Εκτιμήσεις για επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στις αρχές του 2022

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτιμήσεις για επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στις αρχές του 2022
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, στελέχη της αγοράς προβλέπουν για το πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους περαιτέρω άνοδο 12% των τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας (σπάζοντας το «φράγμα» των 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) και αύξηση 35% της τιμής λιανικής του φυσικού αερίου

Νέα εκτίναξη των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου προβλέπουν για τις αρχές του 2022 παράγοντες του κλάδου προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου, με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται έως αυτή τη στιγμή. Έτσι, αν δεν υπάρξει κάποια θετική ανατροπή (που στη δεδομένη συγκυρία μόνο από την «τύχη» του αγωγού Nord Stream 2 θα μπορούσε να προέλθει), εκτιμούν πως το πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους θα συνεχιστεί το ανοδικό ράλι του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Όλα δείχνουν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, καθώς τα μοντέλα που «τρέχουν» δείχνουν νέο άλμα των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς, οι οποίες θα σπάσουν το «φράγμα» των 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σημειώνοντας ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ. Οι εκτιμήσεις τους για τον Δεκέμβριο είναι πως ο μήνας θα «κλείσει» στα επίπεδα των 270 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, κάτι που σημαίνει πως η «είσοδος» του 2022 θα γίνει με μία αύξηση κατά 12% περίπου στις τιμές χονδρικής και κατά περίπου 300% μόλις από τον περασμένο Ιούλιο.

Πίσω από τις αυξήσεις στο ρεύμα, βρίσκεται για μία ακόμη φορά η εκτίναξη των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, με τα προθεσμιακά συμβόλαια Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου στον Ολλανδικό κόμβο (TTF) να βρίσκονται σε ανοδικό ράλι από τις αρχές του μήνα. Είναι ενδεικτικό ότι η διαπραγμάτευση των συμβολαίων Ιανουαρίου «έκλεισε» την Παρασκευή στα 134,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου κινούνταν ακόμη και κάτω από τα 90 ευρώ.

Άλμα 35% στο αέριο

Αυτό το νέο ράλι, όπως είναι φυσικό, θα έχει επίπτωση και στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου στην ελληνική λιανική αγορά. Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, ως συνέπεια το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου η μέση χρέωση των καταναλωτών εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 125 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η αύξηση θα φτάσει το 35% έναντι του Δεκεμβρίου, καθώς τον τρέχοντα μήνα η χρέωση διαμορφώνεται στα επίπεδα των 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Όπως συμπληρώνουν πάντως τα ίδια στελέχη, οι προβλέψεις αυτές μπορούν να ανατραπούν αν υπάρξει στην πορεία κάποιο «παράθυρο» αισιοδοξίας σχετικά με την επανεκκίνηση της διαδικασίας πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2 από τη Γερμανία και, κατά συνέπεια, με τη δρομολόγηση της έναρξης λειτουργίας του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε μία τέτοια περίπτωση, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων αερίου μπορεί να αποκλιμακωθούν μέσα σε λίγα 24ωρα ακόμη και πάνω από 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μεταβάλλοντας τελείως το σκηνικό.

Στο ενδεχόμενο πάντως που δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη αναφορικά με το έργο (κάτι που έως τώρα συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες), τότε εκ των πραγμάτων θα τεθεί επί τάπητος η παράταση των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση. Στην ομιλία του κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει «δίχτυ προστασίας» και για το 2022, καθώς η κυβέρνηση συμμερίζεται τις εκτιμήσεις για παράταση της ενεργειακής κρίσης πέρα από το τέλος του έτους.

Στην περίπτωση του ρεύματος, το «αντίδοτο» θα είναι και πάλι η παροχή επιδότησης στους λογαριασμούς χαμηλής τάσης – με τη διαφορά ωστόσο πως αυτή τη φορά δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα καλύπτει συγκεκριμένους δικαιούχους (με κριτήρια εισοδηματικά, περιουσιακά, ίσως και ύψους κατανάλωσης). Όσον αφορά τη στήριξη των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου, όπως έχει γράψει το Insider.gr, πρόθεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι να συνεχίσει την παροχή έκπτωσης και τους πρώτους μήνες του 2022, «αναχαιτίζοντας» έτσι μέρος των αυξήσεων.

«Ανάσα» τον Δεκέμβριο από τα νέα μέτρα

Αν και η μέση τιμή χονδρικής ρεύματος κινείται έως και σήμερα (20/12) στα 237,41 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τον Δεκέμβριο, τα στελέχη της αγοράς προβλέπουν πως ο μήνας θα «κλείσει» στα επίπεδα των 270 ευρώ, καθώς εκτιμάται πως έως τις 31 Δεκεμβρίου θα κινηθεί κατά κανόνα πάνω από τα 300 ευρώ – όπως συμβαίνει σήμερα, όπου διαμορφώνεται στα 316,34 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η αύξηση της επιδότησης στα 165 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή (από 130 ευρώ νωρίτερα) θα μειώσει αισθητά την επιβάρυνση. Έτσι, για ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρων (όσο δηλαδή καλύπτει η επιδότηση) και το οποίο θα πλήρωνε για ανταγωνιστική χρέωση 65,5 ευρώ πριν αυξηθεί η επιδότηση, πλέον το κόστος μειώνεται στα 55 ευρώ, απορροφώντας περίπου το 35% της ανατίμησης.

Σημαντική «ανάσα» προσφέρει στους οικιακούς καταναλωτές αερίου και η αύξηση στο 40% της έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία ισοδυναμεί με 34 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα, όταν η μέση τιμή προμήθειας στη λιανική ανέρχεται στα 90 ευρώ. Αν μάλιστα σε αυτήν προστεθεί η αναστολή καταβολής των 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από τη μετάθεση εξόφλησης των τελών δικτύου, τότε η ελάφρυνση αγγίζει τα 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider