Ποια αντιπλημμυρικά/αρδευτικά έργα ύψους 85 εκατ. ευρώ προχωρούν στη Βόρεια Ελλάδα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια αντιπλημμυρικά/αρδευτικά έργα ύψους 85 εκατ. ευρώ προχωρούν στη Βόρεια Ελλάδα
Τους διαγωνισμούς για την αντιπλημμυρική θωράκιση στη Θεσσαλονίκη και το αρδευτικό δίκτυο Τριανταφυλλιάς στη Φλώρινα προωθεί το υπουργείο Υποδομών.

Τις διαδικασίες για την κατασκευή 3 σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης στη Βόρεια Ελλάδα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 85 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν «κομμάτι» των σχετικών projects που είχε προαναγγείλει το υπουργείο στις αρχές Αυγούστου (συνολικό κονδύλι ύψους 193 εκατ. ευρώ) προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα, πρόκειται για το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», για το οποίο, βάσει σχετικού εγγράφου, προκύπτει ότι διαγωνισμός θα διεξαχθεί μέσω του ΕΣΗΔΗΣ με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών την 14η -9-2021 και ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών την 17η -9-2021. Όπως αναφέρονταν σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών Το αντιπλημμυρικό έργο «Αποχέτευση Ομβρίων στην Περιοχή της Λαχαναγοράς του Ν. Θεσσαλονίκης», έχει προϋπολογισμό 31 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ, τη CEB και το ΕΣΠΑ. Σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η αποχέτευση ομβρίων υδάτων της ευρύτερης περιοχής της Λαχαναγοράς (Δενδροπόταμος, Τάφρος Διαβατών, Στρατόπεδο Γκόνου, Οικισμός Καλοχωρίου), για την αποτελεσματικότερη και καλύτερη αντιπλημμυρική προστασία της.

Αναφορικά με το αντιπλημμυρικό έργο «Έργα Ομβρίων Καλαμαριάς – Β’ Φάση» στην Καλαμαριά, αυτό έχει προϋπολογισμό 10,5 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ, τη CEB και το ΕΣΠΑ. Σκοπός του αντιπλημμυρικού αυτού έργου, είναι η διόδευση των ομβρίων υδάτων της ευρύτερης περιοχής της οδού Πόντου έως την Περιφερειακή Τάφρο του Δήμου Καλαμαριάς με τελικό αποδέκτη τον Θερμαϊκό Κόλπο. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί μέσω του ΕΣΗΔΗΣ, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών την 9η-9-2021 και ώρα 11:00 π.μ. και ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών την 14η-9-2021.

Να προσθέσουμε ότι το υπουργείο είχε αναφερθεί και στο έργο «Αρδευτικά Δίκτυα Τριανταφυλλιάς» (στην Φλώρινα) με προϋπολογισμό περίπου 44 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ΕΣΠΑ (Ε.Π./ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Το συγκεκριμένο έργο αφορά σε έργα προσαγωγής και στα απαραίτητα αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα για την εξυπηρέτηση περίπου 18.000 στρεμμάτων έκτασης των αγροκτημάτων εντός της αρδευτικής περιμέτρου. Βάσει σχετικού εγγράφου (ημερομηνία 07/09) η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών είχε οριστεί για τις 07-9-2021 και ως ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών είχε τεθεί η 10η-9-2021.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές αποφάσεις του υπουργείου (αφορούσαν κυρίως στη συγκρότηση επιτροπών διαγωνισμού για την ανάθεση των συμβάσεων των έργων δείχνουν και την διάθεση των αρμόδιων αρχών να προχωρήσουν έργα θωράκισης. Με το υπ. Υποδομών να έχει παράλληλα σχεδιάσει πλάνο αντιπλημμυρικών/αρδευτικών projects, φραγμάτων κ.α. άνω των1,5-2 δις ευρώ, κάποια εκ των οποίων μάλιστα έχουν «μπει» και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Να σημειωθεί ότι στην προ ολίγων εβδομάδων ανακοίνωση του υπ. Υποδομών είχε γίνει αναφορά και σε άλλα έργα, όπως για παράδειγμα:

- Το έργο «Διευθέτηση Οριοθέτηση Ρέματος Ραφήνας», έχει προϋπολογισμό 86 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ, τη CEB και το ΕΣΠΑ. Αντικείμενο του έργου είναι η διευθέτηση του ρέματος της Ραφήνας, με σκοπό τη διαχείριση των πλημμυρικών απορροών και τη διασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των παρακείμενων αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών. Τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης του ρέματος Ραφήνας αφορούν μήκος 15 χλμ., από την εκβολή του έως τη Λ. Σπάτων, και των συμβαλλόντων σε αυτό ρεμάτων Καλλιτεχνούπολης, Βαλανάρη, Παλαιού Μύλου και Αγ. Παρασκευής.

- Το έργο «Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας Ευρύτερης Περιοχής Λουτρακίου» έχει προϋπολογισμό 20,7 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ, τη CEB και το ΕΣΠΑ. Το έργο περιλαμβάνει τη διευθέτηση των ρεμάτων Κατουνίστρα, Πράθι και Καρέλη στο Νομό Κορινθίας και κάποιες πρόσθετες εργασίες εντός αυτών για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών προβλημάτων, που παρουσιάστηκαν.

Ενώ, όπως έχει αναδείξει το insider, προχωρούν έργα σε κάθε περιοχή της Ελλάδας με σκοπό τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας κυρίως των πυκνοκατοικημένων περιοχών καθώς και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και θα αποτρέψουν την παράνομη και άναρχη άρδευση, προωθώντας την οργανωμένη, βιώσιμη και αποτελεσματική αγροτική παραγωγή. Όπως για παράδειγμα και τα έργα σε Ενιπέα (Φάρσαλα), Ταυρωνίτη ποταμό (Κρήτη), Χαλκιδική (φράγμα Χαβρία) κ.α.

Όπως είχε δηλώσει ο νέος υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, «τα 4 αντιπλημμυρικά και το αρδευτικό έργο που δημοπρατούνται, εντάσσονται στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων ύψους 13 δις. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων. Στο πλαίσιο αυτό, υπό την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιούμε στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας κυρίως των πυκνοκατοικημένων περιοχών, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε και σε άλλες ανάλογες δημοπρατήσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider