Ώθηση στους εικονικούς παρόχους κινητής θέλει να δώσει η ΕΕ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ώθηση στους εικονικούς παρόχους κινητής θέλει να δώσει η ΕΕ
Στα σκαριά κανονιστικό πλαίσιο για τους εικονικούς παρόχους - MVNOs - Προσέλαβε σύμβουλο την Sofrecom για την εκπόνηση μελέτης προσδιορισμού των τιμών χονδρικής.

Τον δρόμο για την δραστηριοποίηση και στην χώρα μας εικονικών παρόχων κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operatos-MVNO - MVNOs) φιλοδοξεί να ανοίξει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ) την ώρα που η ανάπτυξη του 5G η οποία ευνοεί τους MVNOs βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην ελληνική επικράτεια. Για το λόγο αυτό μάλιστα, βάζει στο μικροσκόπιο τις τιμές χονδρικής στην αγορά της κινητής, οι οποίες αποτελούν και τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για τη δραστηριοποίηση τέτοιων παρόχων στην ελληνική αγορά.

Σε μια χρονιά που οι εξελίξεις στο τηλεπικοινωνιακό πεδίο είναι μεγάλες, η ΕΕΤΤ ανέθεσε στην γαλλική Sofrecom, θυγατρική της Orange, την εκπόνηση μελέτης προσδιορισμού των τιμών χονδρικής για την αγορά των κινητών επικοινωνιών. Η θυγατρική του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού Orange, μετρά πάνω από 50 χρόνια τεχνογνωσίας σχετικά με τις επιχειρήσεις χειριστών πληροφοριακών συστημάτων με πάνω από 200 σημαντικούς παίκτες σε 100 και πλέον χώρες να της έχουν αναθέσει έργα μετασχηματισμού και βελτιστοποίησης, τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και άλλα. Ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα αποτελεί η προνομιακή της πρόσβαση στους τεράστιους πόρους και τις καινοτομίες του Ομίλου Orange.

Η μελέτη η οποία ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου 2021 σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ΕΕΤΤ υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί, στις 15 Νοεμβρίου 2021, έναντι ποσού 30.000 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ.

Να θυμίσουμε ότι οι εικονικοί πάροχοι υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών δεν διαθέτουν δικό τους δίκτυο υποδομών, αλλά νοικιάζουν ραδιοδίκτυο από τους παρόχους κινητής (MNOs).

Με την κίνηση αυτή η επιτροπή επισφραγίζει την θέση που έχει υποστηρίξει δημόσια στο παρελθόν, ότι η συνήθης αυτή πρακτική του εξωτερικού ευνοεί τον ανταγωνισμό στην αγορά των κινητών επικοινωνιών προς όφελος του τελικού καταναλωτή. «Προσωπικά πιστεύω ότι κάθε εταιρεία με περισσότερους από 80.000 με 100.000 πελάτες στην Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει MVNO» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, από το βήμα του παγκόσμιου συμποσίου της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών το 2020, προσθέτοντας μάλιστα ότι η ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία στον συγκεκριμένο τομέα.

Αυτός ήταν και ο λόγος που κατά την δημοπρασία του φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς υπήρξαν συγκεκριμένες προβλέψεις της ΕΕΤΤ που επέτρεπαν τη δημιουργία εικονικών παρόχων. «H έλλειψη MVNOs σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, τις περισσότερες φορές συνδέεται με εμπόδια εισόδου στην αγορά. Γι’ αυτό τον λόγο παρουσιάσαμε όρους στον διαγωνισμό που αφαιρούν αυτά τα εμπόδια και προωθούν την παρουσία εικονικών παρόχων» σημείωνε σχετικά ο κ. Μασσέλος.

Η αγορά του εξωτερικού και οι ελληνικές προσπάθειες

Συνηθέστερα, οι εικονικοί πάροχοι στοχεύουν σε ειδικό κοινό και αγορές προσφέροντας ειδικά πακέτα και προσφορές, και είναι αρκετά διαδεδομένες σε άλλες χώρες. Μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι οι πάροχοι MVNO ξεπερνούν τους 1.000. Στην περίπτωση της Ευρώπης δε, οι περισσότεροι εικονικοί πάροχοι εδράζονται στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα πολλές εταιρείες από άλλους κλάδους, όπως ενέργεια ή ακόμα και αερομεταφορές, έχουν προσπαθήσει να προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες με το μοντέλο MVNO στο εξωτερικό, αξιοποιώντας το πελατολόγιο τους.

Στην περίπτωση της χώρας μας αυτή την περίοδο δεν λειτουργεί κανένας εικονικός πάροχος. Τέτοιες υπηρεσίες προσέφερε στο παρελθόν η Cyta Hellas σε 40.000 πελάτες κινητής τηλεφωνίας έως και το 2018 όπου και εξαγοράστηκε από τη Vodafone έναντι 118 εκατ. ευρώ.

Βήματα προς την κατεύθυνση του εικονικού παρόχου προσπάθησε να κάνει τα τελευταία χρόνια και η Nova (Forthnet). Η εταιρεία που διαθέτει άδεια MVNO, ήταν έτοιμη να λανσάρει την κινητή αλλά η εξαγορά της από την United ανέστειλε τα σχέδιά της. Προ μηνών η εν λόγω δραστηριότητα φάνηκε να εξετάζεται εκ νέου από τα στελέχη της NOVA, τα οποία προσπαθούσαν να επιτύχουν μια καλύτερη συμφωνία με την Vodafone στις τιμές χονδρικής ώστε η δραστηριότητά της στον τομέα να μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Ωστόσο μετά και την εξαγορά της Wind από την μητρική της NOVA, η οποία διαθέτει ήδη μεγάλη πελατειακή βάση κινητής και δικό της δίκτυο κινητής, ακυρώνει τα συγκεκριμένα σχέδια.

Πρόθεση να δραστηριοποιηθεί στην τηλεπικοινωνιακή αγορά ως εικονικός πάροχος είχε εκδηλώσει και η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, Volton. Για το σκοπό αυτό, στις αρχές τις χρονιάς και αφότου ενημέρωσε και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) απέστειλε επίσημο αίτημα προς τις τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, Cosmote, Vodafone και Wind με στόχο τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wind-Nova: Το deal θα φέρει διοικητικές αλλαγές & ψαλίδι

Πώς η εξαγορά της Wind αλλάζει το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες

Στη United Group περνά η Wind, με τίμημα κοντά στο 1 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider