Ελλάκτωρ: Η στρατηγική για τους διαγωνισμούς και οι εγγυητικές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Η στρατηγική για τους διαγωνισμούς και οι εγγυητικές
Η επιλεκτική τακτική στην διεκδίκηση έργων, οι βασικές αγορές δράσης και τα κριτήρια κερδοφορίας. Τι σημειώνεται για εγγυητικές, ρευστότητα και κεφάλαια.

Απαντήσεις και διευκρινήσεις σε μια σειρά από ζητήματα, φήμες ή σενάρια έσπευσε να δώσει χτες ο κατασκευαστικός όμιλος Ελλάκτωρ, αφενός διαψεύδοντας τον κύκλο των «αλλεπάλληλων και συντονισμένων δημοσιευμάτων από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, που περιέχουν παντελώς ανυπόστατες φήμες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σχετικά με σχεδιαζόμενη νέα ΑΜΚ σε άμεσο ορίζοντα, αφετέρου δίνοντας «στίγμα» για τη στρατηγική, το επιχειρησιακό μοντέλο, τα αποθέματα ρευστότητα, τις εγγυητικές και την επιλεκτική τακτική ως προς τη συμμετοχή του σε διαγωνισμούς.

Αν και εύλογα, επειδή πρόκειται για εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία, η αγορά στάθηκε κυρίως στο θέμα μιας ενδεχόμενης νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, και μάλιστα λίγο μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ, εντούτοις, στελέχη του ομίλου θεωρούν ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα. Προφανώς και έσπευσαν στην Ελλάκτωρ να διαψεύσουν τις φήμες περί άμεσης διενέργειας μιας ΑΜΚ, απαντώντας έτσι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πλην όμως, ο όμιλος θέλησε να δώσει απαντήσεις και για τα έργα ή το ύψος των εγγυητικών που μπορεί να χρησιμοποιήσει για τους διαγωνισμούς.

Όπως η ίδια η διοίκηση της Ελλάκτωρ έχει γνωστοποιήσει, το γκρουπ έχει αποφασίσει να επικεντρωθεί σε έργα στην Ελλάδα ή και στη Ρουμανία, αφήνοντας άλλες αγορές που αποδείχτηκαν προβληματικές. Επίσης, κοιτάζει διαγωνισμούς και έργα που θεωρεί ότι αφήνουν σημαντικά περιθώρια κέρδους και όχι απλά για να «γεμίσει» ανεκτέλεστο και τζίρο. Επιπρόσθετα, από την Ελλάκτωρ διαψεύδουν ότι έχει πρόβλημα με τη λήψη και χρήση εγγυητικών, που είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς, καθώς αλήθεια είναι ότι εσχάτως η απουσία του ομίλου από διάφορες διεργασίες (πιο πρόσφατες τα σιδηροδρομικά της ΕΡΓΟΣΕ όπου κατέβηκε σε έναν μόνο διαγωνισμό, στον μεγάλο, των 141 εκατ. ευρώ για το κομμάτι Κιάτο-Πάτρα, στο Τμήμα Ροδοδάφνη-Ρίο).

Τι σημειώνεται από την Ελλάκτωρ για όλα αυτά;

Ως προς τα όσα έχουν ακουστεί στην κατασκευαστική «[πιάτσα» περί δυσκολίας εξασφάλισης τραπεζικής χρηματοδότησης και έκδοσης εγγυητικών επιστολών, η εισηγμένη ενημέρωσε ότι, «κατόπιν της επιτυχούς υλοποίησης της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, στις αρχές Αυγούστου 2021, δεν έχει προκύψει κανένα ζήτημα απόρριψης αιτήματος χρηματοδότησης από τραπεζικό οργανισμό σε ολόκληρο τον Όμιλο. Πέραν των ανωτέρω, η εταιρεία επισημαίνει ότι οι Επιχειρηματικοί Τομείς του Ομίλου, διατηρούν άριστη συνεργασία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, παραμένοντας σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους, για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων τους. Όλες οι δανειακές υποχρεώσεις τόσο σε επίπεδο Ομίλου όσο και θυγατρικών, εξυπηρετούνται απρόσκοπτα και ανελλιπώς κατά κεφάλαιο και τόκους».

Συγκεκριμένα, στο σκέλος της έκδοσης Εγγυητικών Επιστολών, παρατηρείται σταδιακή αποκατάσταση της, διαρραγείσης από ενέργειες της προηγούμενης Διοίκησης, εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος.

· Υπενθυμίζεται ότι κατά το χρόνο ανάληψης καθηκόντων από την παρούσα Διοίκηση, υπήρχαν 5,4 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές από προμήθειες εγγυητικών επιστολών του Κλάδου Κατασκευής.

· Η Διοίκηση της Εταιρείας διατηρεί πλέον συστηματικό δίαυλο επικοινωνίας με τις Διοικήσεις των τραπεζών, με σκοπό τη συνεχή, συστηματική και διαφανή ενημέρωση για την πορεία των εργασιών.

· Έχει ανατεθεί σε ανεξάρτητο συμβουλευτικό οίκο η προετοιμασία ενδελεχούς επιχειρηματικού σχεδίου για τα επόμενα 3 έτη.

Κατά την Ελλάκτωρ, «όπως προκύπτει και από τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, όλοι οι υπόλοιποι Επιχειρηματικοί Τομείς του Ομίλου (Παραχωρήσεις – Περιβάλλον – ΑΠΕ – Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας) αναπτύσσονται με υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας, διαθέτουν επάρκεια ρευστότητας και είναι σε διαρκή αναζήτηση ευκαιριών για την περαιτέρω κερδοφόρο ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους».

Επιπρόσθετα, η Ελλάκτωρ επανέλαβε ότι «λειτουργεί βάσει επιχειρησιακού σχεδιασμού προσηλωμένου στην αναδιάρθρωση και εξυγίανση της Εταιρείας με απώτερο στόχο την επανάκτηση της ανταγωνιστικής της δυναμικής και της στρατηγικής της θέσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τομέας Κατασκευής επικεντρώνεται στρατηγικά στις αγορές της Ελλάδας και της Ρουμανίας και επιλεκτικά στο Κατάρ (Διαχείριση Εγκαταστάσεων – Facility Management), στοχεύοντας, σταδιακά, στην πλήρη απεμπλοκή από ζημιογόνες δραστηριότητες». Ο κατασκευαστικός βραχίονας της εταιρείας «συμμετέχει, κατά την απόλυτη κρίση της Διοίκησης, σε διαγωνισμούς σύμφωνα με τα εσωτερικά κριτήρια κερδοφορίας που έχει θέσει. Ως εκ τούτου, η Διοίκηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συμμετέχει σε έργα που κρίνει τόσο σε επιχειρησιακό όσο και οικονομικό επίπεδο ότι πρέπει να διεκδικήσει, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης συγκεκριμένων τεχνικοοικονομικών κριτηρίων».

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η «κόντρα» ανάμεσα στη διοίκηση της Ελάκτωρ (και μαζί του βασικού μετόχου, της Ολλανδικής Reggeborgh) και την πλευρά των Μπάκου-Καϋμενάκη (Greenhill, Kiloman) δεν λέει για την ώρα να κοπάσει. Αμφότερες πλευρές ελέγχουν σχεδόν 30% η κάθε μία, έχουν δαπανήσει 130-140 εκατ. ευρώ, με τους εφοπλιστές να συνεχίζουν τους δικαστικούς αγώνες έναντι της διοίκησης του γκρουπ και της απόφασης με την οποία αποκλείστηκαν από τη λήψη αποφάσεων στην τελευταία Γ.Σ. δίχως ακόμα να έχουν κάποια επιτυχία στον τομέα αυτό. Να σημειωθεί βέβαια ότι έχει προηγηθεί νέο μπαράζ εκατέρωθεν ανακοινώσεων όπου οι Greenhill, Kiloman εγείρουν πλήθος θεμάτων (για συντονισμένες ενέργειες μετόχων, για απουσία από διαγωνισμούς, για «φιλικά» προς τη Reggeborgh funds κ.α.), με την εταιρεία να «απαντά» σε κάθε καταγγελία κύκλων των εφοπλιστών. Πόσο αυτό μπορεί να συνεχιστεί, κατά πόσο βοηθάει την Ελλάκτωρ η απουσία συνεννόησης, τι άλλα έχουν να φέρουν στο προσκήνιο οι των Μπάκος-Καϋμενάκης, πώς θα απεγκλωβιστούν οι δύο πλευρές που δεν είναι μακριά και από το όριο του 33,3%, είναι ερωτήματα και θέματα που απασχολούν εδώ και μήνες την αγορά.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάκτωρ, πέρα από τα παραπάνω ή τη διάψευση περί ΑΜΚ, δήλωσε εκ νέου την Παρασκευή ότι οι έκτακτες Αυξήσεις του Μετοχικού Κεφαλαίου της, δηλαδή αυξήσεις μέχρι το τριπλάσιο του μετοχικού κεφαλαίου κατά την ημερομηνία της σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης που χορήγησε την εξουσία αυτή στο Διοικητικό Συμβούλιο, δύνανται να υλοποιηθούν πλέον απευθείας από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, ενώ σε ότι αφορά στην επάρκεια του κεφαλαίου κίνησης σε συνέχεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ, το κεφάλαιο κίνησης επαρκεί για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών δραστηριοτήτων του Ομίλου για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελλάκτωρ: Τι απαντά στις φήμες για ΑΜΚ

Ελλάκτωρ: Νέες αγορές μετοχών από τη Reggeborgh

gazzetta
gazzetta reader insider insider