Alpha Bank: Αρχές 2022 ο μονοψήφιος δείκτης NPE – Υπέρβαση επιδόσεων σε όλους τους στόχους

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Αρχές 2022 ο μονοψήφιος δείκτης NPE – Υπέρβαση επιδόσεων σε όλους τους στόχους
Στο 13% ο δείκτης NPE στο τέλος του 2021 από 26% ένα χρόνο πριν. Ραγδαία η μείωση του κόστους προβλέψεων. Μόλις 100 εκατ. ευρώ φέτος τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημικής κρίσης. Νέες καθαρές εκταμιεύσεις δανείων 1,5 δισ. φέτος. Υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια.

To 85% του πλάνου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της θα ολοκληρώσει στο δ' τρίμηνο 2021 η Alpha Bank, φέρνοντας τον δείκτη NPE στο 13% (από 20% στο 9μηνο 2021 και 26% στο τέλος του 2020) και το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 5 δισ. ευρώ.

Τα καλά νέα από το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων οδήγησαν σε θετική αναθεώρηση του κόστους των προβλέψεων για το έτος, με τον στόχο για δείκτη CoR στις 90 από 120 μονάδες βάσης.

Επιπλέον, η Τράπεζα έχει ήδη επιτύχει περίπου το 50% του προβλεπόμενου για την περίοδο 2021-2024 στόχου μείωσης του κόστους, διασφαλίζοντας οφέλη, αρχής γενομένης από το 2022.

Όπως ανέφερε στους αναλυτές, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου 2021, η Διοίκηση της Alpha Bank, στο τρίτο τρίμηνο του έτους υπήρξε θετικός σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων 61 εκατ. ευρώ – σημαντικά καλύτερα του αναμενόμενου – με αποτέλεσμα να αναθεωρείται πτωτικά η εκτίμηση για τα νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημία φέτος, στα 100 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 300 εκατ.

Η διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της καλύτερης επίδοσης των δανείων που είχαν τεθεί σε αναστολή, χάρη στα προγράμματα «Γέφυρα» (αναφέρθηκε ότι επιδοτούμενα είναι δάνεια περίπου 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων άνω του 95% δεν παρουσιάζουν επισφάλεια) και τα προγράμματα step – up (περίπου 600 εκατ. ευρώ από τα μορατόρια εκπνέουν στα τέλη του 2021, αν και οι προοπτικές είναι σχετικά καλές, εντούτοις η τράπεζα περιμένει κάποιες επισφάλειες και εκτιμά ότι θα χρειαστούν πρόσθετα προγράμματα για την επάνοδο σε ομαλή αποπληρωμή).

Αναφορικά με τις συναλλαγές για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η Διοίκηση ανέφερε ότι η μεγαλύτερη από τις εναπομείνασες συναλλαγές, το project Cosmos , έκλεισε τον Οκτώβριο και σύντομα θα κλείσουν και οι συναλλαγές Orbit και Sky, επιτυγχάνοντας νωρίτερα τους στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου.

Όπως αναφέρθηκε, ως αποτέλεσμα της αναταξινόμησης της περιμέτρου των δανείων της συναλλαγής “Cosmos” στα “Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση”, σε συνέχεια της σχετικής συμφωνίας της με την Davidson Kempner, η Τράπεζα πέτυχε μία πολύ ουσιαστική μείωση των μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, με το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου να μειώνεται σε ποσοστό χαμηλότερο του 1%, για τρίτο συνεχές τρίμηνο. Η επικείμενη ολοκλήρωση των συναλλαγών που δρομολογούνται θα διασφαλίσει την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank, καθώς βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του στόχου της να μειώσει τον Δείκτη μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό στις αρχές του 2022.

Το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού (“the alpha blueprint”) βρίσκεται σε πλήρη υλοποίηση για την επίτευξη και των υπόλοιπων στόχων αποδοτικότητας. Η ταχύτερη υλοποίηση του πλάνου μείωσης των NPEs και του μετασχηματισμού της Τράπεζας, θα διαμορφώσει την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 5% φέτος. Στόχος είναι ο δείκτης αυτός να κινείται σε περίπου 10% το 2024. Για το 2024 (σ.σ. το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο μετασχηματισμού) τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας να προσεγγίζουν τα 6,7 δις. ευρώ και ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 (fully loaded) το 15,6%.

Αναφορικά με τις συναλλαγές που έχει δρομολογήσει στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, η Διοίκηση της Alpha Bank είπε ότι μετά και την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Nexi για τον κλάδο του Merchant Acquiring, άμεση αναμένεται και η υπογραφή συμφωνίας για την πώληση της Alpha Bank Αλβανίας. Μη δεσμευτικές προσφορές έχει λάβει η Τράπεζα και για την πώληση της θυγατρικής στο Λονδίνο αλλά και για το project Skyline στα ακίνητα, εξελίξεις που πιστοποιούν ότι η εκτέλεση του επιχειρηματικού πλάνου τρέχει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι αρχικώς προέβλεπε η αγορά.

Όπως ανέφερε η Διοίκηση, η Alpha Bank προχωρά αποφασιστικά και στην επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, καθώς οι εκταμιεύσεις και οι αποπληρωμές στο τρίμηνο δείχνουν επιτάχυνση της αύξησης των δανείων, με την τράπεζα να έχει ήδη πετύχει ποσοστό άνω του 13% του 4ετούς στόχου επέκτασης του επιχειρηματικού βιβλίου. Ταυτόχρονα, η μείωση των προβληματικών δανείων, η ολοκλήρωση της εθελουσίας στην Ελλάδα και η απόσχιση του κλάδου Merchant Acquiring έχουν ήδη κλειδώσει 50% της αναμενόμενης μείωσης του κόστους, με το όφελος των σχεδόν 100 εκατ. ευρώ να έρχεται ήδη από το 2022.

Όσον αφορά τις νέες χορηγήσεις, η Alpha Bank παρείχε σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία, με δάνεια ύψους 3,8 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, με παράλληλη επιτάχυνση του ρυθμού πιστωτικής της επέκτασης. Η καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε σε 0,8 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2021 που προέκυψε από την χορήγηση δανείων ύψους 1 δισ. σε επιχειρήσεις, επίδοση που επιβεβαιώνει τον τεθέντα στόχο για το 2021. Η Διοίκηση έκανε λόγο για νέες καθαρές εκταμιεύσεις 1,5 δισ. ευρώ φέτος και 1,5 δισ. χρηματοδοτήσεις για έργα που ήδη έχουν συμφωνηθεί για το 2022 (κυρίως σε ενέργεια, υποδομές) και τα οποία είναι εκτός αυτών που θα προχωρήσουν στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως εκτίμησε η Διοίκηση, οι θετικές προοπτικές για την αύξηση των δανείων, η εξασφαλισμένη μείωση του κόστους αλλά και η καλύτερη συμπεριφορά των προβληματικών δανείων, συνθέτουν μια πολύ θετική εικόνα για τις προοπτικές του επόμενου έτους. Η τράπεζα κινείται εντός στόχων και με υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και, παράλληλα, μειώνει το ρίσκο εκτέλεσης των διαφόρων συναλλαγών που συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο της, καταγράφοντας ισχυρή δυναμική που σύντομα θα αποτυπωθεί και στην αποτίμησή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Στα 297 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο 9μηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider