Ρεύμα: Κλειστά χαρτιά από τους προμηθευτές στη σύσκεψη του ΥΠΕΝ για τα τιμολόγια

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Κλειστά χαρτιά από τους προμηθευτές στη σύσκεψη του ΥΠΕΝ για τα τιμολόγια
Απόλυτη προτεραιότητα του ΥΠΕΝ η εφαρμογή της επιδότησης από τους λογαριασμούς του Οκτωβρίου. Ενόχληση παρόχων για την εμπλοκή της ΔΕΗ στην ανακοίνωση του μέτρου.

Απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η εφαρμογή της επιδότησης στα τιμολόγια λιανικής από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από την 1η Οκτωβρίου, όπως επισήμανε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας, κατά τη χθεσινή σύσκεψη με το σύνολο των προμηθευτών ρεύματος και τη συμμετοχή εκπροσώπων και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να εξειδικευτούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό το περασμένο Σάββατο στη ΔΕΘ, με επίκεντρο την παροχή επιδότησης 3 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης. Επομένως, η κρατική ελάφρυνση φτάνει τα 9 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που διαμηνύθηκε στους προμηθευτές είναι πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα ενημερωθούν για όλες τις διαδικαστικές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου. Έτσι, θα έχουν περίπου ένα 15νθήμερο για να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές στα πληροφοριακά τους συστήματα, ώστε από τον επόμενο μήνα να «περάσουν» την επιδότηση στους λογαριασμούς.

Διακριτή αναγραφή της ελάφρυνσης

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η ελάφρυνση θα υπολογίζεται αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί δηλαδή οποιαδήποτε ενέργεια του καταναλωτή. Αυτό που επίσης επισημάνθηκε στις εταιρείες προμήθειας είναι ότι το ποσό ελάφρυνσης, λόγω της επιδότησης, θα πρέπει να εμφανίζεται σε διακριτό σημείο στους λογαριασμούς.

Όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου, από την πλευρά των προμηθευτών εκφράστηκε η αναγκαιότητα τα ποσά από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης να καταλήξουν σχετικά σύντομα στις εταιρείες, ώστε να μην υπάρξει επίπτωση στη ρευστότητά τους από την ελάφρυνση. Πάντως, εκφράζονται εκτιμήσεις ότι οι πρώτες εισροές θα γίνουν από τον Νοέμβριο.

Στη σύσκεψη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο δρομολογούνται οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, καθώς τα υψηλά χονδρεμπορικά κόστη δημιουργούν ισχυρές ανατιμητικές τάσεις, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους ιδιώτες προμηθευτές να εξαντλήσουν κάθε διαθέσιμο περιθώριο για απορρόφηση των αυξήσεων έως το τέλος του έτους.

Κανένα στίγμα από τους προμηθευτές

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι προμηθευτές κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους, καθώς κανένας εκπρόσωπος εταιρείας δεν θέλησε να δώσει στίγμα των προθέσεών του. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ένας πιθανός λόγος είναι πως θα χρειαστεί ένα μικρό χρονικό διάστημα, ώστε οι εταιρείες να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα και να αποφασίσουν αν, και σε ποια κατεύθυνση, θα αναπροσαρμόσουν την εμπορική πολιτική τους για το επόμενο τρίμηνο.

Επίσης, ακόμη και όσοι προμηθευτές έχουν αρχίσει ήδη να «ωριμάζουν» κάποιες πρώτες σκέψεις -όπως έγραψε χθες το Insider.gr, ορισμένες εταιρείες φαίνεται να προσανατολίζονται σε κάποια πρόσκαιρη επιπλέον έκπτωση για τις καταναλώσεις που δεν καλύπτει η επιδότηση- δεν θα ήθελαν να «ξεδιπλώσουν» τη στρατηγική τους, πριν είναι πλήρως έτοιμη να επικοινωνηθεί δημόσια.

Ενόχληση για την εμπλοκή της ΔΕΗ στην επιδότηση

Στη σύσκεψη τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Επίκουρος καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες παρεμβάσεις της ΡΑΕ για την προώθηση της διαφάνειας στη λιανική αγορά.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι προμηθευτές (κυρίως μη καθετοποιημένοι) εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους για τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε η επιδότηση, καθώς οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών ενέπλεξαν την κρατική ενίσχυση με τη ΔΕΗ. Όπως επισήμαναν, για αρκετά 24ωρα δινόταν η λανθασμένη εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι η επιδότηση αφορά μόνο το πελατολόγιο της ΔΕΗ, ή ότι παρέχεται από τη ΔΕΗ, καλώντας μάλιστα τους υπόλοιπους προμηθευτές να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Παράλληλα, όπως πρόσθεσαν, ακόμη και αυτή τη στιγμή δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο το ύψος των αυξήσεων που έχει αποφασίσει να απορροφήσει η ΔΕΗ για την κλίμακα καταναλώσεων από 300 έως 600 κιλοβατώρες. Ωστόσο, και πάλι ζητείται από τους υπόλοιπους παρόχους να προχωρήσουν σε προσωρινές επιπλέον ελαφρύνσεις, ώστε οι επιβαρύνσεις των πελατών τους το επόμενο τρίμηνο να μην ξεπεράσουν το 1 έως 3 ευρώ ανά μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κ. Σκρέκας: Απορρόφηση αυξήσεων από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο με την επιδότηση στο ρεύμα – Αναλυτικά παραδείγματα

Ρεύμα: Σχέδια ιδιωτών προμηθευτών για προσωρινές έξτρα ελαφρύνσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider