διάθεσης των 9 ευρώ ανά μετοχή, με τα συνολικά κεφάλαια να ανέρχονται σε 1,35 δισ. ευρώ, ενώ ακολούθησε είσοδος της μετοχής στον δείκτη MSCI τοποθετώντας τη ΔΕΗ μεταξύ των σημαντικότερων ελληνικών εισηγμένων. Η εταιρεία συμμετέχει επίσης και στο νέο Athex ESG Index του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σύμφωνα με την ανανεωμένη στρατηγική και το πρόγραμμα επενδύσεων 9,3 δισ. ευρώ που παρουσίασε η διοίκηση της επιχείρησης, η ΔΕΗ προσβλέπει ότι έως το 2026 θα έχει κτίσει δυναμικότητα σε ΑΠΕ 9,5 GW και Επαναλαμβανόμενο EBITDA στα 1,7 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ συνεχίζει τις δράσεις για περαιτέρω ωρίμανση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ, ενώ βρίσκεται σε επαφές και με διεθνείς παίκτες, όπως είναι και η πρόσφατη συνεργασία μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables GmbH για την από κοινού κατασκευή και συνεισφορά φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 2 GW. Περαιτέρω, η εταιρεία εισήλθε στην ηλεκτροκίνηση μέσα από το «ΔΕΗblue» με στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου 10.000 σημείων φόρτισης. Η διοίκηση της ΔΕH δηλώνει αισιόδοξη για το 2022, έτος κατά το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται επί της ουσίας το στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο της για την επόμενη 5ετία.

ΕΥΔΑΠ (50% +1 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ)

Κατά τη διάρκεια του 2021, η ΕΥΔΑΠ συνέχισε την υλοποίηση του μείζονος επενδυτικού της προγράμματος, το οποίο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης ολοκληρωμένων υποδομών αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή αρμοδιότητας της. Επιπρόσθετα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και συμφωνήθηκε το περιεχόμενο της Σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο και το ΝΠΔΔ ΕΥΔΑΠ Παγίων για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης στην περιοχή της Αττικής για την 20ετή περίοδο 2021-2040. Μεταξύ των θεμάτων που ρυθμίζονται στη Σύμβαση καθορίσθηκε και η τιμή πώλησης του αδιύλιστου νερού από το Ελληνικό Δημόσιο προς την ΕΥΔΑΠ, για τα επόμενα 20 έτη, σε τιμή 40% χαμηλότερη από την προηγούμενη που ίσχυε για την περίοδο 2004-2013. Η σύμβαση έτυχε γενικής αποδοχής από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 24/12/2021, η οποία την επικύρωσε με ποσοστό θετικών ψήφων 99,96% επί των παρόντων μετόχων. Επίσης, αποφασίστηκε ο συμψηφισμός οφειλών από το Ελληνικό Δημόσιο προς την ΕΥΔΑΠ, και αντιστρόφως για το διάστημα 2013-2020.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η ΕΥΔΑΠ δύναται να ανακτήσει το καταβλητέο ποσό των €157,2 εκατ. που αφορά στο διάστημα 2013-2020, σύμφωνα με το άρθρο 114 του Ν. 4812/2021, κάτι που συμβάλλει στην περαιτέρω θετική εξέλιξη της Εταιρείας. Το έτος 2021 υπεγράφησαν με τους αντίστοιχους Δήμους, οι συμβάσεις ανάθεσης που αφορούν στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης για το Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου (63,7 εκατ. ευρώ) το Δήμο Παλλήνης (58 εκατ. ευρώ) καθώς και η σύμβαση κατασκευής αποχετευτικού δικτύου για τη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου (16,5 εκατ. ευρώ). Οι ανωτέρω συμβάσεις αποτελούν τμήμα τεσσάρων συνολικά εργολαβιών του μεγάλου έργου που θα αναμορφώσει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Τα έργα αυτά θα βάλουν οριστικό τέλος στην, επί δεκαετίες, υποβάθμιση της υγείας, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, θα αναμορφώσουν την ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για την τοπική κοινωνία, ενώ θα απαλλάξουν τους κατοίκους από το κόστος εκκένωσης βόθρων και θα απαλείψουν τις χρηματικές κυρώσεις που έχει επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προς τη χώρα μας.

Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος παρελθουσών χρήσεων 25,6 εκατ. ευρώ, (€0,24/μετοχή) και η επιστροφή κεφαλαίου 24,5 εκατ. ευρώ (€0,23/μετοχή) στους Μετόχους. Σημειώνεται, ότι σημαντικά έργα δρομολογήθηκαν, όπως μεταξύ άλλων, η διαμόρφωση της στρατηγικής Έξυπνων Μετρητών (Smart Meters) και η Στρατηγική για τη Μείωση του Ενεργειακού Αποτυπώματος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Από τον Αύγουστο του 2021 η εταιρεία συμμετέχει στο νέο Athex ESG Index του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ είναι η πρώτη εταιρεία του δημοσίου που ενσωμάτωσε στον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης τα πρότυπα SASB.

Στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης, συστάθηκε και στελεχώθηκε η Γενική Διεύθυνση Μετασχηματισμού με στόχο την κατάρτιση, ενημέρωση και υλοποίηση του στρατηγικού μετασχηματισμού της ΕΥΔΑΠ, καθώς και τη διασφάλιση και ευθυγράμμιση της υλοποίησης προγραμμάτων και έργων με τους στρατηγικούς στόχους της Εταιρείας. Η εταιρεία υλοποίησε των πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας για την αντιμετώπιση επιχειρηματικών προκλήσεων μέσω της τεχνολογίας, με τη συμμετοχή δεκάδων ομάδων ερευνητών, επιστημόνων δεδομένων, νεοφυών επιχειρήσεων και στελεχών του ιδιωτικού τομέα.

ΕΥΑΘ (50% +1 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ)

Στην υπό εξέταση περίοδο, η εταιρεία έθεσε σε τροχιά υλοποίησης τα μεγάλα έργα αναβάθμισης του υδροδοτικού της συστήματος, όπως ο διπλασιασμός της δυναμικότητας της Μονάδας Επεξεργασίας Νερού Αλιάκμονα, και προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην αποπεράτωση μείζωνων έργων, όπως η επισκευή του υδαταγωγού Αραβησσού και η ολοκλήρωση των συστημάτων τηλεμετρίας Scada του δικτύου ύδρευσης. Παράλληλα, μέσα στον Ιούνιο υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο εργοληπτική εταιρεία για την αναβάθμιση του ιστορικού κτιρίου διοίκησης της ΕΥΑΘ στην Εγνατία 127 σε βιοκλιματικό, ενώ ολοκληρώθηκε η μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών στο κτίριο επί τη ς Τσιμισκή 91.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιηθήκαν επενδύσεις με «πράσινο» αποτύπωμα και η εταιρεία συνέχισε τη συνεργασία της με το ΑΠΘ για την ανίχνευση του κορωνοϊού στα λύματα. Μεγάλα έργα στο τομέα της αποχέτευσης ξεκίνησαν με σημαντικότερα εκείνα για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), την μεγάλη εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού της Θεσσαλονίκης και την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στον κόμβο Κ16. Η μείωση στο 20% του υδατικού και στο 50% του ανθρακικού της αποτυπώματος έως το 2030, αποτελούν στόχους της εταιρείας για ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, οι οποίοι συνεχίζουν να ισχύουν και να την δεσμεύουν.

23 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή χρηματοοικονομικών, τεχνικών και νομικών συμβούλων για την αξιοποίηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας με την επιλογή της κοινοπραξίας των Deloitte - FCNC Financial Advisors - Γραφείο Δοξιάδη – Your Legal Partners – DVLaw. Οι σύμβουλοι ανέλαβαν να αποτυπώσουν την υφιστάμενη κατάσταση στο Αεροδρόμιο Καλαμών (φάση Α), να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν τις επενδυτικές ανάγκες σε συνδυασμό με τις εναλλακτικές συμβατικές και χρηματοδοτικές δομές (φάση Β) καθώς και τον σχεδιασμό του διαγωνισμού για την ανάθεση μακροχρόνιας σύμβασης παραχώρησης και τη συνδρομή στην διαδικασία υλοποίησης του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή παραχωρησιούχου (φάση Γ). Οι Σύμβουλοι έχουν ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση της Α φάσης του Έργου.

Επιπρόσθετα, αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η διαδικασία επικαιροποίησης της μελέτης για την αξιοποίηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, η οποία και θα υποβληθεί στο Υπερταμείο. Ήδη στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 υπεβλήθη η μελέτη εν σχεδίω και αναμένεται εντός του Ιανουαρίου η οριστικοποίηση αυτής. Η διαδικασία αξιοποίησης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας είναι ένα θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την τουριστική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και ιδίως των απομακρυσμένων νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος.

ΤΑΙΠΕΔ (100% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ)

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ με τον νόμο 4799/2021 προβλέφθηκε η δυνατότητα ανάθεσης στο ΤΑΙΠΕΔ της ωρίμανσης συμβάσεων που εντάσσονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και με τον πρόσφατο νόμο 4804/2021 διευρύνθηκε ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ. Με την εκκίνηση ανάληψης καθηκόντων από τη νέα Διοίκηση μία σειρά από έργα βαρύνουσας σημασίας δρομολογήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ του 16% των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. στην COSCO SHIPPING (Hong Kong) Co., Limited, η οποία κατέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ το τίμημα των 88 εκατ. ευρώ για το 16% των μετοχών του ΟΛΠ, πλέον δεδουλευμένων τόκων 12 εκατ. ευρώ, καθώς και εγγυητική επιστολή ύψους 29 εκατ. ευρώ ως εξασφάλιση για την έγκαιρη ολοκλήρωση του (επικαιροποιημένου) επενδυτικού προγράμματος της Εταιρείας που συμφωνήθηκε μεταξύ του ΟΛΠ και ΤΑΙΠΕΔ και αποτυπώθηκε συμβατικά στην τροποποίηση της συμβάσεως παραχώρησης.

Βελτιωμένη οικονομική προσφορά κατέθεσε και η σύμπραξη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A. για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού για περίοδο 35 ετών, η οποία ανήλθε στα 1.496.100.000 ευρώ προσαυξημένη κατά €100 χιλ. έναντι της αρχικής. Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού (financial closing και θέση σε ισχύ της συμβάσεως παραχώρησης) θα πραγματοποιηθεί εντός του β’ εξαμήνου του 2022. Περαιτέρω, υπεγράφη η σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ (και τα ΕΛΠΕ) στην Italgas SpA έναντι συνολικού τιμήματος 733 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τέσσερις ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν προσφορές για την αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, με την REDS Α.Ε. να αναδεικνύεται ανάδοχος μέσα από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction).

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο πρόγραμμα αξιοποίησης τουριστικών λιμένων (μαρίνες), για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού) υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος έξι επενδυτικά σχήματα, ενώ προκηρύχθηκε διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος παροχής υπηρεσιών διαχείρισης λιμένα (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας Πύλου για περίοδο 40 ετών. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η συμφωνία μεταβίβασης του ακινήτου Golf – Βόρειο Αφάντου στην M.A. Aggeliades Hellas, με την καταβολή εφάπαξ του τιμήματος των 26,9 εκατ. ευρώ πλέον τόκων, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της αξιοποίησης μίας σημαντικής έκτασης στη Ρόδο. Τέλος, στις 25/6/2021 ολοκληρώθηκε η πώληση και μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» στην HELLINIKON GLOBAL I S.A., θυγατρική της Lamda Development, και καταβλήθηκε η πρώτη δόση του εφ άπαξ οικονομικού ανταλλάγματος ύψους €300 εκατ., σηματοδοτώντας την έναρξη υλοποίησης της αξιοποίησης της έκτασης ως τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.

ΕΤΑΔ (100% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ)

Ολοκληρώθηκαν μια σειρά από σημαντικά έργα κατά τη διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε α) η παραχώρηση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου προς τον Δήμο Γαλατσίου, β) το Πανθεσσαλικό Στάδιο στο Βόλο γ) το Θέατρο Λυκαβηττού. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά με τελικό τίμημα 37,3 εκατ. ευρώ (+21,5% από την τιμή εκκίνησης) και η σύμβαση παραχώρησης του Ξενία Καστοριάς στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ενώ, στην υπό εξέταση περίοδο, υπήρξε σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρηματικών μονάδων της εταιρείας. Αναλυτικότερα, η Ακτή Βουλιαγμένης, το Μουσείο Αχίλλειο, το Κάμπινγκ Φαναριού και Ασπροβάλτας, οι Ιαματικές Πηγές Νιγρίτας και τα Σπήλαια Διρού. Σημαντική ήταν επίσης η συμφωνία για νέες επενδύσεις στην Μαρίνα Γουβιών στην Κέρκυρα με ταυτόχρονη παράταση της σύμβασης εκμίσθωσης για 15 χρόνια.

Ακόμη, η εταιρεία προκήρυξε νέο ανοιχτό ηλεκτρονικό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση του Camping Κουρούτας Ν.Ηλείας και προχώρησε σε πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού. Ειδικότερα όσον αφορά το Χιονοδρομικό, η ΕΤΑΔ όλο το προηγούμενο διάστημα με ίδιους πόρους, προχώρησε στην υλοποίηση σειράς από στοχευμένες παρεμβάσεις και έργα, όπως μεταξύ άλλων η αποκατάσταση του Σαλέ Φτερόλακας και επιλεγμένων τμημάτων του Σαλέ Κελάρια 1950, η ανακαίνιση όλων των χώρων υγιεινής σύμφωνα με σύγχρονες προδιαγραφές, η δημιουργία πλήρους προσβασιμότητας των υποδομών του Χιονοδρομικού από ΑμεΑ, η δημιουργία εξοπλισμένων χώρων για την παροχή μαθημάτων χιονοδρομίας και την λειτουργία εμπορικών καταστημάτων που προσφέρουν τη δυνατότητα ενοικίασης σύγχρονου εξοπλισμού για νέους χιονοδρόμους, η δημιουργία μίας νέας, σύγχρονης και δυναμικής εταιρικής ταυτότητας για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και η λειτουργία σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών (web-ticketing) με στόχο την ασφάλεια στην εποχή της πανδημίας, την άνεση και τις φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες προς τον επισκέπτη.

Στα έργα ανάπλασης της ΕΤΑΔ συγκαταλέγονται και η «Ανακαίνιση Καταστημάτων Ανθοπωλείων» τα οποία βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του κτηρίου της Βουλής, καθώς και η συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων για την αναγέννηση του Λυκαβηττού. Τέλος, σε συνέχεια των καταστροφικών φωτιών του Αυγούστου, αξιοσημείωτη ήταν και η συνδρομή της εταιρείας, η οποία βοήθησε στη μεταφορά ζώων των ιππικών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο. Ακόμη, προσέφερε πρόσβαση για ασφαλή φιλοξενία στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις των Ιαματικών Πηγών Αιδηψού και φιλοξένησε περισσότερα από 200 παιδιά από κατασκηνώσεις που εκκενώθηκαν σε πυρόπληκτες περιοχές στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά.

ΓΑΙΑΟΣΕ (100% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ)

Υπεγράφη σύμβαση μίσθωσης με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων για έκταση που περιβάλλει τον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό. Ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση του έργου αποκατάστασης του διατηρητέου σιδηροδρομικού σταθμού Πύργου, στο πλαίσιο της προστασίας και ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς. Η εταιρεία, ξεκίνησε διαδικασίες για την εκτίμηση της εμπορικής αξίας επιλεγμένων στρατηγικών ακινήτων. Συγκεκριμένα, είναι σε εξέλιξη έργο που ανατέθηκε (μετά από διαγωνιστική διαδικασία) για τον προσδιορισμό της αγοραίας και της μισθωτικής αξίας 161 ακινήτων από πιστοποιημένους εκτιμητές, με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του Q1 του 2022.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό προκειμένου να ανταποκριθεί στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης. Τέλος, καθόλη τη διάρκεια του έτους η εταιρεία συνέχισε να υποστηρίζει το Ελληνικό Δημόσιο για την έναρξη σε ισχύ της Συμβάσεως Παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου». Ειδικότερα, εντός του 2021 οι σχετικές εργασίες ολοκληρώθηκαν και αναμένεται να υποβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να πραγματοποιήσει τον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας της τροποποιημένης (βάσει υποδείξεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε.) σύμβασης παραχώρησης του έργου.

ΑΕΔΙΚ - Διώρυγα της Κορίνθου (100% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ)

Προχώρησαν οι μελέτες για την αποκατάσταση της Διώρυγας της Κορίνθου, με σκοπό να αποκατασταθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για έργο «Εθνικής σημασίας» που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022 και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας στο μέλλον, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει την αξιοποίηση των προοπτικών της Διώρυγας ως τουριστικός πόλος.

Μέσα στον Αύγουστο ολοκληρώθηκε με την συμβολή του Υπερταμείου η δανειοδότηση της εταιρείας από την Τράπεζα Πειραιώς για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της. Παραδόθηκε στο Υπουργείο Υποδομών από την ανάδοχο μελετητική εταιρεία, η τελική μελέτη για την αποκατάσταση των πρανών της Διώρυγας, η οποία προβλέπει α) εργασίες αποφόρτισης των πρανών και καθαρισμό του καναλιού μέχρι τον Μάϊο του 2022 ώστε να λειτουργήσει η διώρυγα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και β) εργασίες σταθεροποίησης των πρανών που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2022.

Με απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών επιλέχθηκε ο ανάδοχος που θα αναλάβει τα έργα αποκατάστασης. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2022. Τέλος υπογράφηκε η απόφαση του ΥΠΕΝ βάσει της οποίας τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στα πρανή της διώρυγας εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για δύο έτη, ενώ δόθηκε και η έγκριση από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου του Τεχνικού Φακέλου του έργου.

Τέλος, υπεγράφη προγραμματική συμφωνία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας & Αγίων Θεοδώρων για το έργο περίφραξης κατά μήκος της Διώρυγας, προς ενίσχυση της ασφάλειας. Το έργο είναι στη φάση της δημοπράτησης και αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2022.

ΕΛΤΑ (100% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ)

Προχώρησε με επιτυχία το πλάνο εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό της εταιρείας και ξεκίνησε την εφαρμογή των νέων όρων παροχής της Καθολικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας (D+3) ενώ παράλληλα εστίασε στην υλοποίηση του πενταετούς πλάνου μετασχηματισμού της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, η θυγατρική εταιρεία ΕΛΤΑ Courier συνέχισε τις δράσεις με σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Στο πλαίσιο αυτό, άρχισε να λειτουργεί η νέα ρομποτική και πλήρως ψηφιακή εγκατάσταση διαλογής αντικειμένων, στο Κρυονέρι η οποία μετράει 125 robots με δυνατότητα εξυπηρέτησης σχεδόν 7.000 αντικείμενα την ώρα, υπερπενταπλασιάζοντας τη συνολική ικανότητα διαχείρισης και παρέχοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, δυνατότητα για παράδοση στον πελάτη ακόμα και την ίδια μέρα. Περαιτέρω, η εταιρεία έθεσε σε λειτουργία το νέο Mobile Application για τους πελάτες της.

Στην παρούσα φάση σχεδιάζεται η δεύτερη φάση του έργου της ρομποτικής εγκατάστασης για την αύξηση της δυνατότητας διαχείρισης αντικειμένων, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται από τον Όμιλο ΕΛΤΑ τα έργα του Ψηφιακού Ταχυδρόμου και των καταστημάτων 24ωρης εξυπηρέτησης. Ειδικά σε ότι αφορά το πρόγραμμα Ψηφιακός Ταχυδρόμος, πρόκειται ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, με απεριόριστες δυνατότητες στη διάθεση του πελάτη, εξοπλίζοντας τους διανομείς με PDA’s και ειδικό λογισμικό που θα τους δίνουν τη δυνατότητα, να πραγματοποιούν και ανέπαφες συναλλαγές, πληρωμές, εισπράξεις και αντικαταβολή παραγγελιών και λογαριασμών στην πόρτα του πελάτη. Παράλληλα, οι πελάτες μπορούν να έχουν real time ενημέρωση για την εξέλιξη της παραγγελία τους και ειδοποιήσεις για την παραλαβή με το στίγμα του διανομέα που τους εξυπηρετεί σε πραγματικό χρόνο. Τέλος, τα ΕΛΤΑ βραβεύτηκαν με το «Coup de Coeur 2021» από την PostEurop για τη δράση κοινωνικής ευθύνης «Stop Bullying».

PHAISTOS (100% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ)

Το νεοσύστατο Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός έχει ως αποκλειστικό σκοπό τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή/και ανάπτυξη προϊόντων ή/και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G στην Ελλάδα σε κλάδους όπως: μεταφορές/εφοδιαστική (logistics), μεταποίηση, βιομηχανία, αγαθά και δίκτυα κοινής ωφέλειας, υγεία, τουρισμός, πληροφόρηση και μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια του 2021, η νεοσύστατη εταιρία Συμμετοχές 5G ξεκίνησε να θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων 5G στη χώρα. Ολοκληρώθηκαν τέσσερα MoU με: την Vantage Towers Greece, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και τη μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία «COSMOTE Κινητές τηλεπικοινωνίες Α.Ε.» προκειμένου να αξιολογηθούν επιχειρηματικά μοντέλα σχετικών με υπηρεσίες και τεχνολογίες 5G που θα αναπτύσσουν επιχειρήσεις στις οποίες θα επενδύει το Ταμείο Φαιστός. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία συμμετοχής στο European Investment Council (EIC), σημαντικό εργαλείο αναζήτησης εταιρειών προς επένδυση ή συνεπένδυση με άλλα funds.

Στο ενεργητικό του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός μπορούν να συμμετέχουν ιδιώτες και επαγγελματίες επενδυτές και υπό αυτό το πρίσμα οργανώνονται συναντήσεις με πιθανούς επενδυτές για fundraising. Το Latsco Family Office είναι ο πρώτος ελληνικών συμφερόντων επενδυτής που θα συμμετάσχει στον πρώτο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός.

Παράλληλα η Deutsche Telekom ανακοίνωσε την απόφασή της να επενδύσει 3 εκατ. ευρώ στο Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναπτύξει τη νέα γενιά ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων που βασίζονται στην υποδομή 5G. Η απόφαση έγινε γνωστή στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανώτερα διοικητικά στελέχη της Deutsche Telekom και του Ομίλου ΟΤΕ. Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που διεθνή ιδιωτικά κεφάλαια συνδυάζονται στην Ελλάδα με δημόσιους πόρους σε ένα επενδυτικό ταμείο, όπως το Φαιστός.

Η Κομισιόν στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τον δείκτη DESI χαρακτήρισε το Φαιστός ως σημαντικό παράγοντα για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας στη μετά covid εποχή. Το επενδυτικό ταμείο αναμένεται ότι θα στηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Βιομηχανίας 4.0 και στη δημιουργία αγοράς προϊόντων 5G στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς, αναφέρει η έκθεση.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΩΝ (100% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ)

O Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών το 2021 συνέχισε την εφαρμογή έκτακτων μέτρων για τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου εν μέσω της πανδημίας. Ειδικότερα, τους πρώτους μήνες του έτους, εκκίνησε την σταδιακή ένταξη νέων λεωφορείων - μέσω Leasing - στο στόλο των οχημάτων του, καθώς και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Οργανισμού με τη σταδιακή ένταξη νέων οδηγών και τεχνικών στις ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ. Συγκεκριμένα, τα οχήματα αιχμής αυξήθηκαν κατά 29% και τα δρομολόγια κατά 17%.

Οι Συγκοινωνίες Αθηνών με την υποστήριξη του Υπερταμείου ξεκίνησαν την εκπόνηση δράσεων για την βελτίωση της εξυπηρέτησης των ΑμεΑ, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την εγκατάσταση προεξοχών σε 156 στάσεις λεωφορείων και την εκπαίδευση εργαζομένων των εταιριών του Ομίλου σε θέματα συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των ΑμεΑ και διευκόλυνσής τους στα οχήματα και τους σταθμούς. Επιπρόσθετα, η εταιρεία με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες-πελάτες της ξεκίνησε τη διεξαγωγή ερευνών ικανοποίησης πελάτη. Στο πλαίσιο της εξυπηρέτησής του πελάτη, εντάχθηκαν νέα σημεία πώλησης προϊόντων ΟΑΣΑ σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας και ξεκίνησε τη λειτουργία της υπηρεσίας φόρτισης της κάρτας Ath.ENA μέσω της ιστοσελίδας του ομίλου με τη χρήση smartphones με τεχνολογία NFC. Παράλληλα, προωθείται η υπογραφή σύμβασης για την τοποθέτηση εξοπλισμού για την παροχή σήματος κινητής τηλεφωνίας σε όλους τους σταθμούς και εντός των βαγονιών του μετρό, καθώς και η υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΔΥΤΕ για την ένταξη των κομίστρων της κάρτας Ath.ENA στις νέες ψηφιακές φοιτητικές κάρτες (ακαδημαϊκές ταυτότητες). Τέλος, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συντονισμού, υπογράφηκε Σύμβαση Απόδοσης και Στόχων μεταξύ ΟΑΣΑ Α.Ε., Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με αντικείμενο τον υπολογισμό του ύψους της αποζημίωσης που δικαιούται ο ΟΑΣΑ από το Ελληνικό Δημόσιο για την παροχή αστικών συγκοινωνιακών υπηρεσιών σε καθορισμένες ομάδες δικαιούχων (όπως άνεργοι ΑμεΑ κ.α.), στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής του Κράτους, καθώς και τη διαδικασία καταβολής της.

Σημειώνεται ότι από 22/12/2021 καθήκοντα μεταβατικής CEO του Ομίλου ΟΑΣΑ ανέλαβε η κα Ίριδα Αντωνοπούλου, στη θέση του κου Νίκου Αθανασόπουλου που παραιτήθηκε, προκειμένου να αναλάβει την επόμενη επαγγελματική του πρόκληση στον ιδιωτικό τομέα. Η κα Αντωνοπούλου προέρχεται από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου ΟΑΣΑ, στον οποίο κατείχε τη θέση της διευθύντριας από το 2014, διαθέτει εμπειρία 25 ετών σε ευρύ φάσμα αντικειμένων του Ανθρώπινου Δυναμικού και είναι πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και αριστούχος του μεταπτυχιακού προγράμματος MSc Human Resource Management (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

ΟΚΑΑ (100% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ)

Αποδόθηκαν προς χρήση στους επαγγελματίες αλιείς και ιχθυέμπορους της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος γενικότερα, έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας Νέας Μηχανιώνας, Θεσσαλονίκης -ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ. Τα έργα αποτελούν την Β΄ Φάση του Προγράμματος «Βελτίωση εγκαταστάσεων Ιχθυόσκαλας Νέας Μηχανιώνας, Θεσσαλονίκης» και αφορούν σε ψυκτικούς θαλάμους και φούρνους κατάψυξης, καθώς και σε επεκτάσεις διοικητικών και λοιπών βοηθητικών χώρων.

Επιπρόσθετα, εγκαινιάστηκε η Ιχθυόσκαλα του Βόλου, η οποία μέσα από την λειτουργία της, αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλλει στην ανάπτυξη του ιχθυεμπορίου προς την Κεντρική Ελλάδα και τους όμορους νομούς και να έχει οφέλη για την τοπική κοινωνία παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες και τιμές προς τους καταναλωτές.

Τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή «e-Λαχαναγορά», προσφέροντας σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες τη δυνατότητα για online αγορές και ψηφιακές παραγγελίες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, στην Κεντρική Αγορά Αθηνών στον Ρέντη, διοργανώθηκαν από τον ΟΚΑΑ σε συνεργασία με την ΜΚΟ Food On, 3 γεύματα κοινωνικής ενσωμάτωσης – social dining με στόχο να δοθεί η ευκαιρία στους ωφελούμενους της Food On να συμμετέχουν σε μία συνθήκη κοινωνικοποίησης με διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Τέλος και στο πλαίσιο της παροχής υποστήριξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδας, η εταιρεία παραχώρησε στην Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών ΠΛΟΕΣ τον χώρο του Αμφιθεάτρου του ΟΚΑΑ για την διεξαγωγή διήμερου Χριστουγεννιάτικου Bazaar και την παρουσίαση του βιβλίου της «8 Ιστορίες + 1 Ποίημα» γραμμένο από ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού και με νοητική υστέρηση.

ΚΑΘ (100% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ)

Εξασφαλίστηκε επιχορήγηση για την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, μέσω της επιλογής της από το Πράσινο Ταμείο για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας “SOCIAL PLATE”. (ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΙΑΤΟ). Η επιχορήγηση σχετίζεται με τις δράσεις κυκλικής οικονομίας για την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων τροφίμων στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-GREECE Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα με προϋπολογισμό συνολικού ποσού ύψους 310.298 ευρώ.

Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, τον Απρίλιο 2018 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, διασώθηκε περίπου το 70% των 815 τόνων οπωροκηπευτικών που συγκεντρώθηκε, το οποίο διατέθηκε σε 70 δικαιούχους οργανισμούς. Η πρόταση της ΚΑΘ ήταν πρώτη ανάμεσα σε τρία πρόγραμματα και βαθμολογήθηκε με 94 στα 100.

Η εταιρεία προχώρησε σημαντικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της με την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς και λύσης ελέγχου κυκλοφορίας και χρεώσεων οχημάτων μέσω της τεχνολογίας RFID, στο πλαίσιο της παροχής φιλικών για το χρήστη υπηρεσιών.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ (55,2% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ)

Εντός του 2021 επιτεύχθηκε ρεκόρ όγκου πωλήσεων και παραγωγής. Συγκεκριμένα ο συνολικός όγκος πωλήσεων το 2021 ανήλθε σε 237.171,99 ΤΝ έναντι 169.321,38 ΤΝ το έτος 2020. Αντίστοιχα, ο όγκος πωλήσεων της Αφρίνας ανήλθε σε 56.830 Κg. Ο όγκος παραγωγής το 2021 ανήλθε σε 223.834,76 ΤΝ έναντι 198.798 ΤΝ το 2020. Αυτές οι επιδόσεις αναμένεται να μεταφραστούν σε αντίστοιχα υψηλές οικονομικές αποδόσεις τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και κερδοφορίας.

Επίσης, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση για την ένταξη της «Αφρίνας» Μεσολογγίου στο μητρώο προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η «Αφρίνα» είναι ο ανθός άλατος, ένα φυσικό προϊόν με προστιθέμενη αξία διατροφικά και ποιοτικά, το οποίο παράγεται σε περιορισμένες ποσότητες στην αλυκή Μεσολογγίου και συλλέγεται με φυσική μέθοδο, από εξειδικευμένους εργάτες, χωρίς τη χρήση μηχανημάτων από την επιφάνεια των αλιπηγών. Εμπεριέχει πολύτιμα ιχνοστοιχεία καθιστώντας την ανώτατης διατροφικής αξίας αλλά και υψηλής ποιότητας ελληνικό γαστρονομικό προϊόν.

Στόχος της πρωτοβουλίας για την ένταξη της στον εθνικό κατάλογο των ΠΓΕ προϊόντων είναι η ανάδειξη ενός μοναδικού προϊόντος, διεθνώς αναγνωρίσιμου, που παράγουν οι Ελληνικές Αλυκές στο Μεσολόγγι. Με την κατοχύρωση της πιστοποίησης το προϊόν θα πάρει αξία με στόχο να ανοίξει ο δρόμος και για την τυποποίησή του επιτρέποντας στην Εταιρεία το άνοιγμά της σε νέες αγορές.

Η Εταιρεία έχει λάβει την έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ εκκρεμεί η απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

ΔΕΘ HELEXPO (100% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη ευρωπαϊκή Covid Free Γενική Έκθεση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η 85η ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της οποίας εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα του Covid Pass. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε η πρώτη έκθεση καινοτομίας και ψηφιακής τεχνολογίας «Beyond 4.0» στο Διεθνές Εκθεσιακό της Κέντρο στη Θεσσαλονίκη και σκοπός της εταιρείας είναι να την εξελίξει σε μια μεγάλη διεθνή «συνάντηση» φορέων και εταιριών τεχνολογίας και να συμβάλει στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη.

Η Agrotica, η μεγαλύτερη Διεθνής έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και πλέον έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2022.

Ακόμη, προχώρησε η υλοποίηση του έργου της ανάπλασης μαζί με την ομάδα των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα) για την τεχνική ωρίμανση της πρότασης με στόχο οι εργασίες για το νέο εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης να εκκινήσουν μετά τη γενική έκθεση του 2023 και να έχουν ολοκληρωθεί ως το 2026, στην επέτειο των 100 ετών από την 1η ΔΕΘ.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΥΔΑΠ ΣΤΟ ATHEX ESG INDEX

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ ESG ΣΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ: Πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα σεμινάρια FIT FOR ESG BOARDS σε συνεργασία με τον ΕΣΕΔ, στα οποία συμμετείχαν τα μέλη Δ.Σ. των ΓΑΙΑΟΣΕ, Όμιλος ΟΑΣΑ, ΟΚΑΑ, ΚΑΘ και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ.

ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΑ ΑΜΕΑ: Το Υπερταμείο, σε συνεργασία με τη θυγατρική του εταιρεία Συγκοινωνίες Αθηνών, ξεκίνησε ένα ολιστικό πρόγραμμα βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρονται στα Άτομα με Αναπηρία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά από εκπαιδεύσεις και βιωματικά σεμινάρια με εργαζόμενους από τις Συγκοινωνίες Αθηνών (οδηγούς, σταθμάρχες και στελέχη που σχεδιάζουν το συγκοινωνιακό έργο).

ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ONE PLANET SOVEREIGN WEALTH FUNDS: Τον Απρίλιο του 2021 το Υπερταμείο έγινε μέλος του διεθνούς δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds, μίας πρωτοβουλίας του Emmanuel Macron, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαία παγκόσμια Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία (Public Wealth Funds) με στόχο τη συμβολή τους στην επιτάχυνση της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Το δίκτυο περιλαμβάνει 43 από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο, μεταξύ αυτών είναι Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία (Wealth Funds), Παγκόσμιοι Διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Managers) και Εταιρείες Επενδύσεων Ιδιωτικών Κεφαλαίων (Private Equity Funds).

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ: To 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, μετά από τις σχετικές προτάσεις της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων, διόρισε 25 μέλη σε 7 Διοικητικά Συμβούλια θυγατρικών εταιρειών, όπου η θητεία των υφιστάμενων μελών είχε λήξει ή προς πλήρωση θέσεων, μέσω επαγγελματικών και διαφανών διαδικασιών. Επί του παρόντος, οι γυναίκες εκπροσωπούν το 16% του συνόλου των μελών που έχει διορίσει το Υπερταμείο στα Δ Σ των θυγατρικών του.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΦΟΡΩΝ: Το Υπερταμείο, σε συνεργασία με τη θυγατρική του εταιρεία Συγκοινωνίες Αθηνών, ξεκίνησε ένα ολιστικό πρόγραμμα βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρονται στα Άτομα με Αναπηρία.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ: H Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπερταμείου διοργάνωσε διαδικτυακή συνάντηση με τους Εσωτερικούς Ελεγκτές των θυγατρικών στοχεύοντας στην παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ: Το Υπερταμείο και η ΕΑΔ υπέγραψαν Μνημόνιο συνεργασίας κατά της διαφθοράς που προβλέπει μία σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες. Μέσα από το Μνημόνιο θέτουν τις βάσεις για μια πολυεπίπεδη συνεργασία, βασικός σκοπός της οποίας, είναι η ανταλλαγή βέλτιστων προτάσεων, πρακτικών και τεχνογνωσίας στους τομείς της επιχειρηματικής ηθικής, της ακεραιότητας και του εσωτερικού ελέγχου. Παράλληλα, η συνεργασία Υπερταμείου και ΕΑΔ θα εστιάσει στην ανάπτυξη νέων πολιτικών, στην αξιολόγηση και εφαρμογή υφιστάμενων πρακτικών και εργαλείων που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, καθώς και στην ανάπτυξη μεθοδολογίας αξιολόγησης κινδύνων διαφθοράς και απάτης, καταρτίζοντας το κατάλληλο σχέδιο για τη διαχείρισης τους.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ: Ολοκληρώθηκαν σεμινάρια Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Επιχειρηματικής Ηθικής από το Υπερταμείο προς όλα τα σχετικά στελέχη των θυγατρικών σε συνεργασία με το International Compliance Association και έλαβαν σχετική πιστοποίηση (ICA και University of Manchester).

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ OPEN DATA HUB ΤΟΥ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ: Το Υπερταμείο υλοποίησε ένα πρωτοποριακό Open Data Hub των δημόσιων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της κεντρικής στρατηγικής του για την παραγωγή, διαχείριση και διάθεση Ανοικτών Δεδομένων. Με μια σημαντική κίνηση ενίσχυσης της διαφάνειας και της καινοτομίας, παρέχει πρόσβαση σε επιλεγμένα σύνολα ανοιχτών δεδομένων, που παράγονται από τη λειτουργία των θυγατρικών του. Πρόκειται κυρίως για ανοιχτά δεδομένα στις θεματικές περιοχές ύδρευσης και αποχέτευσης, μεταφορών και ταχυδρομείου αλλά και της διανομής τροφίμων, της διαχείρισης ακινήτων και άλλους τομείς της δραστηριότητάς του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Το Υπερταμείο συντονίζει την υλοποίηση προγράμματος αναβάθμισης της κυβερνοασφάλειας στις θυγατρικές του, στο πλαίσιο του οποίου ολοκληρώθηκε κύκλος συναντήσεων, παρουσιάσεων, διαβούλευσης, ανασκόπησης λύσεων (μεθοδολογίες, εργαλεία, και προτάσεις για την αύξηση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας) καθώς και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των εταιρειών και τεχνολογικών φορέων με σημαντική τεχνογνωσία, εξειδίκευση και εμπειρία στο αντικείμενο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕΣΥΠ: Πώς «περνάει» στην ψηφιακή εποχή των open data μέσω του «O2 Hub»

ΕΕΣΥΠ: Τα έσοδα από μερίσματα και οι προοπτικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider