Κέκροψ: Πλησιάζει η «ώρα της κρίσης» για τα 300 στρέμματα στο Π. Ψυχικό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Κέκροψ: Πλησιάζει η «ώρα της κρίσης» για τα 300 στρέμματα στο Π. Ψυχικό
Συζητείται στις 3 Νοεμβρίου ενώπιον του Αρείου Πάγου, ως δικαστήριο ουσίας, η «τύχη» της έκτασης που διεκδικείται από το Δημόσιο.

Πλησιάζει η ώρα μιας ακόμα… εκδίκασης, ενδεχομένως και της τελικής κρίσης-ετυμηγορίας, για τα 300 διαφιλονικούμενα στρέμματα του Κέκροπα στην περιοχή του Π. Ψυχικού με την εν λόγω έκταση να αποτελεί πάνω από 30 χρόνια αντικείμενο διαμάχης της εταιρίας με το Δημόσιο, όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κέκροψ είχε κατά την τελευταία εκδίκαση της υπόθεσης δικαιωθεί από το εφετείο, ωστόσο ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα αναίρεσης που υπεβλήθη και θα εξετάσει το ζήτημα επί της ουσίας στις 3 Νοεμβρίου στο πολιτικό τμήμα. Προφανώς και δεν αναμένεται να βγει και να ανακοινωθεί απόφαση την ίδια ημέρα, ωστόσο, το θέμα, αν και έχει «κουράσει» τους ανθρώπους της εισηγμένης, έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την ίδια την εταιρεία, προφανώς το Δημόσιο που συνεχίζει να «κυνηγάει» την υπόθεση της ιδιοκτησίας αλλά και βέβαια για την ευρύτερη περιοχή.

Πρόσφατα η εταιρεία Κέκροψ είχε ανακοινώσει τον ορισμό νέας ημερομηνίας συζήτησης ενώπιον του αναιρετικού τμήματος του Αρείου Πάγου, στις 03/11/2021, αναφέροντας πως η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων της, αναφορικά με την διεκδικούμενη από το Ελληνικό Δημόσιο έκταση 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού (γνωστή ως περιοχή «Λατομείου»).

Το θέμα αφορά στην έκταση στα Παλαιά Λατομεία Ψυχικού (μια υπόθεση η οποία επί σειρά ετών βρίσκεται σε καθεστώς δικαστικών διενέξεων) για την οποία η Κέκροψ πέτυχε με την υπ’ αριθμ. 3039/2019 απόφαση του Εφετείου Αθηνών να της αναγνωριστεί το δικαίωμα κυριότητας. Ωστόσο, το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αίτηση ενώπιον του Αρείου Πάγου για την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών. Μια θετική έκβαση για την εταιρεία θα αλλάξει εντελώς τα μέχρι τώρα επιχειρηματικά δεδομένα καθώς θα απελευθερώσει τα σημαντικά επενδυτικά projects για την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών σε μια περιοχή που θεωρείται από τα ελάχιστα εναπομείναντα οικόπεδα «φιλέτα».

Οι βασικοί μέτοχοι της Κέκροψ υπενθυμίζεται ότι είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 37,2%, ακολούθως η Ιντρακόμ με 34,31% και έπεται η Alpha Bank με 6,8%.

Όπως αναφέρονταν και στην εξαμηνιαία οικονομική κατάσταση της Κέκροψ, «η Εταιρεία γνωστοποίησε, στις 15 Απριλίου 2021, ότι δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθ. 502/2021 απόφαση του Αρείου Πάγου, δυνάμει της οποίας αναιρείται η με αριθμό 3039/2019 τελεσίδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών βάσει της οποίας είχε αναγνωριστεί στην Εταιρεία το δικαίωμα κυριότητας επί της επίδικης εκτάσεως 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού (γνωστή ως περιοχή «Λατομείου») και απορρίφθηκαν οι πρόσθετες παρεμβάσεις.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε, αναφορικά με την παραδεκτώς προβληθείσα από την Εταιρεία ένσταση καταχρηστικής άσκησης της αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου για την διεκδίκηση της κυριότητας του ακινήτου, ότι η απόφαση του Εφετείου παραβίασε τη διάταξη του άρθρου 281 ΑΚ στερώντας από την προσβαλλόμενη απόφαση νόμιμης βάσης σε σχέση με ζήτημα που ασκεί ουσιώδη επιρροή στην έκβαση της δίκης και επιπλέον διέλαβε ανεπαρκείς και ασαφείς αιτιολογίες ως προς τις συγκεκριμένες (οικονομικές κυρίως) δυσμενείς συνέπειες που προκλήθηκαν σε βάρος της Εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό, το Εφετείο στέρησε την απόφασή του νόμιμης βάσης. Δεδομένου ότι πρόκειται για δεύτερη αναίρεση θα λάβει χώρα νέα συζήτηση της υπόθεσης την 03.11.2021 ενώπιον του αναιρετικού τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο δικάζει πλέον ως δικαστήριο ουσίας, ύστερα από κλήση της Εταιρείας».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν, «η Διοίκηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της που είναι η διατήρηση των λειτουργικών εξόδων σε χαμηλά επίπεδα και η συνέχιση ενεργειών που θα οδηγήσουν στην πλήρη επίλυση των νομικών και πολεοδομικών ζητημάτων, που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία της Εταιρείας ώστε να ξεκινήσει σταδιακά η αξιοποίησή τους. H Εταιρεία αναμένει εντός των επόμενων μηνών, σε περίπτωση που δεν προκύψουν έκτακτα μέτρα για τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και των δικαστηρίων, την εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων ή την έκδοση αποφάσεων που σχετίζονται με μέρος της ακίνητης περιουσίας της, ώστε σε περίπτωση θετικής έκβασης, να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα παρακάτω ακίνητα της: α) Δεκαέξι καταστήματα στην Παλαιά Αγορά Ψυχικού. Προσδοκώμενα έσοδα μέσω της εκμίσθωσης και λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων συνολικής επιφανείας 973 Μ2 σε οικόπεδο περικλειόμενο από τις οδούς Κοντολέοντος – Πασχαλιάς – Χρυσανθέμων και Αμαρυλλίδος. β) Οικόπεδο επί της οδού Μελετοπούλου 7, Παλαιό Ψυχικό, επιφανείας 1.049 Μ2 το οποίο μετά την έκδοση σχετικού ΦΕΚ αποχαρακτηρίζεται από χώρος κοινόχρηστου πρασίνου και μετατρέπεται σε οικοδομήσιμο χώρο με παράλληλη τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 161. Οι όροι δόμησης προβλέπουν κάλυψη 40%, συντελεστή δόμησης 0,60 και επιτρεπόμενο ύψος 7,5 μέτρα».

Το σημαντικότερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της Εταιρείας τελεί υπό απαλλοτρίωση από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού ή συνεχίζει να διεκδικείται από το Ελληνικό Δημόσιο. «Τυχόν αρνητική έκβαση των δικαστικών υποθέσεων της Εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο, όσον αφορά τα ακίνητα που βρίσκονται σε επιδικία με αυτό, δεν θα επηρεάσει δυσμενώς την χρηματοοικονομική θέση της Εταιρείας, καθώς η αξία των συγκεκριμένων ακινήτων έχει πλήρως απομειωθεί. Όσον αφορά τα ακίνητα υπό απαλλοτρίωση, σε τυχόν αρνητική έκβαση, η Εταιρεία θα επισπεύσει τις διαδικασίες καθορισμού τιμής μονάδας αποζημίωσης στο αρμόδιο Δικαστήριο, προκειμένου εν τέλει να της καταβληθεί η αποζημίωση που θα επιδικασθεί σύμφωνα με τον Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (Ν. 2882/2001), η οποία εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την λογιστική αξία των εν λόγω ακινήτων», ανέφερε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας ακινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΚΕΚΡΟΨ: «Game changer» η επίλυση των νομικών και πολεοδομικών ζητημάτων

Όλες οι ειδήσεις

10:05

Αστρονομία: Ανακαλύφθηκε πιθανώς ο νεαρότερος έως τώρα εξωπλανήτης του γαλαξία μας

10:00

Παιχνίδι με ασφάλεια: 5 λόγοι για να μην κατεβάζετε πειρατικά

09:48

Thyssenkrupp: Τριπλασιασμός των κερδών στο γ' τρίμηνο εξαιτίας της αύξησης των τιμών

09:35

Coca Cola HBC: Ισχυρή αύξηση όγκου πωλήσεων, εσόδων και λειτουργικών κερδών

09:34

Εξάρχεια: Ένταση στις διαμαρτυρίες για την κατασκευή μετρό - Δεκάδες προσαγωγές

09:30

Η ξηρασία «στερεύει» τα ποτάμια της Ευρώπης - Σε κίνδυνο μεταφορές αξίας 80 δισ. δολαρίων

09:17

ΗΠΑ: Επανεξετάζεται το ζήτημα των δασμών σε κινεζικά προϊόντα

09:16

Siemens: Ζημιές 1,66 δισ. ευρώ στο γ' τρίμηνο - Μειώνει το guidance για τα κέρδη στο σύνολο του 2022

09:04

Deutsche Telekom: Στα 1,46 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το β' εξάμηνο

08:49

Θάσος: Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Σκάλα Ποταμιάς - Καίει πυκνό δάσος σε δύσβατη περιοχή - Εκκενώθηκε οικισμός στα Κοίνυρα

08:43

Κίνα: 3ήμερο lockdown στη Γιγού

08:39

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακηρύσσει τη «νίκη» κατά του κορονοϊού

08:28

Ουκρανία: Ο πόλεμος χρειάζεται να τελειώσει πριν από τον χειμώνα

08:18

Πώς θα απονέμεται το ελληνικό σήμα στη μπύρα – Η δυσαρέσκεια για τα κριτήρια και ο ρόλος των πολυεθνικών

08:01

Ηλεκτρονικό μπλόκο στις μεταβιβάσεις ΙΧ για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και ανασφάλιστα οχήματα

07:57

Société Générale: Πόσο πιθανό είναι να χτυπήσει την Ιταλία ένα «τσουνάμι» υποβαθμίσεων

07:50

ΔΕΗ: Προκήρυξη νέου mega φωτοβολταϊκού 550 MW στην Πτολεμαΐδα

07:43

Μισθοί: Τι «δώρα» φέρνει η μείωση της ανεργίας τον Ιούνιο - Το στοίχημα του 10%

07:41

Πληθωρισμός – μισθοί – απασχόληση, μια σχέση με πολλά... μυστήρια

07:38

Μύκονος: Τα κορόιδα της καβουρομάνας - Ο αέρας του Ανδρέα - Ποιος μάτιασε τον Μπογδάνο;

07:34

Attica Bank: Είναι πολλά τα λεφτά Άρη... - Ιντραλότ: Πώς ο γερόλυκος τα κατάφερε με τις ομολογίες

07:32

Ένα T-shirt με υπογραφή Balenciaga βοηθάει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

23:54

Ηλιοφάνεια την Πέμπτη, σε μικρή πτώση η θερμοκρασία

23:45

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Θάσο - Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Ηλεία, Κόρινθο

23:40

Επιστήμη: Προσκρούσεις γιγάντιων μετεωριτών δημιούργησαν τις ηπείρους

23:31

FT: «Η ΕΕ τερματίζει τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας μετά από 12 χρόνια αναταραχής»

23:23

Disney: Σημαντική αύξηση των συνδρομητών του Disney+, «άλμα» 5% για τη μετοχή

23:08

Ράλι στην Wall Street με «καύσιμο» από τον πληθωρισμό - Στο +3% ο Nasdaq

22:50

Καβάλα: Δικογραφία σε βάρος αστυνομικού που πυροβόλησε και τραυμάτισε μετανάστες

22:33

Ήπια άνοδος 1% για το πετρέλαιο