Στα «σκαριά» το logistic center της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην Αυλίδα 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «σκαριά» το logistic center της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην Αυλίδα 
Προέγκριση από το ΥΠΕΝ του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για μετατροπή σε logistic center του ανενεργού εργοστασίου της εταιρείας. Οι δραστηριότητες.

Κινητικότητα υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ό,τι αφορά τη χρήση του πρώην εργοστασίου τσιμέντου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην Αυλίδα, το οποίο παραμένει ανενεργό και την μετατροπή του σε Επιχειρηματικό Πάρκο Ειδικού Τύπου Εφοδιαστικής Αλυσίδας, δηλαδή σε logistic center σε μια έκταση περίπου 249 στρεμμάτων.

Προ ημερών μόλις το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε την προέγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για την ανάπτυξη ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (Ε.Π.Ε.Τ.) ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ (LOGISTICS), σε φερόμενη ιδιοκτησία της εταιρείας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, με επιτρεπόμενες χρήσεις γης «Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης» με περιορισμούς που θα οριστικοποιηθούν στο στάδιο της πολεοδόμησης. Όπως αναφέρεται, οι όροι δόμησης προσδιορίζονται κατ’ αρχήν στο επίπεδο των οριζόμενων από το άρθ. 52 παρ. 2 του ν. 3982/2011 και θα εξειδικευθούν με την πολεοδομική μελέτη. Τυχόν άλλες αναγκαίες ρυθμίσεις θα προσδιοριστούν επίσης από την πολεοδομική μελέτη.

Η ακριβής τοποθεσία στην οποία προβλέπεται η ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Ειδικού Τύπου (Ε.Π.Ε.Τ.) Εφοδιαστικής Αλυσίδας, είναι το πρώην εργοστάσιο τσιμέντου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, στο Μικρό Βαθύ, της Δ.Ε. Αυλίδας, του Δήμου Χαλκιδέων, Π.Ε. Ευβοίας.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά πρόσφατα, σε συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, συζητήθηκε και η εισήγηση για προέγκριση ΕΠΣ (Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο) για Επιχειρηματικό Πάρκο Ειδικού Τύπου Εφοδιαστικής Αυλίδας, στο πρώην εργοστάσιο τσιμέντου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, στο Μικρό Βαθύ της ΔΕ Αυλίδας του Δήμου Χαλκίδας Π.Ε. Ευβοίας. Στόχος της Προέγκρισης ΕΠΣ είναι η αλλαγή της χρήσης της περιοχής εγκατάστασης της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στη θέση «Μικρό Βαθύ» στην Αυλίδα, με την αντικατάσταση μιας φθίνουσας και μη λειτουργούσας εργοστασιακής εγκατάστασης υψηλού βαθμού όχλησης με νέες, σύγχρονες χρήσεις και ειδικότερα με τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Ειδικού Τύπου Εφοδιαστικής Αλυσίδας διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχεια, τον εκσυγχρονισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής στην οποία αυτή εντάσσεται.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο Ειδικού Τύπου (ΕΠΕΤ) Εφοδιαστικής Αλυσίδας βρίσκεται σε έκταση περίπου 249 στρεμμάτων, φερόμενης ιδιοκτησίας της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΗΡΑΚΛΗΣ (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ), στη θέση Μικρό Βαθύ της Δ.Ε. Αυλίδας, του Δήμου Χαλκίδας. Τοποθετείται σε εκτός σχεδίου περιοχή, εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Αυλίδας, σύμφωνα με το οποίο το συγκεκριμένο ακίνητο αντιμετωπίζεται ως οργανωμένος υποδοχέας βιομηχανικών δραστηριοτήτων, όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι εγκαταστάσεις των «Τσιμέντων Χαλκίδας» και χαρακτηρίζεται ως ζώνη που διέπεται από ίδιο καθεστώς και στην οποία προτεραιότητα έχει η συγκεκριμένη δραστηριότητα, λόγω της σημαντικής θέσης της στην παραγωγική διαδικασία. Ωστόσο, η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ έχει διακόψει την παραγωγή στο συγκεκριμένο εργοστάσιο από το 2013 και οι εγκαταστάσεις της παραμένουν έκτοτε ανενεργές.

Όπως σημειώνεται στον χάρτη που συνοδεύει την απόφαση, πρόκειται για μια έκταση 249,1 στρεμμάτων. Στις προτεινόμενες χρήσεις γης για τέτοιες επενδύσεις συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εγκαταστάσεις εφοδιαστικής, βιομηχανικές/βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, αποθήκες, εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, εγκαταστάσεις ΑΠΕ, ανακύκλωσης και επεξεργασίας λυμάτων, συνεργείων μηχανημάτων, γραφείων, πρατηρίων, εστίασης, στάθμευσης, καταστημάτων προσωπικών υπηρεσιών, κατοικίας για προσωπικό ασφαλείας, αναβαθμίσεις εξοπλισμού, κατασκευής δικτύων υποδομής, άλλων εγκαταστάσεων για αφαλάτωση-θέρμανση-μέτρηση ρύπανσης και θορύβου κ.α. Γίνεται επίσης ευρύτερη αναφορά ότι, όσον αφορά στην πολεοδόμηση επιχειρηματικών πάρκων, προβλέπεται ποσοστό κάλυψης μικρότερο ή ίσο του 70%, συντελεστής δόμησης μέχρι 2.0 για βιοτεχνικές/βιομηχανικές χρήσεις και έως 1.6 για χρήσεις εφοδιαστικής και έως 1.4 για υπόλοιπες χρήσεις, αλλά και ελάχιστο ποσοστό ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων 25% επί της συνολικής επιφάνειας του επιχειρηματικού πάρκου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider