Evergrande: Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών «βύθισε» την μετοχή της σε χαμηλά 11 ετών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Evergrande: Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών «βύθισε» την μετοχή της σε χαμηλά 11 ετών
Ισχυρές απώλειες κατέγραψε την Δευτέρα η μετοχή της κινεζικής Evergrande, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2010, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη προθεσμία για την καταβολή οφειλών 83,5 εκατ. δολαρίων αυτή την εβδομάδα.

«Βουτιά» 10,2% κατέγραψε η τιμή της μετοχής της κινεζικής εταιρείας Evergrande - η οποία ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί ως και 17%- στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, έχοντας φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010, καθώς οι επιφυλάξεις των επενδυτών για την πορεία της εταιρείας εντείνονται, την στιγμή που πλησιάζει η κρίσιμη προθεσμία για την καταβολή οφειλών της αυτή την εβδομάδα.

Η «βουτιά» της Evergrande συμπαρέσυρε σε σημαντική πτώση 3,3% τον δείκτη Hang Seng στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 23.099 μονάδες, ενώ ο δείκτης ακινήτων Hang Seng Properties υποχώρησε σε χαμηλό 52 εβδομάδων, χάνοντας σχεδόν 7%. Αλλά και οι μετοχές ασφαλιστικών εταιρειών, όπως η AIA και η Ping An Insurance σημειώσαν σημαντικές απώλειες, χάνοντας 5,2% και 7,43% αντίστοιχα.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησαν σχεδόν 2%, με τη μετοχή της Rio Tinto να χάνει 3,69%, της Fortescue Metals Group 3,73% και της BHP να κινείται στο -4,16%

Σημειώνεται πως οι αγορές σε Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα είναι σήμερα κλειστές.

Η Evergrande προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της. Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισ. δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα. Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει να αποπληρώνει οφειλές σε πελάτες του τμήματος διαχείρισης περιουσίας της μεταβιβάζοντάς τους ακίνητα.

Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων καλείται να καταβάλει τόκους 83,5 εκατ. δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο του 2022 και επιπλέον 47,5 εκατ. δολάρια στις 29 Σεπτεμβρίου για ομόλογα λήξης Μαρτίου του 2024. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Evergrande βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας - Γιατί αυτό είναι σημαντικό;

Evergrande: Αναστολή διαπραγμάτευσης ομολόγων - Αδυναμία πληρωμής τόκων και υποβάθμιση από την S&P

Evergrande: Προειδοποίηση για αδυναμία πληρωμών - Ευρύτερες επιπτώσεις από πιθανή χρεοκοπία, λέει η Fitch

gazzetta
gazzetta reader insider insider