ΑΠΕ: Στα ύψη το ενδιαφέρον για «πράσινες» επενδύσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΠΕ: Στα ύψη το ενδιαφέρον για «πράσινες» επενδύσεις
Οι νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών που έχουν εξασφαλίσει σύνδεση στο δίκτυο καλύπτουν ήδη περίπου το 50% του στόχου για διείσδυση των ΑΠΕ το 2030.

Σε πόλο έλξης μεγάλων επενδύσεων μεταφράζεται ήδη η «πράσινη» στροφή του εγχώριου ενεργειακού μίγματος, όπως δείχνουν τα στοιχεία σχετικά με τα σχέδια που έχουν ξεκινήσει να «ωριμάζουν».

Είναι ενδεικτικό ότι ήδη έχουν εξασφαλίσει σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο καινούριες μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 5.800 MW, όταν οι αναθεωρημένοι στόχοι για το 2030 αναμένεται να προβλέπουν την εγκατάσταση νέων σταθμών ισχύος 12.000 MW. Κάτι που σημαίνει πως έχουν πάρει τον δρόμο για υλοποίηση ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο που αναλογεί περίπου στο 50% (για την ακρίβεια στο 48,3%), των «πράσινων» στόχων για το τέλος του 2030, που προβλέπεται ότι θα θέτει το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Το μέγεθος των έργων με διασφαλισμένη σύνδεση προέρχεται από το νέο σχέδιο Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ 2023-2032, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι υποψήφιες αυτές μονάδες έρχονται να προστεθούν στους «πράσινους» σταθμούς που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και οι οποίοι ανέρχονται σε 8.541 MW. Από αυτούς τους σταθμούς, τα 293 MW αφορούν αιολικά πάρκα και τα 3787 MW φωτοβολταϊκά.

Συντηρητική εκτίμηση

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, αν στις μονάδες που ήδη λειτουργούν ή έχουν εξασφαλίσει ηλεκτρικό «χώρο», προστεθούν και οι «πράσινοι» σταθμοί που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και το δυναμικό ΑΠΕ που προκύπτει ως δυνατότητα στα νησιά που διασυνδέονται (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Β. Αιγαίο), τότε σχεδόν καλύπτεται το σύνολο των «πράσινων» στόχων για το 2030. Κι αυτό γιατί το άθροισμα αγγίζει τα 19.500 MW, όταν για το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, προβλέπεται πως το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο θα ανέρχεται περίπου στα 20.000 MW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω νούμερο αποτελεί συντηρητική εκτίμηση, καθώς σε αυτό δεν έχουν συνυπολογισθεί τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, όπου στόχος είναι να αναπτυχθούν έργα 2.000 MW έως το 2030. Επίσης, όπως είναι φυσικό, μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να «ωριμάσουν» ακόμη περισσότερα επενδυτικά σχέδια στις ΑΠΕ. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες ήδη πέρυσι και μόνο στον ΑΔΜΗΕ, υποβλήθηκαν αιτήσεις για τη σύνδεση στο σύστημα μεταφοράς καινούριων μονάδων συνολικής ισχύος 12.000 MW.

Πάντως, η υπερπληθώρα υποψήφιων «πράσινων» σταθμών διασφαλίζει μία αρκετά μεγάλη δεξαμενή έργων, ώστε να διασφαλισθεί επαρκής ανταγωνισμός στους επόμενους διαγωνισμούς ΑΠΕ, στο πλαίσιο των οποίων θα λάβουν λειτουργική ενίσχυση σταθμοί συνολικής ισχύος 4,2 GW. Επίσης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει μία κρίσιμη μάζα έργων εκτός καθεστώτος στήριξης, τα οποία θα συνάψουν αγοραπωλησίες «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) με βιομηχανικούς καταναλωτές και προμηθευτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider