Τράπεζες: «Ηρακλής» και αύξηση ΑΕΠ θα στηρίξουν ομολογιακές εκδόσεις 16 δισ. ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: «Ηρακλής» και αύξηση ΑΕΠ θα στηρίξουν ομολογιακές εκδόσεις 16 δισ. ευρώ
Η μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του «Ηρακλή» άνοιξε τον δρόμο για την άντληση κεφαλαίων MREL μέχρι το 2025, η πορεία του ΑΕΠ θα κρίνει τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις τράπεζες. Τι λένε οι τραπεζίτες.

Κεφάλαια επιπλέον της υπερβάλλουσας ρευστότητας που διαθέτουν, προκειμένου να οχυρωθούν πλήρως έναντι μελλοντικών κινδύνων που θα απειλούσαν με αναγκαστική εξυγίανσή τους, είναι σε θέση να συγκεντρώνουν οι ελληνικές τράπεζες μετά τη μεγάλη απομείωση των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς τους. Την επιβεβαίωση αυτή δίνει η νέα έξοδος της Eurobank στις αγορές με την έκδοση senior preferred ομολόγου 500 εκατ. ευρώ, το οποίο συγκέντρωσε επενδυτική ζήτηση 825 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο 2,375%.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, τα νέα κεφάλαια για τις απαιτήσεις MREL που μπορούν να αντλήσουν με ευχέρεια από τις αγορές οι ελληνικές τράπεζες υπολογίζονται σε 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, με δύο ομολογιακές εκδόσεις του 1 δισ. ετησίως από κάθε τράπεζα για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για κεφάλαια που με σημερινά δεδομένα θα αντληθούν με κόστος περί το 2,5%, κοστίζοντας ετησίως 400 εκατ. ευρώ σε κάθε τράπεζα. Σημειώνεται ότι με βάση τη ρευστότητα που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες επανακαταθέτουν 37 δις. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα νέα κεφάλαια και το κόστος που επωμίζονται για την άντλησή τους, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «αχρείαστα», αν δεν επιβάλλονταν από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές για λόγους μέγιστης θωράκισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος πανευρωπαϊκά.

Μετά τη δεύτερη ομολογιακή έκδοση της Eurobank, μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται επόμενες εκδόσεις από την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και ενδεχομένως την Εθνική Τράπεζα. Όπως αναφέρουν πηγές της ΕΤΕ στο insider.gr, η Εθνική έχει ήδη εκπληρώσει τον ενδιάμεσο στόχο για τα κεφάλαια MREL που τέθηκε σε ισχύ την 1η/1/2021 και είναι στη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης να αποφασίσει κάποια ομολογιακή έκδοση μέχρι το τέλος του 2021 αν θεωρήσει ευνοϊκή τη συγκυρία στις αγορές. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα κέρδη από τα ομόλογα που έχει επιτύχει η ΕΤΕ, αν και περνάνε στα κεφάλαια, εντούτοις δεν μετράνε ως επιλέξιμα κεφάλαια για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL. Η Τράπεζα καλύπτει όμως τις ενισχυμένες κεφαλαιακές απαιτήσεις του Ευρωπαίου επόπτη από τις εκδόσεις Tier 2 το 2019 και senior preferred το 2020. Το τελευταίο, το οποίο ήταν και το πρώτο πράσινο ομόλογο από τράπεζα, συνέβαλε κατά 1% στη διαμόρφωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της ΕΤΕ, ο οποίος με 30/6/2021 ανερχόταν σε 17%. Το ισχυρό ατού για τα κεφάλαια της ΕΤΕ, πάντως, προέρχεται από την ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier (η μόνη συναλλαγή τιτλοποίησης από τράπεζα με ουδέτερο κεφαλαιακά αποτέλεσμα) και την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι οποίες αθροιστικά θα ενισχύσουν περαιτέρω τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο β΄ εξάμηνο του έτους κατά 1,7%.

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι η δυνατότητα πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων μέσω ομολογιακών εκδόσεων (πέραν των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που υλοποίησαν η τράπεζες Πειραιώς και Alpha) είναι αποτέλεσμα του «Ηρακλή» για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Όπως αναφέρουν, ο «Ηρακλής ΙΙ» για την ολική εκκαθάριση των ισολογισμών από τα NPLs και την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE/NPL το 2022, δημιουργεί τις προϋποθέσεις και για τη μείωση του κόστους άντλησης των κεφαλαίων κάτω του 1,5%.

Αυτό διότι, όπως εξηγούν οι τραπεζίτες, η μείωση των κόκκινων δανείων είναι καθοριστική για την αύξηση του credit rating του Ελληνικού Δημοσίου και συνακόλουθα των ελληνικών τραπεζών. Χθες, η Fitch αναβάθμισε τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, διαπιστώνοντας την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην απομείωση του κινδύνου στο ενεργητικό των τραπεζών με τη μείωση των κόκκινων δανείων. «Υπάρχει φως στον ορίζοντα για και από τα NPEs για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα και απομένει να συνοδευτεί από την ανάπτυξη του ΑΕΠ», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για την επενδυτική βαθμίδα απαιτείται τουλάχιστον αξιολόγηση ΒΒΒ-, δηλαδή αναβάθμιση τριών βαθμίδων από τη Moody΄s που έχει δώσει αξιολόγηση για τη χώρα ΒΒ- και δύο βαθμίδων από τις Fitch και S&P που έχουν δώσει αξιολόγηση ΒΒ.

Σημειώνεται ότι το έργο του «Ηρακλή» πιστώνεται στον κ. Γιώργο Ζαββό, ο οποίος είχε αναλάβει τη θέση του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, η κατάργηση της θέσης που κατείχε ο κ. Ζαββός σηματοδοτεί τη λήξη της κατάστασης συναγερμού στις τράπεζες που παρελήφθη το 2019. «Μην ξεχνάμε τις μεγάλες τομές τα τελευταία δύο χρόνια, με τεράστια πρόοδο, Ηρακλής, τιτλοποιήσεις, μονοψήφια ποσοστά κόκκινων δανείων το 2022, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών, νόμος εταιρικής διακυβέρνησης κ.ά.», δήλωσε στο insider.gr ο κ. Πατέλης.

Όσον αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το β΄ τρίμηνο 2021. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ διαμορφώνεται σε περίπου 7% το α΄ εξάμηνο 2021 και τα στοιχεία για τους επόμενους μήνες δείχνουν να οδηγούν το ΑΕΠ του 2021 σε υψηλότερες εκτιμήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider