Μυτιληναίος: Οι διεθνείς μπίζνες στη βιώσιμη ανάπτυξη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυτιληναίος: Οι διεθνείς μπίζνες στη βιώσιμη ανάπτυξη
Στο στόχαστρο του ομίλου έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά, έργα ενεργειακής αναβάθμισης εκτός των ελληνικών συνόρων.

«Δίχτυα» στις διεθνείς αγορές έχει «ρίξει» ο όμιλος Μυτιληναίου ποντάροντας στην ανάληψη σημαντικών συμβολαίων και κατ’ επέκταση στην υλοποίηση σημαντικών projects που θα ενισχύσουν την παρουσία του στο κατασκευαστικό αντικείμενο και στις υποδομές. Τομέας που στο γκρουπ έχει τον κωδικό «Βιώσιμη Ανάπτυξη» και στοχεύοντας όχι και εκτός των στενών ορίων των παραδοσιακών έργων (π.χ. οδικά), δηλαδή σε μπίζνες σε κλάδους όπως η κατασκευή ενεργειακών σταθμών ή η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων κ.α. Πρόκειται για έργα τα οποία προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων.

Η εταιρεία έχει αποφασίσει να επενδύσει στρατηγικά στους παγκόσμιους στόχους της ενεργειακής μετάβασης, εφαρμόζοντας την διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνογνωσία της στη δυναμική ανάπτυξη βιώσιμων έργων και υποδομών. Όπως έχει ήδη αναδείξει το insider, κατά τη διάρκεια του έτους, υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δύο νέων υποσταθμών υψηλής τάσης και την επέκταση ενός υπάρχοντος υποσταθμού στη Γεωργία. Το έργο αυτό έρχεται ως συνέχεια δύο συμβάσεων που έχουν υπογραφεί για παρόμοια έργα σε Ελλάδα και Αλβανία, σηματοδοτώντας την δυναμική εισχώρηση του Τομέα στο χώρο του Transmission & Distribution (T&D).

Ειδικότερα, τον περασμένο Ιούλιο, η Μυτιληναίος μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES BU) προχωρούσε στην υπογραφή σύμβασης με την Georgian State Electrosystem JSC (GSE) για την κατασκευή δύο νέων Υποσταθμών Υψηλής Τάσης 220/110kV και την επέκταση Υποσταθμών 500kV και 400kV ενός υπάρχοντος σταθμού μετατροπής στη Γεωργία. Αυτό ήταν το πρώτο έργο για την MYTILINEOS στη Γεωργία και στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου. Η εν λόγω σύμβαση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός 30 μηνών, συμπληρωματικά των 24 μηνών της περιόδου εγγύησης και η συμβατική αξία για την MYTILINEOS ανέρχεται σε 35,665 εκατ. ευρώ. Η τεχνογνωσία της σε σύγχρονα ενεργειακά έργα (όπως τα ΚΥΤ Κορίνθου και Κουμουνδούρου, καθώς και οι Υποσταθμοί στην Αλβανία), αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας για την κάλυψη σημαντικών ενεργειακών αναγκών και την εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας.

Λίγο νωρίτερα, τον Απρίλιο, πάλι μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, υπέγραφε σύμβαση με την Operatori i Sistete Transmetimit SH. a. (OST) για την ανάπτυξη και κατασκευή Υποσταθμών Υψηλής Τάσης 400kV στην Αλβανία. Με την ανάπτυξη αυτού του δικτύου 400kV στο νότιο τμήμα της Αλβανίας, το Έργο θα συμβάλει στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις με τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των γειτονικών χωρών και θα διευκολύνει τις συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας, επιτυγχάνοντας ένα ασφαλές και αξιόπιστο ενεργειακό σύστημα. Ηταν το πρώτο ενεργειακό project της εισηγμένης στην Αλβανία, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η εν λόγω σύμβαση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών, συμπληρωματικά των 12 μηνών της περιόδου εγγύησης και η συμβατική αξία ανέρχεται σε 21,17 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα των περιβαλλοντικών λύσεων, η Μυτιληναίος εντοπίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, έχοντας ήδη την αναγνώριση της αγοράς ως Turn-Key Contractor έργων μεγάλης κλίμακας. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράει η υλοποίηση του έργου για την ολοκληρωμένη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας, δυναμικότητας 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ανά έτος, ενώ συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις για περαιτέρω δυνατότητες ανάληψης παρόμοιων έργων. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα project σαφώς πιο… εμβληματικό για τον όμιλο σε σχέση με τα παραπάνω, με την αξία της σύμβασης να ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι τέτοια εποχή, κοινοπραξία εταιρειών με επικεφαλής τη Μυτιληναίος (συνεργάτης της σε αυτό το έργο είναι η Standardkessel Baumgarte GmbH, από τους πλέον γνωστούς τεχνολογικούς παρόχους στον χώρο της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, με σειρά επιτυχημένων έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον υπόλοιπο κόσμο), υπέγραφε τη σχετική συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια του έργου, ως επικεφαλής της κοινοπραξίας, θα παρέχει υπηρεσίες διεύθυνσης του έργου, σχεδιασμό, προμήθεια, και ανέγερση του εργοστασίου. Το έργο, που ανήκει στην Covanta, την Green Investment Group και την Biffa, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης ενός κόμβου για τις τεχνολογίες ενέργειας και πόρων, που είναι γνωστός ως Protos και ανήκει στην Peel L&P Environmental. Ο κόμβος θα συγκεντρώσει μια σειρά ενεργειακών λύσεων χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος για τις επιχειρήσεις και στοχεύει να αποτελέσει παράδειγμα για το Ηνωμένο Βασίλειο στην κατεύθυνση επίτευξης του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Η εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία το 2024. Το projects θα αναπτυχθεί στο βιομηχανικό οικολογικό πάρκο Protos, στο Ince στο Cheshire, δίπλα στο κανάλι του Μάντσεστερ.

Η μονάδα θα ανακτά ενέργεια από τα απόβλητα και είναι σχεδιασμένη να δέχεται: καύσιμο προερχόμενο από απορρίμματα (RDF) ή/και Στερεά Ανακτηθέντα Καύσιμα (SRF) που δημιουργούνται από την επεξεργασία Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) ή/και Εμπορικών και Βιομηχανικών αποβλήτων (C&I), οικιακά απόβλητα από ιδιωτικά νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμματικών αστικών στερεών απορριμμάτων που προκύπτουν από τον διαχωρισμό ανακυκλώσιμων στην πηγή, υπολειμματικά απόβλητα από κέντρα ανάκτησης οικιακών απορριμμάτων, υπολειμματικά απόβλητα από εγκαταστάσεις ανακύκλωσης υλικών, ογκώδη απορρίμματα, απορρίμματα και παρόμοια υλικά μεγαλύτερου μεγέθους από ιδιωτικά νοικοκυριά, για παράδειγμα, οικιακά είδη, εμπορικά απόβλητα που συλλέγονται από τις τοπικές αρχές, βιομηχανικά και εμπορικά απόβλητα από γραφεία, αποθήκες, καταστήματα και βιομηχανικούς χώρους που συλλέγονται από ιδιώτες εργολάβους, απόβλητα από σταθμούς μεταφοράς απορριμμάτων.

Πρόκειται για έργο με ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα και την περιοχή, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διαχειριστεί τα απόβλητα πιο αποτελεσματικά. Κάθε χρόνο η χώρα στέλνει μια τεράστια ποσότητα απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής ή τα εξάγει σε άλλες χώρες. Δεν κοστίζει μόνο η εξαγωγή, αλλά είναι επιβλαβής η διαδικασία για το κλίμα και μολύνει το περιβάλλον άλλων χωρών. Το Protos ERF θα ανακτήσει ενέργεια με ασφάλεια και καθαρότητα από τα απόβλητα. Είναι ένας καθαρός και ασφαλής τρόπος επεξεργασίας απορριμμάτων που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν οικονομικά ή πρακτικά, εκτοπίζει τη χρήση ορυκτών καυσίμων και καλύπτει το κενό που αφήνει ο παροπλισμός παλαιών μονάδων με καύση άνθρακα.

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ παρέχει ήδη καινοτόμες και ανταγωνιστικές περιβαλλοντικές λύσεις παγκοσμίως σε τομείς όπως το νερό, τα υγρά και στερεά απόβλητα, έχει διεθνές ενδιαφέρον για τον περιβαλλοντικό επιχειρηματικό τομέα και αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρος στην κυκλική οικονομία. Παράλληλα, ο τομέας βιώσιμης ανάπτυξης συνεχίζει να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την ισχυρή τεχνογνωσία που διαθέτει στην κατασκευή θερμικών μονάδων, ενώ έχει αναλάβει ή διεκδικεί με αξιώσεις έργα σε Ευρώπη, Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική (π.χ. Λιβύη, Γκάνα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μυτιληναίος: Γιατί «ποντάρει» σε έργα Βιώσιμης Ανάπτυξης και μεγάλες υποδομές

gazzetta
gazzetta reader insider insider