Προχωρά η σχηματοποίηση του Ταμείου Φαιστός - Νέα συνεργασία της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρά η σχηματοποίηση του Ταμείου Φαιστός - Νέα συνεργασία της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas
5g
Τι περιλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας με την Nokia

Τον πρώτο κύκλο συνεργασιών για την ανάπτυξη και προώθηση του οικοσυστήματος γύρω από το 5G ολοκληρώνει η Συμμετοχές 5G μετά και την νέα συνεργασία που ανακοινώθηκε με την Nokia Hellas στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για την υποστήριξη της δημιουργίας ψηφιακών υπηρεσιών νέας γενιάς στην Ελλάδα.

Τι περιλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας με την Nokia

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη testbeds, για την αξιολόγηση τεχνολογικών λύσεων και επιχειρηματικών μοντέλων των εταιρειών στις οποίες θα επενδύει η Συμμετοχές 5G μέσω του Επενδυτικού Ταμείου «Φαιστός».

Για την ακρίβεια η συνεργασία έτσι όπως ορίζεται στο μνημόνιο προϋποθέτει:

  • την παροχή hardware και λογισμικού από την Nokia για την ανάπτυξη testbeds, τα οποία μπορεί να είναι εγκατεστημένα σε χώρους των φορέων του οικοσυστήματος της Συμμετοχές 5G. Ο εξοπλισμός που θα παρέχει η Nokia θα αφορά, μεταξύ άλλων, σε λύσεις 5G και σε εφαρμογές Internet of Things
  • την δυνατότητα επιχειρήσεων στις οποίες έχει επενδύσει η Συμμετοχές 5G να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις Έρευνας & Ανάπτυξης που διαθέτει η Nokia στην Αθήνα
  • την πρόσβαση στις ίδιες εγκαταστάσεις σε μεταπτυχιακούς ερευνητές των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με τα οποία συνεργάζεται η Συμμετοχές 5G, στο πλαίσιο εκπόνησης των διδακτορικών ή μεταπτυχιακών εργασιών τους
  • την από κοινού οργάνωση σεμιναρίων, εργαστηρίων και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας

Να υπενθυμίσουμε ότι η Nokia έχει περισσότερα από 30 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα κι αποτελεί έναν από τους βασικούς παρόχους τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην αγορά. Η εταιρεία αναπτύσσει και εξάγει λογισμικό στην Ελλάδα, το οποίο τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά του 5G, χρησιμοποιώντας cloud-native αρχιτεκτονική και πρακτικές όπως το DevOps με end-to-end αυτοματοποίηση. Εντός της χώρας μας μάλιστα διαθέτει και hub Έρευνας & Ανάπτυξης για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα με περισσότερους από 900 μηχανικούς ενώ συνεργάζεται και με όλα τα σημαντικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα.

Ολοκληρώνεται η σχηματοποίηση του Ταμείου το προσεχές διάστημα

Με το μνημόνιο συνεργασίας με την Nokia η Συμμετοχές 5G ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο της διαδικασίας για τη δημιουργία ουσιαστικού και παραγωγικού οικοσυστήματος, εξέλιξη που κρίνεται σημαντική για την τελική σχηματοποίηση του Ταμείου Φαιστός και την έναρξη των επενδύσεων στον τομέα του 5G και των σχετικών με το 5G τεχνολογιών.

Να θυμίσουμε ότι πέρα από την Nokia η εταιρεία έχει υπογράψει αντίστοιχα μνημόνια συνεργασίας και με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με την Vantage Towers Greece, εταιρεία από τον χώρο των υποδομών για τις τηλεπικοινωνίες η οποία διαχειρίζεται 5200 σημεία που φιλοξενούν κεραίες και σταθμούς βάσης αλλά και με την μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», φορέα που υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με τους ανωτέρω φορείς προβλέπουν μεταξύ άλλων την παροχή υποστήριξης στις εταιρείες στις οποίες επενδύει η Συμμετοχές 5G, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την από κοινού διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και τη δικτύωση με επενδυτικά ταμεία και ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνει ρήτρες αποκλειστικότητας, γεγονός που σημαίνει ότι δυνητικά θα μπορούσαν να εγκαινιαστούν και πολλές ακόμα νέες συνεργασίες ακόμα και με «ανταγωνιστικές» επιχειρήσεις.

Πέρα από τις συνεργασίες βέβαια, η Συμμετοχές 5G συνεχίζει και τις επαφές με ιδιώτες επενδυτές ώστε να αυξήσει την προίκα των 93 εκατ. που αποκόμισε κατά την σύστασή της μέσω του διαγωνισμού συχνοτήτων για το 5G. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο οικοσύστημα που δημιουργείται, καταγράφεται ζωηρό και από πλευράς ιδιωτών επενδυτών κι όπως όλα δείχνουν τα κεφάλαια που θα έχει συνολικά στη διάθεσή του το Ταμείο θα ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να ολοκληρωθούν και αυτές οι επαφές, και το Ταμείο Φαιστός να ξεκινήσει τις επενδύσεις. Σημειωτέον ότι η Συμμετοχές 5G A.E. η οποία θα διαχειρίζεται το επενδυτικό Ταμείο Φαιστός, είναι θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και σηματοδοτεί μια καινοτόμο προσέγγιση για την υποστήριξη ενός ακμάζοντος 5G οικοσυστήματος στην Ελλάδα.

Το Ταμείο Φαιστός αναμένεται να υποστηρίζει επιχειρήσεις που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν σχέση με το 5G και στόχος του είναι να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ Δημόσιων και Ιδιωτικών Επενδύσεων, συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία του κάθε τομέα και να προσφέρει μέσω της εστίασης στην αγορά 5G, αξιοσημείωτες αποδόσεις και εθνική οικονομική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με εντατικούς ρυθμούς στήνεται το οικοσύστημα του 5G

Mνημόνιο Συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Vantage Towers για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος 5G

Σε τροχιά υλοποίησης το Ταμείο Φαιστός - Ο Α. Τζωρτζακάκης νέος CEO της «Συμμετοχές 5G Α.Ε.»

gazzetta
gazzetta reader insider insider