Βρετανία: Τα χειρότερα στις αυξήσεις των τροφίμων έρχονται δηλώνει ο πρόεδρος της TESCO

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Τα χειρότερα στις αυξήσεις των τροφίμων έρχονται δηλώνει ο πρόεδρος της TESCO
Ο κόσμος πλέον έχει να επιλέξει αν θα φάει ή θα ζεσταθεί, αναφέρει ο Τζον Άλλαν.

Ο Τζον Άλλαν, πρόεδρος της TESCO, της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Βρετανία προειδοποίησε ότι “τα χειρότερα έρχονται” στις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων.

Σύμφωνα με το BBC, ανέφερε ότι έχει πλήρη συναίσθηση ότι το κοινό έχει «σφίξει το πορτοφόλι» και πλέον έχει να επιλέξει ανάμεσα στα τρόφιμα και τη θέρμανση, ένα γεγονός που όπως δήλωσε «μας προβληματίζει». Πρόσθεσε ότι τόσο οι αγρότες, όσο και οι υπόλοιποι προμηθευτές δεν έχουν ανοσία στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Άλλαν, πέρσι ένα μέσο βρετανικό νοικοκυριό δαπανούσε το κατά μέσο όρο το 9% των χρημάτων του σε τρόφιμα. Θεωρεί ότι μέχρι την άνοιξη το ποσό θα ανέλθει στο 15%. Όμως, πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει ότι η δαπάνη είναι πολύ μεγαλύτερη για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

«Το γεγονός ότι ο κόσμος πρέπει να επιλέξει αν θα ζεστάνει το σπίτι του ή αν θα ταΐσει της οικογένεια του, είναι κάτι που μας προβληματίζει και σίγουρα προβληματίζει πολλούς ανθρώπους. Σίγουρα είναι μια κατάσταση που δεν θα ήθελε να υπομείνει κανείς μας», ανέφερε.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της βρετανικής ένωσης λιανικού εμπορίου ( British Retail Consortium), ανέφεραν ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ανήλθαν στο 2,7% τον Ιανουάριο, σε σχέση με το 2,4% του Δεκεμβρίου.

Ο ετήσιος πληθωρισμός τη Βρετανία βρίσκεται στο 5,4%, το υψηλότερο επίπεδο από εδώ και 30 χρόνια, ενώ η πρόβλεψη για τον Μάρτιο θέλει να σκαρφαλώνει στο 6%. Την ίδια ώρα αναμένεται νέα εκτίναξη στις τιμές της ενέργειας-σύμφωνα με τους νέους κανόνες ανώτατου ορίου τιμών- γεγονός που ώθησε τον Βρετανό ΥΠΟΙΚ τη περασμένη εβδομάδα να ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης για τα νοικοκυριά.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της TESCO, «ο συνδυασμός των αυξανόμενων τιμών στην ενέργεια, ο αντίκτυπος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών (τον Απρίλιο) και σε πολύ μικρότερο βαθμό αύξηση των τιμών των τροφίμων, θα ζορίσουν πολύ περισσότερο μια ήδη πιεσμένη κατάσταση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider