Ελλάδα
06-11-2021 | 12:00

Ελληνικό-Lamda: «Φουλάρει» για το master plan και τις υποδομές

Ελληνικό-Lamda: «Φουλάρει» για το master plan και τις υποδομές
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με υψηλές ταχύτητες προχωρούν οι διεργασίες για τη μεγάλη ανάπτυξη της Lamda Development στο Ελληνικό, με επίκεντρο βέβαια τον οικιστικό τομέα, τις κατεδαφίσεις κτιρίων, τις πρώτες δημοπρατήσεις (υποδομές, Marina Tower κ.α.) αλλά και τα επερχόμενα projects στο εμπορικό «κομμάτι», όπως τα Malls της «νέας εποχής», το Καζίνο και τις άλλες επενδύσεις.

Στο επιτελείο της εισηγμένης ετοιμάζονται πάντως και για ακόμα σημαντική παρουσίαση. Ως γνωστόν, την Τρίτη 9 Νοεμβρίου η Lamda θα προβεί στην παρουσίαση του master plan της μεγάλης αστικής ανάπλασης και των έργων υποδομής που θα αναμορφώσουν την περιοχή την επόμενη πενταετία. Επί της ουσίας λοιπόν, έρχονται τα νεότερα για το Ελληνικό όπου η Lamda Development ετοιμάζεται πυρετωδώς για τα έργα, την ίδια στιγμή που προχωρά και τις επιμέρους διεργασίες με τους κατασκευαστές για τις υποδομές.

Άμεσα και εντός του Νοεμβρίου ξεκινούν και οι μεγάλες εργασίες κατεδάφισης των σταδίων Ξιφασκίας και Μπάσκετ - οι πρώτες ορατές από την Λεωφόρο Ποσειδώνος - ανοίγοντας τον δρόμο για τα επόμενα έργα.

Σε σχετική του ανάρτηση στα social media, ο CEO της Lamda, Οδ. Αθανασίου σημείωνε ότι με την παρουσίαση του master plan έρχεται η ώρα της αποκάλυψης της αξιοποίησης των 6,2 εκατ. τ.μ. ολόκληρου του έργου. Η εταιρεία θα εξηγήσει με ποιον τρόπο θα χτίσει μια νέα έξυπνη «πράσινη» πόλη, όπου το 70% της συνολικής έκτασης θα είναι πάρκα, λίμνες, κοινόχρηστοι και υπαίθριοι χώροι για ολους τους πολίτες. Παράλληλα, «θα αποκαλύψουμε για πρώτη φορά με χρονοδιαγράμματα ποια είναι τα έργα που θα ξεκινήσουν την πρώτη 5ετία», ανέφερε ο επικεφαλής του γκρουπ.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος που… αντιμετωπίζει το όλο εγχείρημα ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, που παρά τις αρχικές αντιξοότητες ήταν από αυτούς που «πίστεψαν» ότι η μεγάλη ανάπλαση θα προχωρήσει.

«Το πάθος μας εδώ και χρόνια λέγεται… Ελληνικό!», συνηθίζει να λέει ο Οδυσσέας Αθανασίου και η αλήθεια είναι ότι ο ενθουσιασμός και η πίστη του για το όραμα της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης, φαίνονται και στις αναρτήσεις που κάνει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Από αυτές τις αναρτήσεις του CEO της Lamda Development, αλλά και από όσα ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το «the Ellinikon», είναι εμφανές πια ότι τα έργα στο  παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό είναι σε τροχιά… απογείωσης. Παρότι κανείς δεν μπορεί εύκολα να τα δει από την εξωτερική περίμετρο, εντός του οικοπέδου οι μηχανές δουλεύουν ασταμάτητα.

 Ενδεικτικό μάλιστα του υψηλού ρυθμού με τον οποίο δουλεύουν οι άνθρωποι του project είναι πως αν σκεφτεί κανείς ότι η μεταβίβαση των μετοχών στη Lamda Development από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε έγινε μόλις το καλοκαίρι, και συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου, εντούτοις ήδη έχουν στηθεί εργοτάξια, οι κατεδαφίσεις συνεχίζονται (από την Intrakat), έπονται και νέες για τα δύο μεγάλα μπλε κτίρια που είναι πάνω στην παραλιακή.

Όπως σημείωναν άνθρωποι κοντά στο project, συχνά έχει τεθεί το ερώτημα «πότε πρόλαβαν;» να προχωρήσουν τις εργασίες, όταν μόλις πρόσφατα υπεγράφη η συμφωνία Lamda-Δημοσίου-ΤΑΙΠΕΔ ενώ γενικότερα υπήρχε και η… αμφιβολία για την προώθηση των διεργασιών στην έκταση. Όπως οι ίδιοι δηλώνουν… «κι όμως  προλάβαμε»! Αυτό συνδέεται με τα εργοτάξια που έχουν στηθεί στους χώρους του πρώην διεθνούς αερολιμένα της Αθήνας, τους πολλούς ανθρώπους που δουλεύουν, επιτηρούν, σχεδιάζουν. Όπως αναφέρθηκε, εντός του Νοεμβρίου ξεκινούν και οι μεγάλες εργασίες κατεδάφισης των σταδίων Ξιφασκίας και Μπάσκετ, ανοίγοντας τον δρόμο για τα επόμενα έργα.

«Είμαστε έτοιμοι, πιάνουμε δουλειά αμέσως», έλεγε τον Ιούνιο ο Αθανασίου με τη μεταβίβαση των μετοχών. Η εικόνα στο εργοτάξιο του Ελληνικού, ο γερανός, οι εργασίες στο Hangar C που αναστηλώνεται με τη προσοχή και τη φροντίδα που του αξίζει, οι μελέτες, οι άδειες, και όλες οι εργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει τον επιβεβαιώνουν. Επιβεβαιώνουν όμως και την αξιοπιστία μιας μεγάλης και δοκιμασμένης στα δύσκολα εταιρείας, της Lamda, που ακόμα και στις εποχές της αβεβαιότητας που προηγήθηκαν, προετοιμαζόταν. Κεφάλαια ύψους 80.000.000 ευρώ έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής για την εκπόνηση μελετών για τα έργα που θα γίνουν στο Ελληνικό.

Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει πολύ πριν την μεταβίβαση των μετοχών με αποτέλεσμα η διαδικασία των διαγωνισμών για τις υποδομές και τον ουρανοξύστη να ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή τον Ιούλιο με στόχο να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών, δηλαδή στο τέλος του έτους. Στόχος της εταιρείας είναι σε 4 μήνες δηλαδή τον Φεβρουάριο να έχουν ξεκινήσει τα μεγάλα έργα υποδομών και λίγο αργότερα οι πρώτες εργασίες για τον ουρανοξύστη.

Τα μεγαλύτερα μελετητικά γραφεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι πιο εξειδικευμένοι επιστήμονες δούλευαν πυρετωδώς πολύ πριν από την μεταβίβαση των μετοχών.

«Κάθε βήμα μας φέρνει πιο κοντά στο όραμα μας», έλεγε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Οδυσσέας Αθανασίου!  «Πάντα οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τα λόγια! Ένα νέο Ελληνικό ξεπηδά από τα χαλάσματα του παλιού» έγραψε προ ημερών, στον λογαριασμό του στο Instagram  ο CEO της Lamda Development!

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν προηγηθεί από το καλοκαίρι άλλες δύο παρουσιάσεις, αφενός για τον εμβληματικό πύργο «Marina Tower», αφετέρου για το πώς θα είναι το Παράκτιο Μέτωπο μαζί και η Marina Galleria, ενώ αργότερα θα γίνει και παρουσίαση για το μεγάλο εμπορικό κέντρο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης που θα έχει πρόσβαση με το μετρό και θα είναι προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Το νέο εμπορικό κέντρο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης συνολικής επιφάνειας 130.000 τ.μ. θα βρίσκεται στο άκρο του Μητροπολιτικού Πάρκου με την αξία του έργου να είναι η υψηλότερη μεταξύ των πρώτων κτιριακών αναπτύξεων της πενταετίας έως το 2025. Πρόσφατα, σε σχετικό συνέδριο για το real estate, η Μελίνα Παϊζη, Chief Development Officer, Ellinikon Project, Lamda Development, είχε δώσει μια πρόγευση, επισημαίνοντας ότι «η κύρια τάση για την αγορά των malls συνίσταται στο ό,τι πλέον θα είναι έξοδος για τον καταναλωτή, καθώς μετατρέπεται σε προορισμό για διασκέδαση και αλληλεπίδραση. Η αγορά θα είναι πλέον μια ολοκληρωμένη εμπειρία, βοηθούμενη και από καινοτομίες όπως τα διαδραστικά δοκιμαστήρια, οι ψηφιακοί καθρέπτες κ.ά. Πλέον, ο καταναλωτής θα αντιμετωπίζεται κυρίως ως επισκέπτης και όχι ως καταναλωτής. Όπως επίσης πρόσθεσε, τα καινούρια εμπορικά κέντρα θα είναι πιο μεγάλα, πιο ευέλικτα και δομημένα με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, φέρνοντας το παράδειγμα του Ελληνικού και του εμπορικού κέντρου της Marina Galleria».

Πέραν αυτών, να υπενθυμίσουμε ότι η Lamda Development έχει ήδη λάβει δεσμευτικές προσφορές για τον πύργο κατοικιών Marina Tower, στο πλαίσιο της αρχικής διαδικασίας επιλογής, από τέσσερα σχήματα, όπου έδωσαν το παρών εγχώριοι όμιλοι με γνωστές διεθνείς εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία στην κατασκευή υψηλών κτιρίων. Ειδικότερα, συνέπραξαν η ΤΕΡΝΑ με την ACC, η ΑΒΑΞ με τη Rizzani de Eccher, η Intrakat με τη Bouygues και η Archirodon με τη Besix .
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.