Η «μαύρη τρύπα» της μονάδας αποβλήτων στο Γραμματικό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «μαύρη τρύπα» της μονάδας αποβλήτων στο Γραμματικό
Δόθηκε νέα μικρή παράταση, ως αναμένονταν, για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό για την κατασκευή της «πολύπαθης» μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων.

Όπως σχεδόν… αναμένονταν από τους εμπλεκόμενους στη σχετική διαδικασία, ο διαγωνισμός για την κατασκευή της «πολύπαθης» μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στο Γραμματικό παίρνει και νέα αναβολή.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση του διαγωνισμού για τη «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΛΕΓΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΕΔΑ Β.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ» που πλέον έχει… κουράσει την αγορά και τους ενδιαφερόμενους καθώς πηγαίνει από παράταση σε παράταση. Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Πλάνου «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ), με τον διαγωνισμό να γίνεται με δημόσιο μοντέλο, αν και οι άλλοι 3 διαγωνισμοί για ΜΕΑ (Σχιστό, Φυλή, Θεσσαλονίκη) προωθούνται μέσω ΣΔΙΤ.

Το insider μόλις πρόσφατα είχε αναδείξει, όπως και σε όλη τη διαδρομή των «αναβολών», ότι ο ΕΔΣΝΑ είχε δώσει μεν νέα χρονοδιαγράμματα για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών, ειδικότερα για τη Δευτέρα 8.11.2021 (ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών είχε οριστεί η Τρίτη 9.11.2021), ωστόσο, ουδείς στην αγορά έβαζε το χέρι του στη φωτιά ότι δεν θα προκύψει και νέα αναβολή.

Πρόσφατα λοιπόν, στα τέλη Οκτωβρίου, ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να ορίζει νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών τη Δευτέρα, 22.11.2021 και νέα ημερομηνία αποσφράγισης την Τρίτη, 23.11.2021. Αλλωστε, τα διευκρινιστικά ερωτήματα που τέθηκαν από ενδιαφερόμενους, τα αιτήματα παράτασης που υποβλήθηκαν από οικονομικούς φορείς και οι προδικαστικές που έχουν ασκηθεί κατά της διακήρυξης υπαγορεύουν το συνεχές «ξεχείλωμα» του χρονοδιαγράμματος.

Εξάλλου, άνθρωποι που παρακολουθούν τη διαδικασία σημείωναν ότι οι δικαστικές διενέξεις δεν έχουν σταματήσει, κατά της νέας διακήρυξης ασκήθηκε πάλι προσφυγή, ενώ για τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, ημερομηνία που υποτίθεται έληγε η προθεσμία για υποβολή προσφορών, είχε από μέρες προγραμματιστεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής με θέμα, μεταξύ άλλων, την «Ενημέρωση για την εξέλιξη του διαγωνισμού Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Β.Α. Αττικής και λήψη απόφασης».

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουμε αναδείξει, το χρονοδιάγραμμα έχει «ξεχειλώσει» για τα καλά προκειμένου να χορηγηθεί χρόνος στους ενδιαφερόμενους να διαμορφώσουν τις προσφορές τους, λαμβάνοντας υπόψιν προσαρμογές που υποχρεώθηκε να κάνει ο φορέας επί των τευχών δημοπράτηση κι ενώ εκκρεμούσαν αποφάσεις του ΣτΕ κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η ημερομηνία υποβολής των προσφορών ήταν για τις 14 Ιουνίου, ύστερα από προσφυγές στην Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών Προσφορών (ΑΕΠΠ) η δημοπράτηση του έργου μεταφέρθηκε για τα τέλη Ιουλίου. Εκτοτε, και ενώ αναμένονταν αποφάσεις του ΣτΕ, το χρονοδιάγραμμα «σύρθηκε» περαιτέρω, μεταφέρθηκε για τον Οκτώβριο και στη συνέχεια για τον Νοέμβριο (8/11). Για να δοθεί, όπως είπαμε, και νέα μικρή παράταση.

Όπως έχει αναφέρει το insider, η κατασκευή της μονάδας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, περιβαλλοντικών συλλόγων και φορέων της Ανατολικής Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα, ο οποίος είχε προχωρήσει παλιότερα σε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της δημοπράτησης έργων στον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Αλλά φαίνεται ότι έχει προκαλέσει και αντιδράσεις στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λόγους όμως που σχετίζονται με τις συνεχείς αναβολές και τις καθυστερήσεις

Ο διαγωνισμός… «λάστιχο», λόγω των συνεχών αναβολών και παρατάσεων, είναι ύψους σχεδόν 85-90 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 60.000 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος. Περιλαμβάνει δε όλες τις αναγκαίες υποδομές. Επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών απόβλητων, με χωριστή συλλογή των οργανικών απόβλητων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας) καθώς και άλλων οργανικών απόβλητων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 20.000 τόνων ετησίως. Επίσης, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες. Τόπος εκτέλεσης είναι η θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα.

Οσον αφορά στη διάρκεια του έργου υπολογίζεται πως η κατασκευή θα διαρκέσει 18 μήνες, η δοκιμαστική λειτουργία 6, ενώ η εμπορική λειτουργία της μονάδας θα ανέλθει στους 72 μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider