Αύξηση κατανάλωσης ρεύματος έφερε η «Ελπίδα» - Επί ποδός οι Διαχειριστές για τις βλάβες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξηση κατανάλωσης ρεύματος έφερε η «Ελπίδα» - Επί ποδός οι Διαχειριστές για τις βλάβες
Άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρισμού κατά 15,5% από χθες, Δευτέρα – Επάρκεια στην κάλυψη της ζήτησης, με τα προβλήματα έως τώρα να εντοπίζονται σε τοπικές βλάβες στο δίκτυο

Σε αυξημένα επίπεδα κινείται η κατανάλωση ρεύματος ήδη από χθες Δευτέρα, καθώς η κακοκαιρία «Ελπίδα» έχει προκαλέσει κατακόρυφη πτώση των θερμοκρασιών σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, από την Κυριακή και μέσα σε ένα 24ωρο, η ζήτηση παρουσίασε αύξηση κατά 10% περίπου, αγγίζοντας τις 175.790 Γιγαβατώρες.

Μάλιστα, έστω και σε μικρότερο ποσοστό, νέα περαιτέρω άνοδος κατά 4% πρόκειται να σημειωθεί σήμερα Τρίτη, καθώς το δεύτερο δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη «βουτιά» του υδράργυρου. Έτσι, η ζήτηση θα ανέλθει σήμερα στις 183.106 Γιγαβατώρες, με την αιχμή του φορτίου να διαμορφώνεται στα 8.920 MW.

Οι αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται ωστόσο καθησυχαστικοί ότι το διαθέσιμο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό θα μπορέσει να καλύψει και σήμερα τη ζήτηση, με δεδομένο ότι είναι ετοιμοπόλεμοι σχεδόν όλοι οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ, καθώς και όλες οι μονάδες φυσικού αερίου. Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, Δημήτρης Φούρλαρης, σε συνέντευξη Τύπου της Αρχής, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει μία ακόμη μονάδα της ΔΕΗ («Άγιος Δημήτριος 5»).

Αύξηση 15,5% της χονδρεμπορικής τιμής

Σύμφωνα με τον κ. Φούρλαρη, είναι πλήρως διασφαλισμένη η επάρκεια τροφοδοσίας με αέριο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στο τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα υπάρχουν αυξημένες ποσότητες LNG, ενώ υπάρχει αέριο και από τους αγωγούς. Επίσης, είναι υψηλά τα υδατικά αποθέματα και τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών.

Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα καλύψουν σήμερα το 9,18% της ζήτησης, με τις ΑΠΕ να εισφέρουν κατά 28,83% και τις λιγνιτικές μονάδες κατά 11,26%. Οι εισαγωγές ανέρχονται σε 8,23%, ενώ την ίδια στιγμή η αυξημένη ζήτηση ενισχύει τη συμμετοχή του φυσικού αερίου, το οποίο σήμερα κατέχει τα πρωτεία με 38,60%.

Η υψηλή συμμετοχή του (ακριβού στη δεδομένη συγκυρία) φυσικού αερίου εξηγεί και την εκτίναξη κατά 15,5% της χονδρεμπορικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, η αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 280,81 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 243 ευρώ ανά Μεγαβατώρα μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα κινηθούν ακόμη υψηλότερα σήμερα. Έτσι, για παράδειγμα η τιμή στη Γερμανία είναι 297,29 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στη Γαλλία 295,11 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και στο Βέλγιο 291,16 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Εκτεταμένα προβλήματα στο δίκτυο διανομής

Την ίδια στιγμή, έως και χθες αργά το βράδυ οι βλάβες εμφανίστηκαν στο δίκτυο διανομής, προκαλώντας ωστόσο εκτεταμένα προβλήματα τοπικής εμβέλειας. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σύστημα μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ καταγράφηκαν μόνο βλάβες μικρής έκτασης, οι οποίες σε όλες τις περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν άμεσα, χωρίς να προκληθούν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα αφορούν τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, με τα συνεργεία ωστόσο να αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια πρόσβασης στα σημεία, λόγω της συμφόρησης σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Τα προβλήματα ξεκινούν από την Εύβοια και τμήματα στην περιοχή των Ψαχνών και στην Κάρυστο. Διακοπές ηλεκτροδότησης υπήρξαν έως χθες αργά το βράδυ επίσης σε προάστια της πόλης της Κω.

Όσον αφορά την Αθήνα, βλάβες παρουσίαζαν τμήματα περιοχών σε : Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο-Πεύκη, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Παλλήνη, Πικέρμι, Ντράφι, Γραμματικό, Μαραθώνα, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, Βύρωνα, Καρέα, Γλυφάδα, Βούλα, Ν. Σμύρνη, Άλιμο, Σαλαμίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι έχουν 2η ευκαιρία για να λάβουν 100-750 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider