Nico Gariboldi στο Insider: Σπουδαίες οι προοπτικές της νεοφυούς επιχειρηματικής σκηνής της Θεσσαλονίκης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nico Gariboldi στο Insider: Σπουδαίες οι προοπτικές της νεοφυούς επιχειρηματικής σκηνής της Θεσσαλονίκης
Niko Gariboldi Pfizer Innovation Center Thessaloniki
Ο επικεφαλής του Κέντρου Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη μιλά στο Insider για το εγχείρημα της συμπρωτεύουσας, για τον διαγωνισμό «Καινοτομία με επίκεντρο τον ασθενή» που τρέχει αυτό το διάστημα καθώς και για τις λαμπρές προοπτικές του startup οικοσυστήματος της συμπρωτεύουσας.

Τοπόσημο για την ψηφιακή τεχνολογία και έρευνα φιλοδοξεί να αποτελέσει το Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο insider.gr ο επικεφαλής του, κ. Nico Gariboldi. Με στόχο να δημιουργηθούν εντός του κέντρου καινοτομίες που θα αλλάζουν τη ζωή των ασθενών κι έχοντας ξεπεράσει τον αρχικό στόχο προσλήψεων, η Pfizer απασχολεί ήδη στη Θεσσαλονίκη 250 άτομα τα οποία και μετέχουν ενεργά στα project του παγκόσμιου δικτύου του αμερικανικού κολοσσού.

Πιστεύοντας μάλιστα στις δυνατότητες της εγχώριας νεοφυούς επιχειρηματικής σκηνής, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα και τον Διαγωνισμό «Καινοτομία με Επίκεντρο τον Ασθενή», καλώντας τις startups που έχουν κάποια καινοτόμα ιδέα που θα μπορούσε να αλλάξει την ζωή των ασθενών να την υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως και τις 20 Αυγούστου. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Elevate Greece κι όπως εξηγεί ο κ. Gariboldi, αποτελεί «μόνο την αρχή» αντίστοιχων πρωτοβουλιών και συνεργασιών που θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Στόχος της Prizer, είναι άλλωστε να «συνδεθεί με το οικοσύστημα των startups της Θεσσαλονίκης, το οποίο και εκτιμά ότι έχει λαμπρές προοπτικές ανάπτυξης. «Η Θεσσαλονίκη έχει προσελκύσει παγκόσμιες επενδύσεις το τελευταίο διάστημα και αυτό οφείλεται και στο ιδιαίτερα δυναμικό τοπικό startup οικοσύστημα» αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας ωστόσο ότι αναγκαίο προς εξέταση ζήτημα παραμένει η άμεση πρόσβαση των startups σε διαθέσιμα κεφάλαια. «Αν το κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης των startups διευθετηθεί τότε οι προοπτικές είναι πραγματικά σπουδαίες» καταλήγει.

- Πώς προχωρά το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, πόσα άτομα απασχολεί πλέον και ποια έργα προωθεί ως μέρος του παγκόσμιου δικτύου της Pfizer και σε συνεργασία με ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα;

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στην Θεσσαλονίκη ένα κέντρο καινοτομίας, το οποίο θα αποτελέσει ένα τοπόσημο για την ψηφιακή τεχνολογία και έρευνα στην πόλη και θα δημιουργεί καινοτομίες που θα αλλάζουν τη ζωή των ασθενών. Με μεγάλη ικανοποίηση θα σας πω ότι μέχρι τώρα απασχολούμε περισσότερα από 250 στελέχη. Πιστεύω ότι γενικά προχωράμε πολύ καλά, έχουμε ξεπεράσει τον στόχο των προσλήψεων που αρχικά είχε τεθεί και σχεδιάζουμε σημαντικές πρωτοβουλίες για το μέλλον. Η ομάδα μας είναι μέρος της παγκόσμιας ομάδας της Pfizer και πολλά από τα project μας είναι μέρος των ενεργών project του παγκόσμιου δικτύου.

-Πρόσφατα το παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το Elevate Greece, σε συνεργασία με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας ανακοίνωσε τον διαγωνισμό καινοτομίας με επίκεντρο τον ασθενή. Ποιο το χρονοδιάγραμμα, ποιες οι προϋποθέσεις και ο τρόπος συμμετοχής και ποιος είναι ο στόχος του συγκεκριμένου διαγωνισμού;

Στρατηγική προτεραιότητα της εταιρείας είναι ο ασθενής να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο γι’ αυτό και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συνεργασία μας τόσο με το Elevate Greece όσο και με την Ένωση Ελλήνων Ασθενών για την ανακοίνωση του διαγωνισμού αυτού. Σκοπός μας είναι να δημιουργούμε καινοτομίες που να αλλάζουν τη ζωή των ασθενών και γι’ αυτό εξασφαλίζουμε ότι οι ασθενείς βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των ενεργειών μας. Να σημειώσω επίσης, ότι μέρος των στόχων του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας είναι η συνεργασία με το οικοσύστημα η οποία αποτελεί σημείο κλειδί για το σχέδιο μας σχετικά με την καινοτομία.

Στοn διαγωνισμό της Pfizer «Καινοτομία με επίκεντρο τον ασθενή» μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 20 Αυγούστου, οι startups που είναι καταχωρημένες στο μητρώο του Elevate Greece, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα. Εκεί είναι διαθέσιμοι και οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής. Η νικήτρια εταιρεία, προγραμματίζεται να ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό καλούνται να προτείνουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες με σκοπό να προάγουν τη γνώση και την ενημέρωση των ασθενών σε θέματα υγείας.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την ενδυνάμωση των πολιτών, ώστε να αναπτύξουν την ικανότητα πρόσβασης, κατανόησης και αξιολόγησης των ιατρικών πληροφοριών, να συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση της υγείας και της ευημερίας τους, καθώς και να υποστηρίξουν την καινοτομία σε συντονισμένα μοντέλα φροντίδας με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Οι πολίτες που είναι καλά πληροφορημένοι σε θέματα υγείας (health literate) έχουν πιο ενεργό ρόλο στην καλύτερη προστασία της υγείας τους και στη γενικότερη προσωπική ευημερία τους και είναι σε θέση να παρακολουθούν την υγεία τους, να υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής στο σπίτι, στην κοινότητα και στην εργασία και να αλληλεπιδρούν καλύτερα με τους γιατρούς και τους φροντιστές τους, λαμβάνοντας και παρέχοντας πληροφορίες για την υγεία τους. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο αυτόνομοι, συμμετέχουν περισσότερο στην κοινωνική ζωή και, γενικά, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο διαγωνισμός αναζητά την πιο καινοτόμο ψηφιακή λύση για την υποστήριξη της Εγγραμματοσύνης (Επιμόρφωσης) σε Θέματα Υγείας. Η προτεινόμενη ψηφιακή λύση μπορεί να αποτελείται από μία τεχνολογία ή συνδυασμό σχετικών τεχνολογιών (π.χ. Software, Hardware, εφαρμογές, wearables, κοινωνική δικτύωση κ.λπ.). Μπορεί να μην σχετίζεται με συγκεκριμένη ασθένεια (non–disease–specific) ή να αφορά κάποιον/ους από τους παρακάτω τομείς: Καρκίνος, Καρδιαγγειακή νόσος, Νόσοι ανοσοποιητικού συστήματος, Δερματικές νόσοι, Λοιμώδεις νόσοι, Διαβήτης και μεταβολικές διαταραχές, Σπάνιες νόσοι, Πρόληψη/Εμβόλια, Πόνος.

Σκέφτεστε ή συζητάτε πρόσθετες συνεργατικές δράσεις με το Elevate Greece η άλλους φορείς καινοτομίας της χώρας;

Αυτό το διάστημα συζητάμε διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις συνεργασίας με αντικείμενο την έρευνα και καινοτομία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ώστε να ενισχύσουμε την προστιθέμενη αξία της χώρας σε ότι αφορά την καινοτομία. Τους επόμενους μήνες θα ανακοινώσουμε περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες.

Επιδιώκουμε μια στενότερη συνεργασία με το Elevate Greece, καθώς έχει την πρώτη πλήρη βάση δεδομένων για το ελληνικό οικοσύστημα των startups και μπορεί να βοηθήσει τη συνεργασία μας με startups που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή των ασθενών. Και βέβαια μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους.

Έχω ξαναπεί ότι μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά της Ελλάδας εργάζονται στο κέντρο μας και συνεπώς είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε πολύ καλά αποτελέσματα στο μέλλον. Επίσης, να επισημάνω ξανά ότι προτεραιότητα μας είναι οι ανάγκες των ασθενών για αυτό και μέσα από τη διοργάνωση δράσεων, όπως workshops, επιδιώκουμε σταθερά τη συνεργασία με Ενώσεις Ασθενών, ώστε να υλοποιήσουμε περισσότερα projects για τα οποία θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω περισσότερα τους επόμενους μήνες. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να πω ότι η συγκεκριμένη ενέργεια μας, ο Διαγωνισμός της Pfizer «Καινοτομία με Επίκεντρο τον Ασθενή» είναι μόνο η αρχή.

Θέλουμε να συνδεθούμε με το οικοσύστημα των startups γι' αυτό και εξετάζουμε πολλές νέες πρωτοβουλίες για το άμεσο μέλλον, ώστε να διερευνήσουμε τρόπους συνεργασίας και στήριξης του οικοσυστήματος με σκοπό να κάνουμε τη διαφορά για τους ασθενείς και την Ελλάδα.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνονται οι προοπτικές της νεοφυούς επιχειρηματικής σκηνής στην συμπρωτεύουσα;

Σύμφωνα με το Elevate Greece, τρεις στις τέσσερις startups συνολικά είναι εγκατεστημένες σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Το οικοσύστημα των startups της Θεσσαλονίκης είναι πιθανότατα το πιο ολοκληρωμένο και πιο ανεπτυγμένο σε όλη την χώρα, μετά την Αθήνα, καθώς συγκεντρώνει, απαραίτητους και σημαντικούς φορείς καινοτομίας, όπως το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, το Αριστοτέλειο, αλλά και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, τα οποία είναι στελεχωμένα με εξειδικευμένους ερευνητές, καθηγητές, μέντορες και συμβούλους, αλλά και υποδομές φιλοξενίας και επιτάχυνσης της ανάπτυξης των startups.

Η Θεσσαλονίκη έχει προσελκύσει παγκόσμιες επενδύσεις το τελευταίο διάστημα και αυτό οφείλεται και στο ιδιαίτερα δυναμικό τοπικό startup οικοσύστημα. Ένα ζήτημα το οποίο είναι αναγκαίο να εξεταστεί είναι η άμεση πρόσβαση των startups σε διαθέσιμα κεφάλαια. Όπως, όλοι γνωρίζουμε, διάφορα funds επιχειρούν και στη Θεσσαλονίκη και χρηματοδοτούν startups. Επίσης, η εισαγωγή εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι, όπως και η παροχή πρόσθετων κινήτρων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν πρόθεση να επενδύσουν σε startups.

Εκτιμώ ότι η χρηματοδότηση των startups είναι ένα κρίσιμο θέμα για την ανάπτυξη και του τοπικού οικοσυστήματος. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όσα προανάφερα σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση ταλαντούχων ανθρώπων στον χώρο της τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, πιστεύω ότι οι προοπτικές είναι πραγματικά σπουδαίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έντονη κινητικότητα κι επενδύσεις στην ελληνική startup σκηνή

Συνεργασία Elevate Greece με το Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και την Ένωση Ελλήνων Ασθενών

Pfizer: Πάνω από 100 προσλήψεις στο στο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider