«Έκρηξη» στα εταιρικά ομόλογα - Ρόλο επενδυτή σχεδιάζουν οι τράπεζες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έκρηξη» στα εταιρικά ομόλογα - Ρόλο επενδυτή σχεδιάζουν οι τράπεζες
Οι πληθωριστικές πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και η προοπτική του tapering της FED, προδιαγράφει έξαρση ομολογιακών εκδόσεων από επιχειρήσεις. Ήδη στα 6 δισ. ευρώ οι εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις φέτος. Γεγονός «διπλής όψης» που θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες.

Διέξοδο κερδών στις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων θα αναζητήσουν οι τράπεζες, ως αντίβαρο στις απώλειες εσόδων από τόκους δανείων.

Οι φόβοι των πληθωριστικών πιέσεων που ελλοχεύουν στις οικονομίες λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και το διαφαινόμενο tapering από τη FED στα μέσα του επόμενου έτους που θα σημάνει άνοδο των επιτοκίων, προδιαγράφουν «έκρηξη» των εταιρικών εκδόσεων. Στην ελληνική αγορά οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων κινούνται ήδη στα 6 δισ. ευρώ και τουλάχιστον 2 – 3 εκδόσεις φαίνεται να προετοιμάζονται μέχρι τα τέλη του έτους, πέραν αυτής του ομολόγου της Capital Maritime & Trading Corp του οποίου το ενημερωτικό δελτίο έλαβε χθες το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς έγκριση.

Την εξέλιξη αυτή αναμένεται να αξιοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν γνωρίσει την άλλη όψη των εταιρικών ομολόγων: αυτήν του άμεσου ανταγωνιστή των κλασικών χορηγήσεων δανείων. Η στροφή των επιχειρήσεων στις ομολογιακές εκδόσεις έχει μειώσει την πίτα των δανειοδοτούμενων από τις τράπεζες και μάλιστα αυτών που αποτελούν το «φιλέτο» της πελατείας των τραπεζών.

Οι επιχειρήσεις στρέφονται για φθηνότερο δανεισμό στις ομολογιακές εκδόσεις και μέσω αυτών αναχρηματοδοτούν υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό. Με τον τρόπο αυτό περικόπτονται επιτοκιακά έσοδα για τις τράπεζες των οποίων κύρια δουλειά είναι οι χορηγήσεις δανείων.

Η κατάσταση αποτελεί μεγάλη εστία προβληματισμού για τις τράπεζες που έρχεται να επιτείνει το άγχος της παραγωγής κερδών τα επόμενα χρόνια. Είναι δε μία κατάσταση αναπότρεπτη, η οποία αντιθέτως θα ενταθεί προσεχώς, καθώς οι εταιρικές εκδόσεις για τις καλές επιχειρήσεις θα αποτελέσουν μονόδρομο. Αυτό διότι καταρχάς οι επιχειρήσεις θα σπεύσουν να προλάβουν την άνοδο των επιτοκίων που θα φέρει η άρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την FED. Χθες ο αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις εκτιμήσεις ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει σύντομα τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης που υιοθέτησε με το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, καθώς όπως δήλωσε, η Federal Reserve έχει σχεδόν εκπληρώσει όλους τους στόχους που είχε θέσει για την απασχόληση για να προχωρήσει στη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Πέραν αυτού, η κρίση στην αγορά ενέργειας πυροδοτεί πληθωριστικές πιέσεις και όσο περισσότερο επιχειρήσεις και επενδυτές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα καταστεί δομικός, τόσο πιο ελκυστικές θα γίνονται οι αποδόσεις των ομολόγων και θα αυξάνεται επίσης η ζήτηση για εταιρικά ομόλογα.

Απαντώντας στις προκλήσεις αυτές και στο γεγονός ότι τα εταιρικά ομόλογα δίνουν ήδη μία φθηνότερη εναλλακτική χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις (τα κουπόνια των εταιρικών ομολόγων κινούνται στο 2% - 3%, αρκετά χαμηλότερα από τον απευθείας τραπεζικό δανεισμό, ενώ επιπλέον τα ομόλογα δεν έχουν ενδιάμεσες αποπληρωμές, αλλά η αποπληρωμή τους απασχολεί την επιχείρηση στο τέλος, συνήθως, της επταετίας), οι τράπεζες σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τη θετική πλευρά της κατάστασης.

Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες βρίσκονται με μεγάλη υπερβάλλουσα ρευστότητα που έχει κόστος, καθώς αναγκάζονται να την τοποθετούν στην ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο -0,50%. Προκειμένου να γλυτώσουν από τις αρνητικές αποδόσεις και το κόστος της πλεονάζουσας ρευστότητας, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν ως μεγαλύτεροι επενδυτές στις εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις. Η επενδυτική συμμετοχή τους στις εταιρικές εκδόσεις θα τους προσφέρει αποδόσεις 2% - 3% και παράλληλα θα αντικαταστήσουν το εισόδημα που χάνουν από τους τόκους δανείων.

Σημειώνεται ότι οι εταιρικές εκδόσεις κινούνται φέτος στα 6 δισ. ευρώ. Από τις τράπεζες, ομόλογα έχουν εκδώσει η Eurobank (500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2% και λήξη 5/5/2027 και 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,25% και λήξη 14/3/2028), η Alpha Bank (500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,50% και λήξη 23/3/2028 και 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,50% και λήξη 11/6/2031) και η Τράπεζα Πειραιώς (600 εκατ. με επιτόκιο 8,75%, perpetual).

Οι εκδόσεις των επιχειρήσεων περιλαμβάνουν φέτος τα ομόλογα της Intralot (ποσό 242.111.911 ευρώ, επιτόκιο 7,09%, λήξη 15/9/25), του Μυτιληναίου (500 εκατ. ευρώ, επιτόκιο 2,25%, λήξη 30/10/2026), της ΔΕΗ (775 εκατ. με επιτόκιο 3 και 7/8 και λήξη 30/3/2026 και 500 εκατ. με επιτόκιο 3 και 3/8 και λήξη 31/7/2028), της Sani Ikos (300 εκατ., επιτόκιο 5 και 5/8, λήξη 15/12/2026), της Motor Oil (400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2 και 1/8 και λήξη 19/7/2026 και 200 εκατ. με 1,9% και λήξη 23/3/2028), της Prodea (300 εκατ., επιτόκιο 2,3% , λήξη 20/7/2028) και της Costamare (100 εκατ., επιτόκιο 2,7%, λήξη 25/5/2026).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider