Μέχρι το τέλος του 2022 έτοιμο το local zone της Amazon Web Services

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέχρι το τέλος του 2022 έτοιμο το local zone της Amazon Web Services
Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική αγορά βλέπει η Amazon. Aνοιχτó το ενδεχόμενο για νέες επενδύσεις.

Μεγάλες προοπτικές στο ψηφιακό μέλλον της χώρας, βλέπει η Amazon Web Services. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο αποφάσισε να δημιουργήσει μια από τις επερχόμενες τοπικές ζώνες της επί ελληνικού εδάφους, όπως εξήγησαν τα στελέχη της σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες επενδύσεις του αμερικανικού κολοσσού.

«Βλέπουμε μεγάλη προοπτική τώρα αλλά και στο μέλλον στην ελληνική αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ο Tomaz Stachlewki, CEE Senior Solutions Architecture Manager της AWS, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να βαθύνει η επενδυτική της αμερικανικής εταιρείας με την Ελλάδα λόγω αυτών των προοπτικών που ανοίγονται στη χώρα. Να θυμίσουμε ότι στο ίδιο πνεύμα ο Αντιπρόεδρος της Amazon Web Services, αρμόδιος για Global Public Policy, Michael Punke, τόνισε κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι στην «επιλογή της Ελλάδας συνέβαλε η μέριμνα που επέδειξε η κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, αλλά και η αλλαγή που έχει παρατηρήσει στην ελληνική οικονομία σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία».

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, ο κ. Stachlewki διευκρίνισε ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει άμεσα την επένδυση, με στόχο ήδη από το τέλος του επόμενου έτους να μπορεί να προσφέρει τις σχετικές υπηρεσίες στους πελάτες της. Ωστόσο τα στελέχη της εταιρείας δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το ύψος της ή με τον τρόπο υλοποίησής της, αν δηλαδή η τοπική ζώνη θα δημιουργηθεί σε κτηριακές υποδομές της AWS ή αν θα φιλοξενηθεί σε υποδομή τρίτων (data center), τονίζοντας ότι περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω. Σε κάθε περίπτωση βέβαια το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που προτίθεται να ακολουθήσει η AWS για την υλοποίησή της, αποκλείει την αναζήτηση κι ανέγερση δική της κτηριακής οικοδομής, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με κάποιο από τα data center που κατασκευάζεται επί ελληνικού εδάφους όπως για παράδειγμα αυτό της Lamda Hellix.

Σημειωτέον ότι βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα κατά την διάρκεια του πολυήμερου συνεδρίου που πραγματοποιεί η αμερικανική εταιρεία για τους προγραμματιστές της, ReInvent, η AWS, η οποία ήδη από το καλοκαίρι του 2020 ιδρύσει την Amazon Data Services Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε.»., με έδρα το Χαλάνδρι, θα προχωρήσει, στη δημιουργία φυσικής υποδομής η οποία θα της επιτρέπει να υποστηρίζει καλύτερα τους εγχώριους πελάτες της.

Επί της ουσίας θα δημιουργήσει έναν τύπο υποδομής που τοποθετεί την υπολογιστική ισχύ, την αποθήκευση δεδομένων, τις βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες πιο κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα, όπου δεν υπάρχουν σήμερα data centers της AWS. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να μειώσει την απαιτούμενη απόκριση (latency), σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου, ώστε οι λύσεις της να μπορούν να ενσωματωθούν σε τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα υβριδικά περιβάλλοντα μεταξύ των κέντρων δεδομένων των πελατών και του cloud, οι εφαρμογές στον χώρο της υγείας, το gaming σε πραγματικό χρόνο, η δημιουργία περιεχομένου πολυμέσων και ψυχαγωγίας, η ζωντανή ροή βίντεο, οι προσομοιώσεις, οι εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (AR/VR) και μηχανικής μάθησης.

Τι είναι μια Local Zone

Για να γίνει κατανοητό να επισημάνουμε ότι η υποδομή υπολογιστικού νέφους της Amazon φιλοξενείται σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο: Περιοχές AWS (AWS Regions), Ζώνες Διαθεσιμότητας (Availability Zones) και Τοπικές Ζώνες (Local Zones). Κάθε AWS Region είναι μια ξεχωριστή γεωγραφική περιοχή που έχει πολλές απομονωμένες τοποθεσίες γνωστές ως Ζώνες Διαθεσιμότητας.

Κάθε AWS Local Zone είναι επέκταση ενός AWS Region, όπου μπορεί να εκτελούνται εφαρμογές που απαιτούν γρήγορη απόκριση, χρησιμοποιώντας υπηρεσίες όπως το Amazon Elastic Compute Cloud, το Amazon Virtual Private Cloud, το Amazon Elastic Block Store, το Amazon File Storage και το Amazon Elastic Load Balancing, γεωγραφικά κοντά στους τελικούς χρήστες. Με τον τρόπο αυτό οι Τοπικές Ζώνες παρέχουν μια ασφαλή σύνδεση μεταξύ των τοπικών εργασιών και εκείνων που εκτελούνται στην Περιοχή AWS, επιτρέποντας την απρόσκοπτη σύνδεση με το πλήρες φάσμα των υπηρεσιών εντός της Περιοχής, μέσω των ίδιων API και εργαλείων. Σημειωτέον ότι σήμερα το AWS Cloud εκτείνεται σε 81 Ζώνες Διαθεσιμότητας, σε 25 γεωγραφικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Όπως αποδεικνύεται από τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής η εταιρεία προχωρά ταχύτατα την επένδυση την ώρα που οι βασικοί ανταγωνιστές της, όπως η Microsoft, δρομολογούν τις δικές τους επενδύσεις για να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους και τα μερίδιά της στην Ελληνική αγορά. Το έδαφος είναι πρόσφορο δεδομένης της μετάβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στο cloud, η οποία ξεκινά τώρα, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Μέσα στον ένα χρόνο λειτουργίας της πάντως η AWS έχει καταφέρει να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της μεγάλες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες κάνουν την ψηφιακή μετάβασή τους.

Παραδείγματα χρήσης AWS Cloud από εταιρείες στην Ελλάδα

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) η πρόθεση συνεργασίας για την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων που μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία και να οδηγήσουν στην καινοτομία, μέσω της ολοκληρωμένης πλατφόρμας cloud computing υπερ-κλίμακας, AWS Cloud. Αντίστοιχα η DeepSea, η εταιρεία διαχείρισης πλοίων που παρέχει στις ναυτιλιακές εταιρείες δυνατότητες παρακολούθησης και λήψης αποφάσεων χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), αυτοματοποίησε χρονοβόρες εργασίες με την μετάβαση στο AWS Cloud. Περισσότερα από 20 εργαλεία της AWS, χρησιμοποιεί και η Wind Hellas, κλιμακώνοντας τις δραστηριότητές της χωρίς την παραμικρή διακοπή μέχρι στιγμής. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφάσισε να δημιουργήσει την online, on demand τηλεοπτική της υπηρεσία στο AWS Cloud για να προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήστη για τους οπαδούς της, με ασφάλεια και δυνατότητα επέκτασης.

Στους πελάτες της εντάσσεται ακόμα η BEAT, η οποία χρησιμοποιεί το AWS Cloud για να παρέχει ένα εξαιρετικά ελαστικό περιβάλλον με απόκριση 100 χιλιοστών του δευτερολέπτου στους χρήστες, όπου κι αν βρίσκονται. Σύμφωνα δε με τα όσα αναφέρθηκαν μέσω του AWS Cloud η Beat κατάφερε να μειώσει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας και να επικεντρωθεί στη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών που βοήθησαν στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων της. Τέλος τις υπηρεσίες διαχείρισης της AWS χρησιμοποιεί και η Qivos, μια εταιρεία τεχνολογίας μάρκετινγκ, η οποία διπλασίασε την υποδομή της τα τελευταία δύο χρόνια μειώνοντας παράλληλα και το κόστος συντήρησης κατά 20%. Futurehome.gr, Madinad, Marpoint, Money Market, Orfium, Omilia, Spitogatos, Voiceland, Workathlon και Χρυσή Ευκαιρία είναι ακόμα μερικές εταιρείες που εντάσσονται στο πελατολόγιο της AWS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Μητσοτάκη με στελέχη της Amazon: Η Ελλάδα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

Amazon Web Services: Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα με την δημιουργία local zone

Νέα επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider