Τρ. Πειραιώς: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών, με guidance στο 4% - Πάνω από 750 εκατ. ευρώ οι προσφορές

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών, με guidance στο 4% - Πάνω από 750 εκατ. ευρώ οι προσφορές
Με τα κεφάλαια που θα αντλήσει, η Τρ. Πειραιώς θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, φωτοβολταϊκά και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Τελευταία Ενημέρωση 12:40

Άνοιξε, με guidance στο 4%, το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς, για την έκδοση ομολόγου, στο πλαίσιο της άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL. Οι προσφορές ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση σχεδιάζεται για ποσό 300 – 500 εκατ. ευρώ και θα είναι η πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου που υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς και δεύτερη μετά το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο του 2020 η Εθνική Τράπεζα. Με τα κεφάλαια που θα αντλήσει, η Τράπεζα Πειραιώς θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, φωτοβολταϊκά και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Το χαρτοφυλάκιο δανείων της Τράπεζας σε αυτούς τους τομείς ανέρχεται ήδη σε 1,7 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η έκδοση «πράσινων» εταιρικών ομολόγων άρχισε από το 2019 και μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί έξι «πράσινα» εταιρικά ομόλογα από ισάριθμες εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες άντλησαν συνολικά περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Πριν από δύο εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκέντρωσε ρεκόρ ζήτησης για το πρώτο της πράσινο ομόλογο: οι προσφορές έφτασαν τα 120- 130 δισ. για το 15ετές πράσινο ομόλογο ύψους 12 δισ. ευρώ.

Προετοιμάζοντας την πράσινη ομολογιακή της έκδοση, η Τράπεζα Πειραιώς και το syndication των έξι τραπεζών που την έχουν αναλάβει (Goldman Sachs, Bank of America – Merrill Lynch, BNP Paribas, Morgan Stanley, Nomura, UBS) πραγματοποίησαν επαφές με 25 επενδυτές το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου.

Το ενδιαφέρον προδιαγράφεται ζωηρό, με το εύρος των επιτοκίων να διαμορφώνεται σήμερα με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Σημειώνεται ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου των 1,38 δις. ευρώ τον Απρίλιο και την έκδοση του ομολόγου ΑΤ1 τον Ιούνιο, η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων φέτος. Ωστόσο, εκμεταλλεύεται το ενδιαφέρον των αγορών και τις ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνονται ειδικά μετά τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων της, προκειμένου να ενισχύσει τα διαθέσιμα κεφάλαιά της.

Στο τέλος του α' εξαμήνου 2021 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τρ. Πειραιώς υποχώρησαν στα 9 δις. ευρώ από 22,5 δισ. το α' εξάμηνο 2020, με τον δείκτη NPE να μειώνεται αντίστοιχα στο 23% από 45%. Μέσω νέων τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή» και πωλήσεων NPLs, η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει να μειώσει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της στα 3,6 δισ. ευρώ στις αρχές του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider