Κρίσιμη η επόμενη δεκαετία για το εγχώριο επιχειρείν – Το στοίχημα της αλλαγής

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμη η επόμενη δεκαετία για το εγχώριο επιχειρείν – Το στοίχημα της αλλαγής
Εξαιρετικά κρίσιμη αποδεικνύεται η επόμενη δεκαετία για την εγχώρια επιχειρηματικότητα, καθώς οι ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται διεθνώς, απαιτούν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με οδηγό τις επιχειρήσεις.

Εξαιρετικά κρίσιμη αποδεικνύεται η επόμενη δεκαετία για την εγχώρια επιχειρηματικότητα, καθώς οι ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται διεθνώς, απαιτούν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με οδηγό τις επιχειρήσεις.

Η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να περάσουν στη νέα εποχή. Στην εποχή της καινοτομίας και της ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την πληθώρα προκλήσεων που ελλοχεύουν.

«Ο χώρος της καινοτομίας πρέπει να έχει ποσοστό στο ΑΕΠ ανάλογο του τουρισμού»

Συμμετέχοντας πριν από μερικά 24ωρα στην 7η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων, ο Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος της Upstream, Partner της BigPi Ventures και συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ έθεσε έναν πραγματικά φιλόδοξο στόχο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που καινοτομούν. Όπως εξήγησε, σε μερικά χρόνια στην Ελλάδα, ο χώρος της καινοτομίας θα πρέπει να συνεισφέρει στο ΑΕΠ όσο συνεισφέρει σήμερα η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, ο τουρισμός. Στόχος πολύ φιλόδοξος, ωστόσο αν επιτευχθεί, τότε οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν «ανέβει επίπεδο», διεκδικώντας με αξιώσεις μερίδια αγοράς αντίστοιχα με εκείνα των επιχειρήσεων του εξωτερικού.

Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν δύο πολύ βασικές αρχές. Δύο αρχές που, όπως αποδεικνύεται σήμερα στην ελεύθερη αγορά, λείπουν από το εγχώριο επιχειρείν. Πρόκειται για την αξιοκρατία και το υψηλό αίσθημα συνεργασίας.

«Τα επόμενα δέκα χρόνια έρχονται πολλές αλλαγές μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όλοι μας θα βιώσουμε κατακλυσμιαία την εξέλιξη της κοινωνίας. Θα αλλάξουμε όλοι μας ως άνθρωποι, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη δια βίου μάθηση όλων εκείνων που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα», σχολίασε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας στην προεδρεία της κυβέρνησης, Γιάννης Μαστρογεωργίου.

«Τα επόμενα δέκα χρόνια αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα γιατί πρέπει να γίνουν πράγματα που δεν έχουν γίνει τα προηγούμενα… 200 χρόνια», εκτίμησε, από την πλευρά του, ο Editorial Director της διαΝΕΟσις, Θοδωρής Γεωργακόπουλος, παρουσιάζοντας μέσα σε δύο γραμμές το μέγεθος της πρόκλησης που καλείται να διαχειριστεί η ελληνική οικονομία. «Η αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, ακόμη κι αν είμαστε μια χώρα με υψηλό χρέος», πρόσθεσε.

«Μεγαλώνει η πίτα του έξυπνου χρήματος για την καινοτομία»

Παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση στήριξης της καινοτομίας, σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, υπογραμμίζοντας πως έχει ήδη καταγραφεί «μεγάλη χρηματοδότηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας». Εμείς, συνέχισε, προσπαθούμε να κλείσουμε όλο το κενό της χρηματοδότησης, από την ιδέα έως την υλοποίηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, το εγχώριο επιχειρείν πρέπει να αντιμετωπίσει βαθιές παθογένειες του παρελθόντος και να υιοθετήσει τις αρχές της καινοτομίας. Μπορεί ο ίδιος να αναγνωρίζει ότι πρόκειται για περίπλοκη και σύνθετη διαδικασία, ωστόσο εκτιμά πως «είναι στο χέρι μας να επιταχύνουμε τις διαδικασίες», προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να καταστούν ανταγωνιστικές.

Το εθνικό στοίχημα του μέλλοντος

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών Dr. Βασίλης Αποστολόπουλος εκτιμά πως το στοίχημα της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται. «Το ισχυρό μας πρόταγμα είναι, μέσα από την αλλαγή κουλτούρας, να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε, μέσα από μεγαλύτερες επιχειρήσεις που θα αυξήσουν τις επενδύσεις, με φάρο τη διεθνή επιχειρηματικότητα».

«Χρειαζόμαστε μια ελληνική επιχειρηματικότητα που θα έχει πυξίδα τις ξένες αγορές, θα προχωρά σε έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις και θα εξετάζει τις εγχώριες συνεργασίες. Μέσα από τις συνέργειες, μπορεί να τονωθεί το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider