Παπαευθυμίου (HAEE): Η Ενεργειακή Βίβλος 2021 και η πορεία της ελληνικής ενεργειακής αγοράς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαευθυμίου (HAEE): Η Ενεργειακή Βίβλος 2021 και η πορεία της ελληνικής ενεργειακής αγοράς
spyros papaeythimiou
Ο Δρ. Σπύρος Παπαευθυμίου μιλάει για τις κύριες ενεργειακές τάσεις.

Η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας παρουσίασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την έκδοση Ενεργειακή Βίβλος 2021, η οποία εξετάζει την πρόοδο που σημείωσε ο τομέας της ενέργειας στη χώρα, παρέχοντας δυναμικά δεδομένα και σκιαγραφώντας τις κύριες ενεργειακές τάσεις. Ο Δρ. Σπύρος Παπαευθυμίου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας μιλάει στο Insider.gr για τα βασικά συμπεράσματα της έκδοσης και για το ενεργειακό επιχειρηματικό περιβάλλον.

-Ποια είναι επιγραμματικά τα βασικά συμπεράσματα της έκδοσης «Ενεργειακή Βίβλος 2021»;

H τρίτη έκδοση της «Ενεργειακής Βίβλου 2021» εξετάζει την πρόοδο που σημείωσε ο τομέας της ενέργειας στη χώρα, παρέχοντας δυναμικά δεδομένα και σκιαγραφώντας τις κύριες ενεργειακές τάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση φαίνεται να δίνεται στην πανδημία η οποία φαίνεται να έχει επιφέρει σημαντική μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου, χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και σταθερή κατανάλωση φυσικού αερίου, ενώ η πρωτογενής παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ άγγιξε το ιστορικό ποσοστό του 63%. Οι προσδοκίες για το 2021 είναι αυξημένες, καθώς προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη άνω του 3%, υποστηριζόμενη από την ανατροφοδότηση ιδιωτικών και κεφαλαιουχικών δαπανών και χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως η Ελλάδα ήδη από το 2020 έχει ξεπεράσει τους στόχους της ΕΕ αναφορικά με την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα. Τέλος, η χώρα στο δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων αλλά και τον εξηλεκτρισμό των μετακινήσεων.

-Πρακτικά, πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές τη νέα έκδοση, «Ενεργειακή Βίβλος 2021»;

Απώτερος στόχος της φετινής έκδοσης είναι να λειτουργήσει ως γνωστικό εργαλείο για όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν και να κατανοήσουν την ελληνική αγορά ενέργειας. Η «ενεργειακή Βίβλος» παρέχει ανάλυση υψηλού επιπέδου, ενώ παρουσιάζονται επικαιροποιημένα και δυναμικά δεδομένα που συνοδεύονται από βασικά συμπεράσματα του εκάστοτε υπό εξέταση ενεργειακού τομέα. Όπως, άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος η Έκθεση έχει εντρυφήσει σε ένα ευρύ φάσμα εξελίξεων όπως αυτές καταγράφηκαν στον τομέα της Ενεργειακής Μετάβασης, τον Ηλεκτρισμό, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το Φυσικό Αέριο, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη Διύλιση Πετρελαίου, την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και τις Ενεργειακές Επενδύσεις.

-Η έκδοση θα παρουσιαστεί στο επόμενο ετήσιο συνέδριο της ΗΑΕΕ. Δώστε μας μια εικόνα για την επόμενη διοργάνωση

Η Ενεργειακή Βίβλος είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο για τα μέλη της ΗΑΕΕ, αλλά μετά την επίσημη παρουσίασή της στο επερχόμενο 6ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης θα είναι προσβάσιμη σε όλους. Το Συμπόσιο, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο ετήσιο γεγονός της ΗΑΕΕ, αναγνωρίζεται πλέον ως θεσμός στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη αναφορικά με θέματα που άπτονται της ενεργειακής μετάβασης. Φέτος, θα λάβει χώρα από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Οκτωβρίου 2021, στο ξενοδοχείο Theoxenia Palace Hotel στην Κηφισιά με προσκεκλημένους ομιλητές εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους μέσων μαζικής ενημέρωσης υψηλής απήχησης. Αναπόφευκτα, το φετινό Συμπόσιο θα εστιάσει στις συνέπειες της πανδημίας στις αγορές της ενέργειας, αλλά και στον τρόπο που η βιομηχανία της ενέργειας προσαρμόζεται σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο, ώστε να βελτιώσει την ενεργειακή αποδοτικότητα, να μειώσει τα κόστη και να προωθήσει τη βιωσιμότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider