Διεθνή
29-10-2021 | 20:46

BMW: Σχεδιάζεται η προμήθεια ατσαλιού που παράγεται με πράσινη ενέργεια και υδρογόνο

Newsroom
Μοιράσου το
BMW: Σχεδιάζεται η προμήθεια ατσαλιού που παράγεται με πράσινη ενέργεια και υδρογόνο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο όμιλος γκρουπ BMW συνεχίζει να παίρνει πρωτοβουλίες που θα μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές CO2 στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Από το 2025, η εταιρεία σχεδιάζει να προμηθεύεται ατσάλι, το οποίο παράγεται με έως 95% λιγότερες εκπομπές CO2 και χωρίς να απαιτούνται ορυκτές πρώτες ύλες όπως ο άνθρακας. Για το σκοπό αυτό έχει συνάψει συμφωνία με τη σουηδική startup H2 Green Steel, που χρησιμοποιεί υδρογόνο και πράσινη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ατσαλιού.

Λόγω της εξαιρετικά ενεργοβόρας διαδικασίας παραγωγής, η παραγωγή χάλυβα θεωρείται μία από τις κύριες πηγές παγκόσμιων εκπομπών CO2.

Εκτός από την προμήθεια ατσαλιού που παράγεται με χρήση πράσινης ενέργειας, το γκρουπ BMW και H2 Green Steel συμφώνησαν επίσης στη δημιουργία ενός κύκλου υλικών κλειστού βρόχου.

Η H2 Green Steel θα παραλαμβάνει υπολείμματα από φύλλα μετάλλου, όπως αυτά που προκύπτουν στις πρέσες μετά τη δημιουργία των πάνελ θυρών, θα τα επεξεργάζεται και θα τα επιστρέφει στα εργοστάσια με τη μορφή νέων ατσάλινων ρολών, γνωστών και ως ατσάλινα πηνία.

Με αυτό τον τρόπο, οι πρώτες ύλες μπορούν να χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε μία κυκλική οικονομία, ώστε να προστατεύονται οι φυσικοί πόροι. Επειδή απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή, ο δευτερογενής χάλυβας μειώνει τις εκπομπές CO2, κατά μέσο όρο από 50 μέχρι 80% συγκριτικά με το πρωτογενές υλικό.

Ήδη το γκρουπ χρησιμοποιεί από 20% μέχρι 100% δευτερογενή χάλυβα στα οχήματά του και προτίθεται να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο μέλλον. Τα εργοστάσια πρεσών στην Ευρώπη επεξεργάζονται πάνω από μισό εκατομμύριο τόνους χάλυβα το χρόνο.

Η H2 Green Steel κατασκευάζει το εργοστάσιο παραγωγής ατσαλιού στην επαρχία Norrbotten στη Β. Σουηδία, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Η περιοχή φημίζεται για τους ταράνδους της και για το θεαματικό Βόρειο Σέλας, ενώ παρέχει πρόσβαση και σε σιδηρομετάλλευμα υψηλής ποιότητας, άφθονη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως υδροηλεκτρική και αιολική, σε ένα σημαντικό λιμάνι και σε πολυετή τεχνογνωσία στην παραγωγή ατσαλιού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Αγωγή κατά των BMW και Mercedes-Benz από περιβαλλοντική οργάνωση

Το σύστημα αντίστροφης όσμωσης μειώνει την κατανάλωση νερού κατά 6 εκατ. λίτρα στο εργοστάσιο της BMW

Η BMW και ο Μπιλ Γκέιτς επενδύουν σε startup κατασκευής μπαταριών για EV

MUST READ

Η νέα ηλεκτρική BMW iX ήρθε στην Ελλάδα