ΥΠΕΝ: Ρυθμίσεις για την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Ρυθμίσεις για την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού
ananewasimes
Με Υπουργική Απόφαση, μεταξύ άλλων «ξεκλειδώνει» ο τριπλασιασμός του ορίου ισχύος (στα 3 MW) συστημάτων ΑΠΕ για εφαρμογές net metering, ενώ απλοποιείται η διαδικασία σύνδεσης μικρών μονάδων

Τον δρόμο για την μεγαλύτερη αξιοποίηση του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering), δίνοντας την ευκαιρία σε εμπορικούς και οικιακούς καταναλωτές να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος μέσω αυτοπαραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ, ανοίγει πρόσφατη Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα.

Με την ίδια απόφαση, διευκολύνεται η εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού από Ενεργειακές Κοινότητες καθώς και από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημοσίου ενδιαφέροντος.

Από τις προωθούμενες αλλαγές, η σημαντικότερη για τους εμπορικούς καταναλωτές είναι πως πλέον «ξεκλειδώνει» ο τριπλασιασμός του ορίου ισχύος συστημάτων ΑΠΕ, τα οποία πρόκειται να συνδεθούν στο διασυνδεδεμένο δίκτυο ή στην Κρήτη. Το πλαφόν αυξάνεται πλέον στα 3 MW, από 1 MW που ήταν νωρίτερα, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις με μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος να καλύψουν ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους μέσω ΑΠΕ.

Αύξηση ισχύος και στα νησιά

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, από την αύξηση του μέγιστου ορίου ισχύος θα μπορούσε να επωφεληθεί μία ευρεία γκάμα επιχειρήσεων, όπως ξενοδοχεία, logistics center, αεροδρόμια, σουπερμάρκετ καθώς και μικρές βιομηχανικές μονάδες. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν στις εγκαταστάσεις τους ελεύθερους χώρους για την τοποθετήσουν τα συστήματα ΑΠΕ, ενώ παράλληλα καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, με συνέπεια ο ενεργειακός συμψηφισμός να μπορεί να μειώσει σημαντικά τα κόστη τους.

Την ίδια στιγμή, με την Υπουργική Απόφαση, αυξάνονται τα όρια ισχύος και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, το «πλαφόν» είναι μεγαλύτερο για τις Ενεργειακές Κοινότητες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας.

Έτσι, για παράδειγμα στη Ρόδο, τη στιγμή που για τους ιδιώτες το όριο καθορίζεται στα 100 MW, οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ έως 1.000 MW και τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μέχρι 500 MW.

Απλούστερη σύνδεση στο δίκτυο

Στην περίπτωση των μικρότερων συστημάτων, σημαντική ώθηση στην εφαρμογή του net-metering αναμένεται να δώσει η απλοποίηση της διαδικασίας σύνδεσης στο δίκτυο, καθώς για φωτοβολταϊκά έως έως 50kW, είτε αυτά συνδυάζονται με μπαταρία είτε όχι, συνδέονται στο δίκτυο χωρίς να απαιτείται χορήγηση Προσφοράς Σύνδεσης, αλλά απλή γνωστοποίηση στον Διαχειριστή.

Μάλιστα, για μονάδες ΑΠΕ μέχρι 10,8 kW για τριφασικές παροχές και μέχρι 5 kW για μονοφασικές παροχές, σε περίπτωση μη απόκρισης του αρμοδίου Διαχειριστή του δικτύου εντός 15 εργάσιμων ημερών από τη γνωστοποίηση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στην σύνδεση του εν λόγω σταθμού στην εσωτερική ηλεκτρολογική εγκατάσταση, με μία απλή ενημέρωση νωρίτερα του Διαχειριστή για την επικείμενη σύνδεση.

Η σύνδεση στο δίκτυο απλοποιείται και για τις μεγαλύτερες μονάδες, αυτή τη φορά με τον καθορισμός αυστηρής προθεσμίας εντός της οποίας θα πρέπει ο Διαχειριστής να εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις. Έτσι, θα πρέπει να προχωρά σε προσφορά σύνδεσης μέσα σε ένα μήνα στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού, και εντός δύο μηνών για τις εφαρμογές εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider