Attica Bank: Ώρα αποφάσεων για την ΑΜΚ – Συνεδριάζει το Δ.Σ. στις 3 Νοεμβρίου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Ώρα αποφάσεων για την ΑΜΚ – Συνεδριάζει το Δ.Σ. στις 3 Νοεμβρίου
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την ερχόμενη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Κοντά στο τέλος βρίσκεται το «θρίλερ» για τη διάσωση της Attica Bank μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 240 εκατ. ευρώ που θα καλύψει κεφαλαιακά ελλείμματα άγνωστου ύψους…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την ερχόμενη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, μετά την ενημέρωση που έχει λάβει το προηγούμενο διάστημα από τους συμβούλους Axia Ventures και Euroxx για το περιεχόμενο των δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν στις 25 Οκτωβρίου. Η συνεδρίαση του ΔΣ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πλήθος και την ποιότητα των προσφορών που έχουν υποβληθεί για τις οποίες υπάρχει μόνο η επίσημη ανακοίνωση ότι προήλθαν από τους ίδιους ενδιαφερόμενους που συμμετείχαν και στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών. Όπως έχει διαρρεύσει, πρόκειται για 4 ενδιαφερόμενους επενδυτές, εκ των οποίων φαίνεται πως οι επικρατέστεροι – λόγω fit & proper – είναι η κοινοπραξία Bain Capital και JC Flowers και η Ellington η οποία κατέχει το 69% των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας της Attica Bank, «Θεά Άρτεμις».

Η επιτυχία, πάντως, της ΑΜΚ με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την Attica Bank δεν φαίνεται στον άμεσο ορίζοντα, αφού οι προσφορές εμπεριέχουν προϋποθέσεις, με βασικότερη αυτήν της διενέργειας ενός due diligence στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο VDR, καθώς και στο σκέλος των τιτλοποιήσεων της Τράπεζας. Κατόπιν αυτού, όπως έγραψε το insider.gr, το πιθανότερο σενάριο είναι μία αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας σε δύο δόσεις, με πρώτο βήμα την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ που θα καλύψει κατά κύριο λόγο το ΤΧΣ και δεύτερο βήμα νέα ΑΜΚ σε 2 – 3 μήνες στην οποία θα επιδιωχθεί η επανιδιωτικοποίηση της Attica Bank με την είσοδο ξένου στρατηγικού επενδυτή. Στην επικείμενη ΑΜΚ φέρεται ότι θα τοποθετηθεί και το ΤΜΕΔΕ με ποσό περί τα 50 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι κατόπιν της εισαγωγής των 16.541.878 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Attica Bank που εκδόθηκαν κατά τη μετατροπή παραστατικών τίτλων (warrants), το ΤΧΣ βρέθηκε με ποσοστό 68,2% στην Τράπεζα. Παράλληλα, στο 14,7%, από 46,3% προηγουμένως, υποχώρησε το ποσοστό που κατέχει το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών και Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) στην Τράπεζα, ενώ αντίστοιχα, το ποσοστό που κατέχει ο e-ΕΦΚΑ υποχώρησε στο 10,3% από 32,5% προηγουμένως. Remaining Time-0:00

Σε κάθε περίπτωση, τo κεφαλαιακό άνοιγμα της Αttica Bank είναι σημαντικά υψηλότερο από το ποσό των 240 εκατ. ευρώ, μάλιστα ενδέχεται να είναι υπερδιπλάσιο. Το πραγματικό του μέγεθος γνωρίζει μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος που έχει διεξάγει AQR, ενώ φέρεται να υπάρχει και σχετική έκθεση που έχει διενεργήσει η PwC.

Ο SSM είχε δώσει χρονικό περιθώριο στη διοίκηση της Αttica Bank μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την εξυγίανση της Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση εξήγγειλε την ΑΜΚ ύψους έως 240 εκατ. ευρώ, έλαβε μη δεσμευτικές προσφορές στις 29 Σεπτεμβρίου και δεσμευτικές στις 25 Οκτωβρίου.

Ο «Γολγοθάς» της Αttica Bank προς την κάθαρση έχει ξεκινήσει από τον Μάιο, όταν η KPMG παρείχε τελικά το πιστοποιητικό για τις οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε ότι έχει δοθεί χρόνος ως το 2022- 2023 στην Attica Bank προκειμένου να υλοποιήσει σχέδιο αποκατάστασης της κεφαλαιακής της επάρκειας (capital plan). Στις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2020, είχε υποχωρήσει στο 8,25%, ενώ ο δείκτης κύριων βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET 1 του ομίλου ήταν μόλις 4,93%. Στη χρήση 2021 η Αttica Bank παρουσίασε ζημιές 306,41 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη Απριλίου η Διοίκηση της Αttica Bank παρουσίασε ένα τριετές σχέδιο (2021 – 2023) σε 4 άξονες για την οριστική εξυγίανσή της και την είσοδό της σε αναπτυξιακή τροχιά. Το σχέδιο αποβλέπει α) σε διπλασιασμό του ενεργητικού μέσω της αύξησης των χορηγήσεων στους κλάδους των υποδομών/κατασκευών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, β) στην περαιτέρω ενίσχυση της καταθετικής βάσης και στη διεύρυνση των υφιστάμενων πηγών εσόδων, και γ) στον μηδενισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων του παρελθόντος εντός του 2021 και τη διατήρηση του σχετικού δείκτη ΜΕΔ σταθερά κάτω από 4%. Στο πλαίσιο αυτό, και με παράλληλο στόχο την αντιμετώπιση της αναβαλλόμενης φορολογίας, η διοίκηση της Αttica Bank είχε ανακοινώσει την (επανα)τιτλοποίηση «Ωμέγα» για τον «Ηρακλή ΙΙ».

Προκειμένου να δοθεί στην Τράπεζα το «φιλί της ζωής» και η ευκαιρία ανάκαμψης σε υγιείς βάσεις, στις αρχές Ιουλίου η Attica Bank εισέπραξε από το Ελληνικό Δημόσιο 152 εκατ. ευρώ έναντι αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Σημειώνεται ότι το πλαίσιο για την ενεργοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου – σε πανευρωπαϊκή πρώτη - έγινε σε χρόνο ρεκόρ από το επιτελείο του αρμόδιου, τότε, για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Ζαββού.

Έκτοτε, η Attica Bank, σε συνεργασία με την εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος, εκπονεί το σχέδιο για την άμεση κεφαλαιακή της ενίσχυση, το οποίο αναμένεται να ξεδιπλωθεί επί του πρακτέου εντός της εβδομάδας, με τη γνωστοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και τα επόμενα βήματα για την ΑΜΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Προς "step – up" κεφαλαιακή ενίσχυση – Plan B δείχνουν οι δεσμευτικές προσφορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider