Ελληνικό: Νοέμβριο η κατάθεση προσφορών για έργα έως 300 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικό: Νοέμβριο η κατάθεση προσφορών για έργα έως 300 εκατ. ευρώ
Περί τα μέσα του επόμενου μήνα οι κατασκευαστές θα «χτυπήσουν» το πρώτο πακέτο δημοπρατήσεων. Η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος και τα δίκτυα.

Εντός Νοεμβρίου αναμένεται η κατάθεση των οικονομικών προσφορών από πλευράς των κατασκευαστικών ομίλων για τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού και ειδικότερα για τα έργα υποδομών όπως η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος και το συνολικό δίκτυο υποδομών, ύψους περίπου 250 με 300 εκατ. ευρώ, με το ακριβές ποσό να αναμένεται να προσδιοριστεί με την προκήρυξη.

Όπως είχε αναδείξει το insider.gr στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν τις συμβάσεις για τα πρώτα μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν προσεχώς στην mega επένδυση που προωθεί η Lamda Development στην έκταση του παλαιού αεροδρομίου. Ανάμεσα στις δημοπρατήσεις ξεχωρίζουν η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, τα οδικά δίκτυα, η κατασκευή των υποδομών και των δικτύων στο παραλιακό μέτωπο και πάνω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, δίκτυα αποχέτευσης κ.α.

Στα μεγάλα κατασκευαστικά σχήματα έχουν φτάσει οι σχετικές «προσκλήσεις» συμμετοχής για δημοπρατήσεις έργων, με τη Lamda να μην επιλέγει το μοντέλο μιας ανοιχτής διαδικασίας, δηλαδή ενός ανοιχτού διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού αλλά αυτό της «κλειστής διαδικασίας», δηλαδή απευθύνοντας πρόσκληση σε συγκεκριμένα σχήματα ζητώντας σχετικές προσφορές. Προφανώς, τα γκρουπ των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, INTRAKAT, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ετοιμάζονται, ενώ μένει να φανεί αν στη διαδικασία θα συμμετέχουν και κάποια διεθνή, αν και για την ώρα αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι μέχρι τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου θα έχουν κατατεθεί οι οικονομικές προσφορές-προτάσεις. Να σημειωθεί ότι δεν γίνεται λόγος για ιδιωτικά έργα που θα υλοποιηθούν από ιδιώτες και «τρίτους» (π.χ. για το Καζίνο, τα εμπορικά κέντρα άλλων ομίλων κ.α.) αλλά για τις εργασίες και τις προκηρύξεις που έχει προαναγγείλει η Lamda Development ως «πρώτο πακέτο», σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου θα «βγει» εντός του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι στα έργα υποδομών της πρώτης πενταετίας (έως 2025) προβλέπονται έργα γενικότερα έργα υποδομών προϋπολογισμού 390 – 480 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος (70-85 εκατ.), έργα στο Μητροπολιτικό Πάρκο (50-60 εκατ.), οδικά δίκτυα (45-57 εκατ.), δίκτυα υποδομών (44-54 εκατ.), έργα Τραμ (40-50 εκατ.) έργα όπως κατεδαφίσεις (35 με 42 εκατ.) χωματουργικά (32 – 40 εκατ. ) εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων κ.α. (22 με 27 εκατ.) και έργα στην παράκτια ζώνη (20 με 25 εκατ. ευρώ). Έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες (π.χ. γεωτεχνικά, έργα ασφάλειας κλπ.) που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στους πρώτους μήνες του 2022. Όσο για τις κτιριακές αναπτύξεις της πρώτης πενταετίας, ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider