Διεθνή
18-11-2021 | 14:28

Ισπανία: Το υψηλό κόστος ενέργειας στρέφει ολοένα και περισσότερους στα ηλιακά πάνελ

Newsroom
Μοιράσου το
Ισπανία: Το υψηλό κόστος ενέργειας στρέφει ολοένα και περισσότερους στα ηλιακά πάνελ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι εταιρίες τοποθέτησης ηλιακών πάνελ σε στέγες στην Ισπανία αναφέρουν ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν τέτοιου είδους οικιακά συστήματα προκειμένου να αποφύγουν το κόστος της ενέργειας που έχει καταγράψει άλμα καθώς η ζήτηση για αέριο προκειμένου να τροφοδοτηθεί η μετά την πανδημία ανάκαμψη έρχεται σε αντίθεση με τις μικρότερες των συνηθισμένων προμήθειες.

Η ζήτηση καταγράφει αύξηση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρία Otovo, που αναναλαμβάνει τοποθετήσεις ηλιακών πάνελ.

«Στην περίπτωση της Ισπανίας, λέμε ότι εκεί που είχαμε έναν ενδιαφερόμενο πελάτη πέρυσι, τώρα έχουμε τρεις», δήλωσε ο Ινίγο Αμοριμπιέτα, που είναι υπεύθυνος για τις ισπανικές δραστηριότητες της Otovo.

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού έχουν αυξηθεί σχεδόν 12% κατά μέσο όρο στην Ισπανία από το 2018 και με βάση ένα ενιαίο τέλος ήταν κατά 50% υψηλότεροι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών FACUA.

Η ισπανική οργάνωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας APPA εκτιμά ότι εάν οι τιμές παραμείνουν στα σημερινά υψηλά τους επίπεδα, τα οικιακά ηλιακά συστήματα μπορούν να εξοικονομήσουν 40-60% στους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος. Με κρατικές επιδοτήσεις ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με εκπτώσεις φόρου, το κόστος μπορεί να αποσβεστεί σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με την APPA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο κύριος «Ζara» επενδύει 245 εκατ. ευρώ σε πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

MUST READ

Σκρέκας: Τι περιλαμβάνει ο νέος κλιματικός νόμος - Κίνηση «ιστορικής σημασίας για την κλιματική ουδετερότητα της χώρας»