Ελλάδα
26-10-2021 | 10:09

Ποιο είναι το επενδυτικό πλάνο της ΕΤΑΔ

Newsroom
Μοιράσου το
Ποιο είναι το επενδυτικό πλάνο της ΕΤΑΔ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στο ρόλο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στην προσέλκυση επενδύσεων, στο επενδυτικό πλάνο που υλοποιεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης για την εθνική οικονομία και στα κρίσιμα θεσμικά ζητήματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Δ. Βλαστός στη διάρκεια της φετινής PRODEXPO 2021 και στις θεματικές ενότητες «Public infrastructure projects, NextGenerationEU, opportunities and the role of the PPF» και «How to maximize the value of state-owned property» όπου και συμμετείχε.

Ο CEO της θυγατρικής του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), αποκάλυψε ότι η ΕΤΑΔ, που διαχειρίζεται 72.569 τίτλους ακινήτων, είτε πρόκειται για επιχειρηματικές μονάδες, τουριστικού ενδιαφέροντος, χιονοδρομικά, πλαζ, κάμπινγκ, Ξενία κλπ., επενδύει σημαντικά ποσά στα ακίνητά της, όπως μεταξύ άλλων στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, στο Τουριστικό Περίπτερο Αρβανιτιάς, στο Ναύπλιο και στο εμβληματικό τοπόσημο των ανθοπωλείων της Βουλής που θα αποκτήσουν πιο «πολιτιστικό» χαρακτήρα και θα αναδείξουν τον χώρο, αναφέροντας ότι όταν ο ίδιος ανέλαβε την Διοίκηση της Εταιρείας τον Νοέμβριο του 2019 η Εταιρεία επένδυε 50 ευρώ σε ετήσια βάση στο κάθε της ακίνητο.

Ωστόσο, υποστήριξε πως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος όπως π.χ. τα 28.000 καταπατημένα ακίνητα της ΕΤΑΔ, με παραδείγματα την πλαζ Βουλιαγμένης, ή κτίρια στην Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας, όπου μετά από 20 χρόνια μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Εταιρεία κατάφερε να ανακτήσει την κυριότητα του ακινήτου της, τονίζοντας ότι, πέρα από την αξιοποίηση, χρειάζονται λύσεις σε θέματα χωροταξίας και χρήσεων γης. Ο κ. Βλαστός σημείωσε ότι η ΕΤΑΔ συνεργάζεται στενά με τη μητρική ΕΕΣΥΠ και όλους τους φορείς για την προστασία και την αξιοποίηση της περιουσίας της.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του πάνελ συζήτησης με  τίτλο: «Public infrastructure projects, NextGenerationEU opportunities and the role of the PPF», ο  Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας ότι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα αποτελεί αυτό της απορροφητικότητας των κονδυλίων, η οποία πρέπει να γίνει από όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ακίνητης περιουσίας, με τρόπο που θα δημιουργεί πολλαπλασιαστικό όφελος για τη χώρα.

«Στόχος μας ως ΕΤΑΔ είναι να εντάξουμε και εμείς έργα, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, έτσι ώστε να εισέλθουμε δυναμικά στη νέα εποχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βλαστός αναφερόμενος στις προτεραιότητες του αναπτυξιακού πλάνου της Εταιρείας, ενώ συμπλήρωσε:

«Επιδιώκουμε να προχωρήσουμε σε αστικές αναπλάσεις μεγάλων περιοχών στην  Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη και στο Ναύπλιο, ενώ θα εντάξουμε και μια σειρά από έργα στις εμβληματικές Επιχειρηματικές Μονάδες, όπως είναι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, όπου τη φετινή χρονιά επιθυμούμε να λειτουργήσουμε σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο».  

Ως προς το ενδιαφέρον των επενδυτών ο κ. Βλαστός τόνισε ότι ο τομέας της ακίνητης περιουσίας εξακολουθεί να λειτουργεί ως σημαντικός πόλος που έλκει το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, απόρροια της αξιοπιστίας και της διαφάνειας που έχει επιδείξει τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ερωτώμενος για την νέα Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ τόνισε ότι πρόκειται για ένα νέο χρήσιμο εργαλείο, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

«Η ΕΕΣΥΠ και οι άμεσες θυγατρικές της διαθέτουν την ευελιξία, την ταχύτητα, την τεχνογνωσία και τη διαφάνεια που απαιτείται, ώστε να διεκπεραιώνουν σε μικρό χρονικό διάστημα έργα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Αλλάζουμε την Ελλάδα, δίνουμε έναν τελείως διαφορετικό τόνο τα τελευταία χρόνια χάρη στην αξιοπιστία μας και την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουμε, ώστε να επιλύσουμε προβλήματα δεκαετιών», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια του πάνελ συζήτησης με τίτλο: «How to maximize the value of state-owned property», αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας επεσήμανε ότι «αλλάζουμε πρόσωπο και γυρίζουμε σελίδα στην αξιοποίηση των ακινήτων μας με στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά», συμπληρώνοντας ότι «στόχος μας είναι η βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και στο πλαίσιο αυτό ακούμε την άποψη της αγοράς, όπως πράξαμε στην περίπτωση του TAE KWON DO και σειράς άλλων ακινήτων και επενδύουμε στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας.

Ο κ. Βλαστός χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να μειωθεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλο ασθενή τη δικαιοσύνη και να επιλυθούν τα ζητήματα της χωροταξίας, της πολεοδομίας, των χρήσεων γης και των αρχαιολογικών θεμάτων.

Κλείνοντας, στάθηκε στη σημασία της συνέπειας, της αξιοπιστίας και της διαφάνειας που επιδεικνύει η χώρα ως προς την προσέλκυση των επενδυτών, σημειώνοντας ότι το καλύτερο παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου «μετά από 40 χρόνια καταφέραμε τηρώντας αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα, να διενεργήσουμε έναν επιτυχημένο διαγωνισμό, προσελκύοντας ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα επενδυτών από τον εφοπλιστικό κλάδο, τρανή απόδειξη του τι έχει επιτύχει η Κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΑΔ: Ποια μεγάλη έκταση στη Ροδόπη «βγάζει» προς αξιοποίηση

MUST READ

Διευκρίνιση ΕΤΑΔ για Ηράκλειο