Aegean Baltic Bank: Ισχυρά μεγέθη – Επέκταση σε χρηματοδοτήσεις και πέραν της ναυτιλίας

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aegean Baltic Bank: Ισχυρά μεγέθη – Επέκταση σε χρηματοδοτήσεις και πέραν της ναυτιλίας
H Aegean Baltic Bank (ABB) διεκδικεί νέο ρόλο στις χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά την επιτυχία που καταγράφει στη ναυτιλία.

«Απόβαση» στη στεριά, διεκδικώντας διευρυμένο ρόλο στις χρηματοδοτήσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, και δη στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πραγματοποιεί η ελληνική τράπεζα Aegean Baltic Bank (ΑΒΒ), μετά την επιτυχημένη 20ετή παρουσία της στο χώρο της ναυτιλίας.

Η Τράπεζα, η οποία καταγράφει συνεχή ανοδική πορεία που αντανακλάται στα μεγέθη της κερδοφορίας, του ενεργητικού και του παθητικού της, αλλά και των επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας, έχει εδραιώσει την παρουσία της εντός και εκτός Ελλάδας, εξειδικευόμενη στις χρηματοδοτήσεις της ναυτιλίας. Πλέον, στοχεύει στη μεγέθυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου της, με παράλληλη αύξηση του ποσοστού των χορηγήσεων εκτός ναυτιλιακού τομέα, επιδιώκοντας μεσοπρόθεσμα αναλογία 70% ναυτιλιακών χορηγήσεων - 30% λοιπών. Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της ABB αποτελείται κατά περίπου 88% από ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις και κατά 12% από μη ναυτιλιακές.
Δηλώνοντας αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τον νέο κύκλο ανάκαμψης και μετασχηματισμού που ανοίγει μετά την πανδημία το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την αξιοποίησή του, ο κ. Τάσος Αφθονίδης, Vice President, Head of Strategy της ABB, αναφέρει στο insider.gr ότι το επιχειρησιακό πλάνο της Τράπεζας μέχρι το 2023 προβλέπει ενίσχυση της χρηματοδοτικής παρουσίας της και σε άλλους κλάδους με προοπτικές και κρίσιμο ρόλο για την ελληνική οικονομία, όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αγορά εμπορικών ακινήτων, αλλά και επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Σημειώνεται ότι η ΑΒΒ έχει μια σταθερά κερδοφόρα πορεία και έναν καθαρό ισολογισμό, με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος αναμένεται σε μόλις 1,9% από 3,7% σήμερα.

Η Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει θεαματική αύξηση των οικονομικών μεγεθών της στο εννεάμηνο του 2021 και παρά τις προκλήσεις της πανδημίας. Ειδικότερα, στο 9μηνο 2021 τα καθαρά κέρδη της ΑΒΒ αυξήθηκαν κατά 176%, στα 4,7 εκατ. ευρώ από 1,7 εκατ. το 9μηνο του 2020, ενώ τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη της διπλασιάστηκαν στα 7,3 εκατ. ευρώ. Η αύξηση της κερδοφορίας ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης των λειτουργικών εσόδων κατά 31%, στα 16,6 εκατ. ευρώ.

Το ενεργητικό της Τράπεζας ανήλθε σε 831 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 37,4% από το 9μηνο του 2020, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από 6,5% σε 3,7% του συνόλου των δανείων της. Παράλληλα, αυξήθηκε στο 48,1% από 36,5% η κάλυψή τους από προβλέψεις.

Στο σκέλος του παθητικού, οι καταθέσεις της ΑΒΒ στο 9μηνο αυξήθηκαν κατά 56,6%, στα 700 εκατ. ευρώ από 447 το 9μηνο 2020, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 71,3% και τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 208%.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα διατηρεί τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην Ελλάδα και από τους υψηλότερους στην Ευρώπη (δείκτης CET 1 στο 16,2% με πλήρη απορρόφηση της επίπτωσης του IFRS9 και χωρίς τα εποπτικά κεφάλαια να συμπεριλαμβάνουν αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση έναντι του Δημοσίου). Η Standard & Poor΄s την έχει κατατάξει από πλευράς πιστοληπτικής αξιολόγησης στην κλίμακα Β.

Η ΑΒΒ ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Θεόδωρο Αφθονίδη που παραμένει από τους βασικούς μετόχους. Η Τράπεζα ξεκίνησε ως εξειδικευμένος συμμετέχων στον τομέα της ναυτιλίας για να βρεθεί σύντομα μεταξύ τω μεγαλύτερων διαχειριστών κοινοπρακτικών δανείων στην Ελλάδα. Στο μετοχικό της κεφάλαιο ποσοστό 48% ελέγχουν οι όμιλοι Ι. Κούστα και Π. Τσάκου, ποσοστό 42% είναι συμφερόντων της οικογένειας Αφθονίδη και στο υπόλοιπο συμμετέχουν τα funds (επενδυτικά κεφάλαια) Chenavari, Serengeti και Orasis.

Η ΑΒΒ συνεργάζεται με πολλά διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και παγκόσμιους οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση & την Ανάπτυξη (EBRD) και η Black Sea Trade & Development Bank (BSTDB).

Έχοντας μελετήσει και αξιολογήσει ενδελεχώς το συνεχώς εξελισσόμενο οικονομικό περιβάλλον και τις ανάγκες της εποχής, έχει ήδη επεκτείνει τις δραστηριότητές της παρέχοντας τραπεζικά και επενδυτικά προϊόντα και υπηρεσίες σε ευρύτερη πελατειακή κλίμακα καλύπτοντας έτσι Ιδιώτες Πελάτες, Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις.
Από τα κεντρικά ιδιόκτητα γραφεία της στο Μαρούσι και τα υποκαταστήματά της στον Πειραιά και τη Γλυφάδα, η ABBank σκοπό έχει να προσφέρει μακροχρόνια υποστήριξη και δέσμευση στους πελάτες της.
Τον Μάρτιο 2019 δημοσιεύθηκε η πιστοληπτική αξιολόγησή της από τον διεθνή οίκο Standard & Poor’s. Η ABBank κατατάχθηκε στην πιστοληπτική βαθμίδα Β, έχοντας σταθερή προοπτική για τους επόμενους μήνες και τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην Ελλάδα και από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
Η Τράπεζα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και από τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές στων οποίων την αρμοδιότητα εμπίπτουν τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider