Ανάδοχο μέσα στο καλοκαίρι στον διαγωνισμό, μέσω ΣΔΙΤ, για την υλοποίηση του «φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων, με ΣΔΙΤ», ύψους περίπου 106 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ στα 86 εκατ. ευρώ) «φιλοδοξεί» να έχει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου προωθούν τις σχετικές διαδικασίες με στόχο σε ορίζοντα 6μήνου, ει δυνατόν μέσα στο πρώτο «μισό» του 2022, να υπάρχει «νικητής» για το σημαντικό αυτό project.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη απευθύνει «πρόσκληση» για τη διεξαγωγή του «Σταδίου Β.Ι – Διάλογος της B’ Φάσης του Διαγωνισμού», δηλαδή για τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, στους ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων βέβαια είναι οι 3 κοινοπραξίες που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον αλλά και πέρασαν στην επόμενη (τρέχουσα) φάση, ήτοι οι α) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, β) INTRAKAT – SUEZ ΕAU FRANCE S.A.S. – ΕΥΑΘ, γ) ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. Προ ημερών μάλιστα, η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, με το από 17-01-2022 Πρακτικό έκρινε ομόφωνα ότι οι Φάκελοι Συμμετοχής στο Διάλογο όλων των Προεπιλεγέντων είναι πλήρεις και όλοι οι πληρούν τις απαιτήσεις συμμετοχής στο Διάλογο. Από τη διαδικασία αυτή, θα προκύψει το «βασικό σενάριο» του διαγωνισμού και μέσα στο προσεχές διάστημα οι 3 όμιλοι θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.
Όπως αναφέραμε και στην αρχή, στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να «βγει» ανάδοχος στο πρώτο 6μηνο του 2022 ή κάπου εκεί.
Υπενθυμίζεται ότι το project έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, η διάρκεια του έργου είναι 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούν στην κατασκευή του Φράγματος, των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και των απαραίτητων δικτύων και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 85,4 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ στα 105,9 εκατ. ευρώ). Το φράγμα Χαβρία, όπως ανέφερε χτες ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, είναι το πρώτο φράγμα που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ ενώ συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα έργων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνολικού ύψους άνω των 1,7 δις ευρώ.
Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορά στην Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του προτεινόμενου έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών: του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ), των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ, των εξωτερικών δικτύων.
Η σκοπιμότητα του Έργου αφορά στην ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και την Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.
Με το έργο θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και θα εξασφαλιστεί η άρδευση 24.000 στρεμμάτων. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος της περιοχής της Χαλκιδικής σε πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού και στη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων.
Το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού προέβλεπε πως ο ιδιώτης επενδυτής θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του φράγματος, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης, ενώ θα επιστρέψει το έργο στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.