Κληρώνει σήμερα για το «Out of the Blue Capsis Elite Resort»

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κληρώνει σήμερα για το «Out of the Blue Capsis Elite Resort»
Υψηλό το ενδιαφέρον για το ξενοδοχείο που βγαίνει στο σφυρί.

Πολυάριθμα αναμένεται να είναι τα επενδυτικά σχήματα τα οποία θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το ιστορικό ξενοδοχείο «Out of the Blue Capsis Elite Resort» το οποίο βγαίνει στο «σφυρί» σήμερα.

Ήδη πληροφορίες για τον πλειστηριασμό του συγκροτήματος και τους όρους του διαγωνισμού έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής περί τα 25 επενδυτικά σχήματα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr. Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι για τον πλειστηριασμό του ιστορικού ξενοδοχείου έχουν προκηρυχθεί τέσσερις ανεξάρτητοι Δημόσιοι Πλειοδοτικοί Διαγωνισμοί γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει τον υψηλό αριθμό των ενδιαφερομένων.

Ειδικότερα η πρόσκληση που είχε δημοσιευτεί στις 18 Μαΐου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ανέφερε ότι η Ειδική Διαχειρίστρια Ευδοκία Παπανδρέου, δικηγόρος Αθηνών, έχει προκηρύξει τέσσερις ανεξάρτητους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς με σκοπό την πώληση του συνόλου του ενεργητικού της υπό ειδική διαχείριση τελούσης ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΨΗ ΑΕ».

Στον διαγωνισμό για την ομάδα ενεργητικού Α η οποία αφορά στο γήπεδο με το επ' αυτού κτηριακό ξενοδοχειακό συγκρότημα «OUT OF THE BLUE CAPSIS ELITE RESORT» κατηγορίας πέντε αστέρων και συνολικής δυναμικότητας 1.155 κλινών και όλων των εν γένει συστατικών, παραρτημάτων και παρακολουθημάτων του, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεγάλοι ελληνικοί αλλά και ξένοι ξενοδοχειακοί όμιλοι καθώς και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων όπως η H.I.G. η Hines, η Dimera.

Όσο για τις ομάδες ενεργητικού Β, Γ και Δ οι οποίες αφορούν διάφορα ακίνητα και γεωτεμάχια στη γύρω περιοχή, έχει επίσης εκδηλωθεί ενδιαφέρον, μικρότερης όμως κλίμακας.

Το ιστορικό Out Of The Blue Capsis Elite Resort

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε διαφορετικών μονάδων οι οποίες λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο, συνολικής δυναμικότητας 490 δωματίων. Το συγκρότημα γνωστό στους παλαιότερους με το όνομα Capsis Beach, αποτελεί ένα από τα ιστορικά ξενοδοχεία της Κρήτης όπου στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει από celebrities και ξένους ηγέτες μέχρι και διεθνούς κύρους διοργανώσεις.

Το συγκρότημα βρίσκεται εν μέρει εκτός σχεδίου και εν μέρει εντός του οικισμού «Αγία Πελαγία» (τμήμα εμβαδού 1.118,80 τ.μ.) στην τοπική κοινότητα Αχλάδας του Δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου, και ειδικότερα στη θέση «Κλαδισσός» ή «Ψαρομούρα». Μεγάλο τμήμα αυτού εισχωρεί μέσα στη θάλασσα (χερσόνησος) και συνορεύει στα περισσότερα σημεία του βόρεια, ανατολικά και νότια με αιγιαλό και θάλασσα στην οποία διαθέτει ιδιωτική πρόσβαση (μεταξύ αυτών ο όρμος Κλαδισσός και ο όρμος Αγίας Πελαγίας).

Πέραν των δωματίων και διαμερισμάτων, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα περιλαμβάνονται επίσης εγκαταστάσεις εστίασης, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εγκαταστάσεις υπαίθριων και αθλητικών δραστηριοτήτων, 39 πισίνες (7 κοινόχρηστες και 32 που χρησιμοποιούνται ιδιωτικά), κέντρο υγείας και ευεξίας με σάουνα, θερμαινόμενη πισίνα, υδρομασάζ, χώρος χαλάρωσης, γυμναστήριο, εγκαταστάσεις βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού, μέχρι και Μινωικό πάρκο ψυχαγωγίας και εκκλησάκι.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές της ξενοδοχειακής αγοράς μερικοί από τους αρχικούς ενδιαφερόμενους έχουν αποσυρθεί εξαιτίας προσκομμάτων που υπάρχουν με την αρχαιολογία και την πολεοδομία.

Όλο το συγκρότημα ανήκε στην εταιρεία Τουριστικό Συγκρότημα Καψή ΑΕ, συμφερόντων της κ. Κωνσταντίνας (Ντίας) Καψή και έχει υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τον Ιούνιο του 2020, μετά από πολυετή δικαστική αντιπαράθεση για υποχρεώσεις που υπερέβαιναν μαζί με άλλες οφειλές, προς Δημόσιο, Ταμεία και προμηθευτές, τα 100 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία των Capsis Hotels

Η κ. Ντία Καψή είναι η μια από τις δύο κόρες του Θάνου και της Μαρίκας Καψή, οι οποίοι ξεκινώντας από την Αίγυπτο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, δημιούργησαν τα Capsis Hotels μια από τις πρώτες κραταιές ξενοδοχειακές αλυσίδες της χώρας. Το πρώτο ξενοδοχείο, Capsis Astoria, άνοιξε το 1966 στο Ηράκλειο της Κρήτης και από το 1970 κι έπειτα ακολούθησαν σταδιακά το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την οικογένεια Βάρδα, το επίμαχο Capsis Beach στην Kρήτη, το Metropolitan Capsis Hotel & Apartments στη Ρόδο και το Esperia Capsis Hotel στην Αθήνα. Το 1986 η Μαρίκα Καψή απεβίωσε αφήνοντας μια μεγάλη κληρονομιά στις κόρες τις Λένα και Ντία Καψή. Ακολούθησε διαχωρισμός του ομίλου με την Ντία να αναλαμβάνει την διοίκηση των μονάδων στην Αγία Πελαγία και στη Ρόδο και την Λένα τη διοίκηση του ξενοδοχείου Capsis Astoria στο Ηράκλειο και του Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη.

Σημειωτέον ότι και το ξενοδοχείο της Ρόδου, λόγω και της επιδείνωσης της κρίσης βρέθηκε το 2010 σε ασφυξία ρευστότητας με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στην Eurobank, στην οποία η Ντία Καψή είχε πουλήσει κι επαναμισθώσει τη μονάδα. Η τράπεζα ξεκίνησε τις διαδικασίες πώλησης οι οποίες και ολοκληρώθηκαν χρόνια μετά, το 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Στο σφυρί» το πεντάστερο Capsis Elite Resort στην Κρήτη

Πόσα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα «βγήκαν στο σφυρί» το τελευταίο δίμηνο

ΞΕΕ: Η επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου

gazzetta
gazzetta reader insider insider