Η διήμερη «κατρακύλα» 199 δισ. για την Tesla και 50 δισ. δολαρίων για τον Μασκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η διήμερη «κατρακύλα» 199 δισ. για την Tesla και 50 δισ. δολαρίων για τον Μασκ
Παρά τις τελευταίες απώλειες, η Tesla παραμένει αυξημένη 45% για τη χρονιά, «κρατώντας» μια αξία άνω του 1 τρισ. δολαρίων, ένα υψηλό που κατέκτησε στα τέλη Οκτώβρη.

Η Tesla έχασε περίπου 199 δισ. δολάρια σε αξία κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης υποχώρησης από τον Σεπτέμβριο του 2020 εν μέσω πολλών αρνητικών ειδήσεων.

Ο ρυθμός των δυσμενών «πρωτοσέλιδων» έφτασε σε κορύφωση μετά τη δημοσκόπηση του Έλον Μασκ στο Twitter που ρωτούσε τους χρήστες το Σαββατοκύριακο εάν πρέπει να πουλήσει το 10% του μεριδίου του στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων, το οποίο ακολουθήθηκε από την είδηση ότι ο αδελφός του, Κίμπαλ, πούλησε κάποιες μετοχές λίγο πριν από την ψηφοφορία. Υπήρχε επίσης μια αναφορά του Business Insider για τον Μάικλ Μπέρι, τον επενδυτή που έγινε διάσημος από την ταινία «The Big Short», στον οποίο αποδόθηκε η δήλωση ότι ο Μασκ μπορεί να θέλει να πουλήσει μετοχές για να καλύψει τα προσωπικά του χρέη.

«Η μετοχή είναι εξαιρετικά υπερτιμημένη από μακροπρόθεσμη προοπτική και οι επενδυτές παλεύουν με την αποτίμηση», δήλωσε στο Bloomberg ο Ματ Πορτίγιο, αναλυτής της Tudor Pickering. Σημείωσε ότι η δημοσκόπηση του Μασκ για τις πωλήσεις μετοχών παρείχε στους επενδυτές «μια δικαιολογία για να αποσυρθούν λίγο».

Οι μετοχές στο κλείσιμο της Τρίτης υποχώρησαν 12%, και στο -4,8% τη Δευτέρα.

Παρά τις τελευταίες απώλειες, η Tesla παραμένει αυξημένη 45% για τη χρονιά, «κρατώντας» μια αξία άνω του 1 τρισ. δολαρίων, ένα υψηλό που κατέκτησε στα τέλη Οκτώβρη.

Τα περισσότερα από αυτά τα κέρδη προέκυψαν μετά από την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων και μεγεθών για το γ’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς, και καθώς η Hertz προχώρησε σε μια μεγάλη παραγγελία για να εντάξει αυτοκίνητα Tesla στο στόλο της.

Ο Μάθιου Μάλεϊ, επικεφαλής στρατηγικής στη Miller Tabak +, δήλωσε ότι η πώληση των μετοχών της Tesla ήταν μέρος μιας κανονικής και υγιούς διόρθωσης. Το χαρακτήρισε «αντίδραση σε μια συνθήκη υπεραγοράς της».

Η τελευταία προώθηση της κατασκευάστριας τσιπ, Nvidia, στα αυτόνομα αυτοκίνητα, θα μπορούσε να έχει προσθέσει περαιτέρω πίεση στην Tesla, καθώς το πλεονέκτημα του κατασκευαστή EV έναντι των ανταγωνιστών στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης αναφέρεται συχνά ως ένας μεγάλος λόγος πίσω από το πολλαπλάσιο premium του.

«Η ανακοίνωση της τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων (AV) της Nvidia είναι ένας παράγοντας στη σημερινή έκπτωση», δήλωσε ο Σεθ Γκόλντστάιν, αναλυτής της Morningstar. Παρόλο που η Tesla έχει επί του παρόντος προβάδισμα στα AV, εάν η τεχνολογία της Nvidia λειτουργήσει καλά και «αρχίσει να εμφανίζεται σε οχήματα άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών το 2024, τότε η Tesla θα αντιμετωπίσει αυξημένο ανταγωνισμό».

Μειώθηκε ο προσωπικός πλούτος του Μασκ

Ο Έλον Μασκ έχασε 50 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, μετά από την πτώση της Tesla.

Eίναι η μεγαλύτερη διήμερη υποχώρηση στην ιστορία του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, και η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση μετά από την κατρακύλα του Τζεφ Μπέζος κατά 36 δισ. δολάρια μετά από το διαζύγιο από τον Μακένζι Σκοτ το 2019.

Η υποχώρηση μειώνει το προβάδισμα του Μασκ έναντι του Μπέζος ως του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο στα 83 δισ. δολάρια. Ο Μασκ ξεπέρασε τον ιδρυτή της Amazon για πρώτη φορά τον Ιανουάριο και το χάσμα μεταξύ των δύο έφθασε πρόσφατα σε 143 δισ. δολάρια, αριθμός μεγαλύτερος από την καθαρή περιουσία του Μπιλ Γκέιτς, του τέταρτου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Η ARK Investment Management της Κάθι Γουντς, η οποία πουλούσε μετοχές της Tesla τους τελευταίους μήνες, έχασε περισσότερα από 750 εκατ. δολάρια στο sell-off της Τρίτης, ενώ ο ιδρυτής της Oracle Λάρρυ Έλισον, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, έχασε 2,1 δισ. δολάρια.

Παρά τα τελευταία γεγονότα, η περιουσία του Μασκ εξακολουθεί να παραμένει σε άνοδο κατά 70% φέτος χάρη της ισχυρής αύξησης των κερδών και των αριθμών παράδοσης της Tesla και της υψηλότερης αποτίμησης για τη SpaceX.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα «βουτιά» 10% για την Tesla - Απώλειες 14,5% από την Παρασκευή

Tesla: Μετοχές αξίας 110 εκατ. δολαρίων πούλησε ο αδερφός του Έλον Μασκ

Έλον Μασκ: Σκέφτεται να πουλήσει το 10% των μετοχών του στην Tesla - Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος

gazzetta
gazzetta reader insider insider