Α. Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Νέα εποχή και στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ με 20-25% στην κερδοφορία  

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Α. Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Νέα εποχή και στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ με 20-25% στην κερδοφορία  
Μέσω του στρατηγικού πλάνου Vision 2025, σκοπός των ΕΛΠΕ είναι να παραμείνουν στους εθνικούς πρωταθλητές και τα επόμενα 20 χρόνια, όπως ήταν μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της χώρας τις προηγούμενες 10ετίες, σημείωσε πριν από λίγο ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Α. Σιάμισιης, στην έκτακτη γενική συνέλευση.  

«Η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τα Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά και συνολικά για τον χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του Ομίλου σε νομικό και οργανωτικό επίπεδο», σημείωσε πριν από λίγο ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Α. Σιάμισιης στο πλαίσιο της έκακτης γενικής συνέλευσης.

Αντικείμενο της συνέλευσης ήταν η απόσχιση του κλάδου διύλισης εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και η εισφορά του σε μία νέα εταιρεία που θα ιδρυθεί, η οποία θα αποτελέσει 100% θυγατρική της υφιστάμενης μητρικής. Η διαδικασία της απόσχισης αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, ενώ η θυγατρική (όπως και οι υπόλοιπες των ΕΛΠΕ) θα υπαχθούν στην υφιστάμενη μητρική, η οποία θα αποκτήσει νέα επωνυμία, που θα συνάδει με το νέο επιχειρηματικό «στίγμα» του Ομίλου.

Τα δύο θέματα σχετικά με την απόσχιση εγκρίθηκαν από τους μετόχους με ποσοστά 99,81% και 99,83%. Επίσης, οι μέτοχοι ενέκριναν με 99,83% το τρίτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, το οποίο ήταν η σύμβασης της εταιρείας με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

Επενδύσεις 3,5 με 4 δισ. έως το 2030

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, ο εταιρικός μετασχηματισμός του Ομίλου εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο Vision 2025, στόχος του οποίου είναι η προσαρμογή των ΕΛΠΕ στις ραγδαίες μεταβολές στο περιβάλλον όπου δραστηριοποιούνται, και η επέκταση σε νέες δραστηριότητες. Όπως συμπλήρωσε, βασικές προτεραιότητες το επόμενο δίμηνο είναι η ολοκλήρωση της διάσπασης των ΕΛΠΕ και η οριστικοποίηση της νέας εταιρικής ταυτότητας.

Το Vision 2025 θέτει ως προτεραιότητες πέντε πυλώνες, ξεκινώντας από τον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής για το ESG και των στόχων για τα αέρια του θερμοκηπίου ως βασικού στόχου του Ομίλου. Επίσης, προβλέπει την αναπροσαρμογή της επιχειρηματικής στρατηγικής και της κατανομής κεφαλαίων, την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και την καθιέρωση κατάλληλης εταιρικής δομής, καθώς και την υιοθέτηση νέας εταιρικής ταυτότητας.

Κατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου στη συνέλευση, ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε ότι έως το 2030 θα επενδυθούν 3,5 με 4 δισ. ευρώ, με σκοπό τη μείωση κατά 50% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Από τα κεφάλαια αυτά, πάνω από το 50% των επενδύσεων του Ομίλου προορίζεται για τη «νέα ενέργεια», δηλαδή σε ενεργειακούς κλάδους που έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την κύρια δραστηριότητά του.

Το υπόλοιπο θα πάει στην κύρια δραστηριότητα των ΕΛΠΕ, με σκοπό την προσαρμογή της στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Κάτι που θα γίνει με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης των εκπομπών άνθρακα, αλλά και της εξέτασης στρατηγικών επιλογών για το χαρτοφυλάκιο Έρευνας & Παραγωγής υδρογονανθράκων. Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, οι έρευνες υδρογονανθράκων δεν ταιριάζουν πλέον 100% με τη νέα στρατηγική του Ομίλου.

«Παράθυρο» για εξαγορές ΑΠΕ στο εξωτερικό

Όσον αφορά τη «νέα ενέργεια», το στέλεχος των ΕΛΠΕ αποτύπωσε τα βήματα που έχουν ήδη γίνει στις ΑΠΕ, με το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου να φτάνει τα 300 MW έως τις αρχές του έτους, όταν πριν από 18 μήνες ήταν γύρω στα 20 MW. Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου θα παίξει το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη, το οποίο όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισης, θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Ο CEO των Ελληνικών Πετρελαίων πρόσθεσε ότι ο Όμιλος διαθέτει συνεχίζει να ωριμάζει νέα έργα από ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 2 GW υποψήφιων μονάδων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν ανάλογες εξαγορές και στο εξωτερικό, σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται ήδη τα ΕΛΠΕ μέσω θυγατρικών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι στόχος είναι στα επόμενα 5-6 χρόνια να αυξηθεί στα επίπεδα του 20-25% η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στην κερδοφορία του Ομίλου. Κάτι που, όπως πρόσθεσε, θα συμβεί λόγω της ενίσχυσης της παρουσίας των Ελληνικών Πετρελαίων στον εν λόγω κλάδο, και όχι εξαιτίας της μείωσης της κύριας δραστηριότητάς τους.

Συζητήσεις με ξένες εταιρείες για offshore αιολικά

Σημείωσε πως σε πρώτη φάση η ανάπτυξη στις ΑΠΕ θα προέλθει από χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά, με τον Όμιλο ωστόσο να καταστρώνει ήδη τα σχέδιά του για την είσοδο στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στα υπεράκτια αιολικά. Μάλιστα, όπως ανάφερε, τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε συζητήσεις με μεγάλες ξένες εταιρείες, για συνεργασία στα offshore αιολικά. Επίσης, σημείωσε πως η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες (η θυγατρική στην οποία υπάγεται αυτή τη δραστηριότητα) θα αποκτήσει σύντομα άλλο όνομα.

Ο κ. Σιάμισιης έκανε επίσης αναφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, για την οποία υπογράφηκε σήμερα η συμφωνία πώλησης. Όπως σημείωσε από τα έσοδα από τη ΔΕΠΑ Υποδομών (της οποίας τα ΕΛΠΕ κατείχαν το 35%), ένα μέρος των κεφαλαίων θα επιστραφεί στους μετόχους με τη μορφή έκτακτου μερίσματος, και το υπόλοιπο σε επενδύσεις στη «νέα ενέργεια». Επίσης, σημείωσε πως στους επόμενους μήνες θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.

Στην παρουσίασή του, σκιαγράφησε επίσης τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στον Όμιλο είναι απαραίτητες, αν τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν θέλουν να βρεθούν κάποιο στιγμή εκτός αγοράς. «Αντίθετα, με τον μετασχηματισμό του Ομίλου, για τον οποίο εργάζεται όλο το προσωπικό, σκοπός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια να παραμείνουν στους εθνικούς πρωταθλητές και τα επόμενα 20 χρόνια, όπως ήταν μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της χώρας τις προηγούμενες 10ετίες», κατέληξε ο κ. Σιάμισιης.

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις, επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:

1ο ΘΕΜΑ

A. Εγκρίθηκε: i) η διάσπαση της Εταιρείας με απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών με σύσταση νέας
εταιρείας σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57 και 59-74 του ν. 4601/2019 και του άρθρου 52 του ν. 4172/2013, όπως ισχύουν, ii) τo από 30.9.2021 Σχέδιο Διάσπασης της Εταιρείας περιλαμβανομένης και της από 30.6.2021 Λογιστικής Κατάστασης του αποσχιζόμενου κλάδου, όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Β. Εγκρίθηκε το Καταστατικό της επωφελούμενης νέας εταιρείας συμπεριλαμβανομένου του ορισμού του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου και του τακτικού Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή αυτής, όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Γ. Εξουσιοδοτήθηκαν: i) οι κ.κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος, Γεώργιος Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου, Κρίστιαν Τόμας, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Ομίλου, Ιωάννης Αψούρης, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου, προκειμένου ενεργώντας ο μεν πρώτος ατομικώς οι δε λοιποί ανά δύο από κοινού, να υπογράψουν την οριστική Πράξη Διάσπασης, συμπεριλαμβανομένου και του Καταστατικού της νέας εταιρείας, που θα περιαφθεί τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου, υπό τους βασικούς όρους που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διάσπασης και κάθε συμπληρωματική, παρακολουθηματική, τροποποιητική ή πρόσθετη πράξη αυτής. Επίσης να υπογράψουν οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, αίτηση ή δήλωση απαιτηθεί καθώς και να προβούν σε κάθε αναγκαία ή σκόπιμη ενέργεια για την ολοκλήρωση της διάσπασης, δικαιούμενοι να ορίζουν ως μεταπληρεξουσίους δικηγόρους ή υπάλληλους της Εταιρείας ή τρίτους για όλες ή ορισμένες από τις παραπάνω εντολές

ii) oι κ.κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου, Γεώργιος Δημόγιωργας, Γενικό Διευθυντή
Διυλιστηρίων, Κρίστιαν Τόμας, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Ομίλου, Κωνσταντίνος Πανάς, Γενικός Διευθυντής Εφοδιασμού και Πωλήσεων Πετρελαιοειδών, Ιωάννης Αψούρης, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου, Βασίλης Τσάιτας, Διευθυντής Σχέσεων με Επενδυτές, Παναγιώτης Δαβέρος, Διευθυντής Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Ομίλου, Στέφανος Παπαδημητρίου, Διευθυντής Λογιστικής ΕΛΠΕ, προκειμένου:

(α) ενεργώντας ανά δυο από κοινού, καθ’ όλη τη διάρκεια και μέχρι την ολοκλήρωση της Διάσπασης να συντάσσουν, να υπογράφουν και να παραλαμβάνουν δηλώσεις, αιτήσεις και γενικά κάθε σχετικό έγγραφο και να προβαίνουν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ενώπιον κάθε αρχής ή/και φορέα ή/και οργανισμού του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα με σκοπό την λήψη όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων/ αποφάσεων για την ολοκλήρωση της διάσπασης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,

(β) ενεργώντας ατομικώς να υπογράφουν κάθε σχετικό έγγραφο και να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες διατυπώσεις δημοσιότητας σχετικά με την ολοκλήρωση της διάσπασης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαιούμενοι να ορίζουν ως μεταπληρεξουσίους δικηγόρους ή υπαλλήλους της Εταιρείας ή τρίτους για όλες ή ορισμένες από τις παραπάνω εντολές.

Συνολικός αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι / συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων: 263.817.927 που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% των εκπροσωπούμενων ψήφων.

Αριθμός ψήφων υπέρ: 263.327.900 κατά: 420.929 αποχή: 69.098

2ο ΘΕΜΑ

Α. Εγκρίθηκε η τροποποίηση του Καταστατικού της Εταιρείας και συγκεκριμένα των άρθρων 1 (Επωνυμία), 4 (Σκοπός) και 19 παράγραφος 4 (Διοικητικό Συμβούλιο) αυτού με σκοπό την προσαρμογή του συνεπεία της διάσπασης με απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών της Εταιρείας.

Β. Εξουσιοδοτήθηκαν οι κ.κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος, Γεώργιος Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου, Κρίστιαν Τόμας, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Ομίλου, Ιωάννης Αψούρης, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου, προκειμένου ενεργώντας ο μεν πρώτος ατομικώς οι δε λοιποί ανά δύο από κοινού, να υπογράψουν κάθε σχετικό έγγραφο και να προβούν σε κάθε αναγκαία ή σκόπιμη ενέργεια για την ολοκλήρωση της τροποποίησης του Καταστατικού, δικαιούμενοι να ορίζουν ως μεταπληρεξουσίους δικηγόρους ή υπάλληλους της Εταιρείας ή τρίτους για όλες ή ορισμένες από τις παραπάνω εντολές.

Συνολικός αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι / συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων: 263.817.927 που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% των εκπροσωπούμενων ψήφων.

Αριθμός ψήφων υπέρ: 263.373.869 κατά: 420.929 αποχή: 23.129

3ο ΘΕΜΑ

Εγκρίθηκε η σύμβαση εντολής μεταξύ της Εταιρείας και του Προέδρου του Δ.Σ. μέχρι της λήξη της θητείας του Δ.Σ. στις 30.Ιουνίου 2024

Συνολικός αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι / συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων: 263.817.927 που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% των εκπροσωπούμενων ψήφων.

Αριθμός ψήφων υπέρ: 263.373.869 κατά: 420.929 αποχή: 23.129

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider