Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για τον διπλασιασμό ταχυτήτων του Internet

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για τον διπλασιασμό ταχυτήτων του Internet
Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων έχει ξεκινήσει μεταξύ των παρόχων με διαιτητή την ΕΕΤΤ. Στο τραπέζι οι άπαξ μειώσεις στο κόστος χονδρικής. Πώς θα προχωρήσει ο διπλασιασμός των ταχυτήτων των συνδρομητών του ΟΤΕ.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν καθίσει το τελευταίο διάστημα οι πάροχοι μετά και την απόφαση του ΟΤΕ να αναβαθμίσει δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού Ιnternet των συνδρομητών της COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι. Αν μάλιστα οι διαπραγματεύσεις ευοδώσουν και η συμβιβαστική λύση βρεθεί τότε αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται κι από τους άλλους παρόχους, γεγονός που αφενός θα ενισχύσει την διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων στη χώρα κι αφετέρου θα ρίξει δυνητικά τις τιμές σε υπάρχοντα και μελλοντικά συμβόλαια.

Μια εικόνα για τις προαναφερθείσες διαπραγματεύσεις έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές με την αφορμή της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου. Ερωτηθείς για το πλάνο της αναβάθμισης των ταχυτήτων των καταναλωτών που είχε εξαγγείλει ο όμιλος στα μέσα Δεκεμβρίου 2021, ο κ. Τσαμάζ απάντησε ότι «ο ΟΤΕ παίρνει σταδιακά την έγκριση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής για τα νέα προγράμματα συμβολαίου» εκτιμώντας ως απίθανο σενάριο ο ρυθμιστής να «αρνηθεί την βελτίωση των υπηρεσιών χωρίς κόστος για τους καταναλωτές». Προσέθεσε ωστόσο ότι αυτή την περίοδο ο όμιλος βρίσκεται σε συνομιλίες με τους λοιπούς παρόχους, για την μείωση του κόστους χονδρικής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προανφερθείσες συζητήσεις δεν αφορούν τις τιμές χονδρικής που πουλά ο ΟΤΕ στους λοιπούς παρόχους που νοικιάζουν τα δίκτυά του ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους καταναλωτές. Αυτές άλλωστε ρυθμίζονται από την ΕΕΤΤ με σχετική απόφαση που εκδόθηκε τον Μάιο του 2020 και ισχύει για τρία χρόνια. Η συζήτηση επικεντρώνεται στο κόστος αναβάθμισης της σύνδεσης, στις εργασίες δηλαδή που απαιτούνται στο πεδίο ώστε μια σύνδεση για παράδειγμα adsl που δίνει ταχύτητες 24 mbps να αναβαθμιστεί σε σύνδεση vectoring από ταχύτητες 50 mbps και πάνω. Αυτό το κόστος είναι άπαξ και σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς ανέρχεται σήμερα σε περίπου 32 ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που ο επικεφαλής του Ομίλου ξεκαθάρισε ότι οι εκπτώσεις αυτές θα γίνουν άπαξ και δεν θα επηρεάσουν τον ισολογισμό της επιχείρησης.

Σημειωτέον ότι το «παζάρι» για τις τιμές με διαιτητή την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του έτους με κάποιες από τις εταιρείες να ζητούν να σταματήσει η έγκριση των σχετικών με τον διπλασιασμό των ταχυτήτων τιμολογιακών πακέτων του ΟΤΕ λόγω στρέβλωσης ανταγωνισμού και κάποιες άλλες να ζητούν την μείωση της τιμής μετάβασης. Το επιχείρημα στην δεύτερη περίπτωση ήταν πως αν και οι υπόλοιποι πάροχοι προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις, οι μεταβάσεις θα γίνουν μαζικά, άρα δεν συνεπάγονται το ίδιο κόστος όπως όταν γίνονται για μια μεμονωμένη σύνδεση.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται μέχρι σήμερα σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΤΕ έχει αποστείλει τις αρχικές του προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μείωση του κόστους στην περίπτωση της μαζικής μεταφοράς συνδέσεων. Ωστόσο η αρχική αντίδραση από πλευράς μέρους των παρόχων δεν δείχνει ιδιαίτερη ικανοποίηση. Όπως σχολίαζαν κύκλοι των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στο insider.gr gr «για να έχει αποτέλεσμα συνολικά για την χώρα η αύξηση των ταχυτήτων θα πρέπει να γίνει δραστική μείωση των τιμών από πλευράς του ΟΤΕ». Προσέθεταν μάλιστα ότι μια τέτοια δραστική μείωση αποτελεί μονόδρομος αφού σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε για στρέβλωση του ανταγωνισμού. «Θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους παρόχους να μπορέσουν να αναβαθμίσουν κι εκείνοι».

Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι ενέργειες του ΟΤΕ προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση - αυτήν του δωρεάν διπλασιασμού των ονομαστικών ταχυτήτων των καταναλωτών, όπου αυτό είναι εφικτό- προχωρά με το ⅓ εκ των 450 και πλέον πακέτων που έχει καταθέσει ο Όμιλος στην ρυθμιστική αρχή να έχει ήδη εγκριθεί. Παρά τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μη ορισμού μέχρι και σήμερα της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ - η θητεία των έξι μελών του προεδρείου έληξε στις 11 Ιανουαρίου 2022 - η οποία δημιουργεί προσκόμματα στη λήψη αποφάσεων, τα υπόλοιπα πακέτα αναμένεται να εγκριθούν μόλις ξεκινήσει να συνεδριάσει η Ολομέλεια. Η υλοποίηση άλλωστε του προαναγγελθέντος διπλασιασμού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει σταδιακά από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνδέσεις που δύναται να αναβαθμιστούν - οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στις μισές περίπου ευρυζωνικές συνδέσεις που έχει σήμερα ο ΟΤΕ, παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Ένα μέρος των συνδρομητών για παράδειγμα διαθέτουν κατάλληλες γραμμές σύνδεσης που μπορούν να σηκώσουν υψηλότερες ταχύτητες αλλά και κατάλληλο τερματικό εξοπλισμό, οπότε η αναβάθμιση μπορεί να γίνει αυτόματα από τα κέντρα του ΟΤΕ. Άλλοι βέβαια για να απολαμβάνουν υψηλότερες ταχύτητες να πρέπει να αναβαθμίσουν το router τους, κάτι που σίγουρα θα γίνει σταδιακά αν σκεφτεί κανείς τα προβλήματα στην σχετική εφοδιαστική αλυσίδα. Τέλος υπάρχουν και εκείνοι που η αναβάθμισή της σύνδεσής τους προϋποθέτει τόσο την ανανέωση του εξοπλισμού όσο και την μεταφορά μεταφορά της σύνδεσης σε κάποια υπαίθρια καμπίνα - πρόκειται κυρίως για συνδρομητές που δεν διαθέτουν ούτε τις κατάλληλες γραμμές ούτε σύγχρονους δρομολογητές - γεγονός που ανεβάζει αισθητά το κόστος και τον χρόνο υλοποίησης της αναβάθμισης για την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία. Αυτές οι διαφορές είναι που επεκτείνουν το χρονοδιάγραμμα της αναβάθμισης μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τόσο οι διαπραγματεύσεις όσο και η αναβάθμιση που προωθεί ο ΟΤΕ αναμένεται να ελαφρύνουν στο τέλος της ημέρας το πορτοφόλι των καταναλωτών. Κκι αυτό γιατί όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στο insider.gr αφού οι υπάρχοντες καταναλωτές θα απολαμβάνουν διπλάσιες ταχύτητες με τις ίδιες τιμές, μελλοντικά θα υπάρξει μείωση και στις τιμές των πακέτων για νέους συνδρομητές, σε διαφορετική περίπτωση το χάσμα θα είναι μεγάλο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσαμάζ: Θέτουμε τις βάσεις για σταθερά ισχυρές επιδόσεις

Πώς διαμορφώνονται τα μερίδια αγοράς στις τηλεπικοινωνίες

Νέα δεδομένα φέρνει η είσοδος της Volton στην κινητή - Πότε θα λανσαριστεί, οι στόχοι και οι προκλήσεις

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Ευλογιά των πιθήκων: Ο EMA εγκρίνει νέα τεχνική για τη χορήγηση του εμβολίου

23:36

Πλεύρης: Οι ασθενείς με διαβήτη θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ

23:28

Ινδονησία: Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θα παραστούν στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί

23:18

ΥΠΟΙΚ: Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις φωτιές στην Αττική

23:07

Wall Street: Κυριάρχησε το αρνητικό πρόσημο - Απώλειες 2,5% για τον Nasdaq

22:43

WTI: Η σημερινή άνοδος περιόρισε στο 1,4% τις εβδομαδιαίες απώλειες

22:31

ΝΑΤΟ: Αντιπροσωπείες της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν στο Ελσίνκι

22:09

Σολτς: «Δεν υπήρχε τίποτα» δήλωσε ο καγκελάριος για το σκάνδαλο Cum-Ex

21:51

Πεντάγωνο: Ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 775 εκατ. δολαρίων

21:35

Επιχειρηματικά Πάρκα: Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου μέχρι τις 2/9

21:13

Χρυσός: Άγγιξε χαμηλό τριών εβδομάδων - 5η συνεχόμενη ημέρα απωλειών

20:56

Συνολικά 35 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:51

Walmart: Επεκτείνει την κάλυψη ταξιδιωτικών εξόδων των εργαζομένων για ιατρικούς λόγους όπως η άμβλωση

20:39

Washington Post: Η FSB έπειθε τη ρωσική ηγεσία ότι η Ουκρανία είναι αδύναμη

20:21

Ισπανία: 14 πτήσεις της Easyjet ακυρώθηκαν λόγω απεργίας των πιλότων

20:07

Attica Bank: Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης

20:05

Σπάει τα φρένα η τιμή του φυσικού αερίου – Υπό αίρεση οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό 9% φέτος

19:47

Σερβία: Έπεσε η στάθμη του Δούναβη, έκαναν την εμφάνισή τους γερμανικά πολεμικά πλοία από το 1944

19:39

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ο Δημήτρης Θεοδωρακάτος νέος Επικεφαλής της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μετόχων

19:35

Bloomberg: Η Τράπεζα Κύπρου απέρριψε πρόταση εξαγοράς από την Lone Star Funds έναντι 1,51 ευρώ ανά μετοχή

19:23

Gazprom: Ο Nord Stream 1 θα διακόψει τη λειτουργία του τρεις μέρες στα τέλη Αυγούστου

19:07

Οι αυξημένες τιμές παραγωγού στη Γερμανία «έριξαν» τις ευρωπαϊκές αγορές

19:02

Σουηδία: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Μάλμε - Δύο τραυματίες

18:57

Φινλανδία: Η Σάνα Μάρι υποβλήθηκε σε τεστ για ναρκωτικά, διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε έκανε χρήση

18:44

Ελιζέ: Ο Πούτιν συμφωνεί για αποστολή της ΙΑΕΑ στη Ζαπορίζια - Προειδοποιεί για τον κίνδυνο «καταστροφής»

18:26

Ιταλία - Δημοσκόπηση: Κοντά στο 50% η στήριξη προς τη συντηρητική συμμαχία

18:22

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Συκά Φθιώτιδας

18:08

Σκάνδαλο Cum-Εx: Ενώπιον εξεταστικής καταθέτει ο Σολτς

17:51

Γκουτέρες: Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την πρόσβαση στα ουκρανικά σιτηρά

17:39

Κέρδη άνω του 2% για το Χρηματιστήριο στην εβδομάδα κόντρα στις διεθνείς αγορές