Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία ακινήτων - «Βουτιά» για τη μετοχή και διαδηλώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία ακινήτων - «Βουτιά» για τη μετοχή και διαδηλώσεις
Αντιμέτωπη με χρέος περίπου 260 δισ. ευρώ η Evergrande, έχει 1,4 εκατ. κατοικίες υπό κατασκευή, αξίας 170 δισ. ευρώ.

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας βάσει τζίρου και η δεύτερη μεγαλύτερη βάσει πωλήσεων, Evergrande, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα χρέος περίπου 260 δισ. ευρώ και έχει 1,4 εκατ. κατοικίες υπό κατασκευή, αξίας 170 δισ. ευρώ. Η Evergrande έχει παρουσία σε περισσότερες από 280 πόλεις και απασχολεί 200.000 εργαζομένους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις θα διατηρήσουν την πτώση που ξεκίνησε τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, επιδεινώνοντας την ρευστότητα και επαναδιατύπωσε τους φόβους χρεοκοπίας, που είχε αρχικά εκφράσει πριν από δύο εβδομάδες, καθώς οι προσπάθειες πώλησης ακινήτων και βελτίωσης των ταμειακών διαθεσίμων δεν έχουν αποφέρει καρπούς.

«Ο Σεπτέμβριος είναι συνήθως ο μήνας όπου οι εταιρείες ακινήτων στην Κίνα καταγράφουν υψηλότερες πωλήσεις. Ωστόσο, τα αρνητικά δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τον Όμιλο έχουν μειώσει την εμπιστοσύνη των δυνητικών αγοραστών», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Σήμερα η μετοχή σημείωσε «βουτιά» 10%, ενώ έχει χάσει το 80% της αξίας της φέτος.

Η απόδοση της μετοχής έως τώρα φέτος (στο Χονγκ Κονγκ)

Αβεβαιότητα και πρόσληψη συμβούλων

Η Evergrande προσέλαβε τις Houlihan Lokey (China) Ltd. και Admiralty Harbour Capital Ltd. να ενεργήσουν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για την αξιολόγηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης και τη διερεύνηση τρόπων διευκόλυνσης της ρευστότητας.

Παράλληλα, αναζητά αγοραστές για θυγατρικές της, όπως η China Evergrande New Energy Vehicle και η Evergrande Property Services, αλλά προς το παρόν δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με κανέναν επενδυτή και είναι αβέβαιο αν θα το καταφέρει. Επίσης, διερευνά την πώληση των κεντρικών της γραφείων στο Χονγκ Κονγκ.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες στη βελτίωση της ρευστότητας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Όμιλος θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις», προειδοποίησε τους επενδυτές, κάνοντας λόγο για κλιμακούμενα προβλήματα και ευρύτερους κινδύνους.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της, μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία cross default, με τις αρνητικές συνέπειες να επεκτείνονται και σε άλλες υποχρεώσεις και δραστηριότητες.

Νέοι κανονισμοί

Ο τομέας των ακινήτων στην Κίνα προσήλκυσε περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών επενδύσεων πέρυσι και διαδραμάτισε ρόλο - κλειδί στην ανάκαμψη μετά την πανδημία. Ωστόσο, το Πεκίνο αυστηροποίησε τους τελευταίους μήνες τις προϋποθέσεις πρόσβασης των εργολάβων σε πιστώσεις.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η Evergrande δεν μπορεί πλέον να πουλά ακίνητα πριν ολοκληρώσει επισήμως την κατασκευή τους. Κατά το παρελθόν, ο όμιλος είχε επωφεληθεί πολύ από το μοντέλο αυτό για να χρηματοδοτηθεί και να διατηρήσει τις δραστηριότητές του, αλλά πρόσφατα πολλοί υπεργολάβοι και προμηθευτές διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν έχουν πληρωθεί, με αποτέλεσμα τα εργοτάξια να σταματήσουν.

Διαδηλώσεις επενδυτών

Σε μια χώρα όπου οι διαδηλώσεις είναι ντε φάκτο παράνομες, δεκάδες επενδυτές διαδηλώνουν χθες και σήμερα μπροστά στην έδρα της Evergrande στη Σενζέν (νότια Κίνα), ενώ πολυάριθμοι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την είσοδο στο κτίριο και εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να βιντεοσκοπήσουν.

Τον Αύγουστο, εκατοντάδες αγοραστές είχαν διαδηλώσει για να απαιτήσουν να τους επιστραφούν τα χρήματά τους, σύμφωνα με εικόνες που είχαν μεταδοθεί μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η κινεζική Evergrande «πάγωσε» τις πληρωμές τόκων σε 2 τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider