Έντονες αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις εστίασης για τα μέτρα και τις κυρώσεις

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονες αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις εστίασης για τα μέτρα και τις κυρώσεις
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ζητά την ανάκληση της διάταξης σχετικά με τις κυρώσεις. Επιστολή προς τον Ν. Χαρδαλιά απέστειλαν 45 σωματεία επιχειρήσεων εστίασης.

Σε αναβρασμό βρίσκεται η εστίαση για τα νέα μέτρα που ισχύουν από χθες σε εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα, τις κυρώσεις που προβλέπονται για τις παραβάσεις αλλά και ενόψει του νέου πλαισίου λειτουργίας που θα ισχύσει από τις 15 Ιουλίου στους κλειστούς χώρους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης παρέπεμψε σε ανακοινώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας σχετικά με τις λεπτομέρειες που αφορούν στη λειτουργία των κλειστών χώρων. Τα μέτρα ωστόσο που περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε την Πέμπτη για τη λειτουργία των ανοιχτών χώρων έως τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στον κλάδο.

Επιστολή της ΠΟΕΣΕ στον Πρωθυπουργό

Για κατάφορη αδικία σε βάρος των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης και άνιση αντιμετώπισή τους σχετικά με την επιβολή των προστίμων και των ποινών, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, ζητώντας την ανάκληση της σχετικής διάταξης από την ΚΥΑ που εκδόθηκε την Πέμπτη.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η στοχοποίηση του κλάδου μας και η καταπάτηση της εκ του Συντάγματος υποχρέωσης της Κυβέρνησης να νομοθετεί με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας, έναντι των πολιτών της, χωρίς αδικαιολόγητες αρνητικές εξαιρέσεις, είμαστε βέβαιοι ότι σας βρίσκει αντίθετους. Ζητούμε ίση μεταχείριση».

Η ΠΟΕΣΕ όσον αφορά στις κυρώσεις που προβλέπονται, κάνει λόγο για «προκλητική παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας με σκοπό δια της στοχοποίησης του Κλάδου να μετακυλιστούν ευθύνες».

Υπενθυμίζεται ότι η προσωρινή αναστολή λειτουργίας για τις επιχειρήσεις που παρανομούν επιβάλλεται πλέον με την πρώτη παράβαση και αναλυτικά ισχύει:

Στην πρώτη παράβαση: για καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημέρες ενώ για καταστήματα άνω των 200 τ.μ. πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 7 ημέρες.

Στη δεύτερη παράβαση: για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης για 15 μέρες.

Στην τρίτη παράβαση: για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημέρες.

Ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις στους επιχειρηματίες της εστίασης προκαλεί το γεγονός ότι η επιβολή κυρώσεων είναι δυνατή ακόμη και εκ των υστέρων «βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η νέα παράβαση» καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ προκαλείται αγανάκτηση για την αρνητική διαφοροποίηση και δημόσια έκθεσή του κλάδου, «με υπερπροβολή μεμονωμένων περιπτώσεων έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων Εστίασης που έχει υποστεί τόσα αλλά συνεχίζει την προσπάθεια».

«Δεν μπορούμε να παίξουμε ρόλο χωροφύλακα»

Από την πλευρά τους, 45 σωματεία επιχειρήσεων του κλάδου από όλη την Ελλάδα σε κοινή επιστολή τους προς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά ζητούν να αποσυρθούν τα νέα μέτρα δηλώνοντας ότι αδυνατούν να ελέγχουν και να επιπλήττουν τους πελάτες τους κινδυνεύοντας παράλληλα με κυρώσεις εάν εκείνοι δεν πειθαρχήσουν.

«Και ενώ η πολιτεία δεν νομοθετεί για να σταματήσει τα πάρτι στα πανεπιστήμια, στις πλατείες και στους ιδιωτικούς χώρους, μένοντας απλός θεατής, την ίδια στιγμή, θέλει τις επιχειρήσεις μας να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα, υποχρεώνοντάς μας να απαγορεύουμε την είσοδο στους ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν αρνητικό τεστ covid, να υποχρεώνουμε τους πελάτες να κάθονται στις καρέκλες τους και στην περίπτωση που σταματήσουν να τρώνε, να τους επιπλήττουμε που δεν φορούν μάσκα. Και αν δεν ασκήσουμε σωστά τα αστυνομικά μας καθήκοντα και διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ή από κάποια ανάρτηση στα social media, να σφραγίζεται προσωρινά ή/και οριστικά μία επιχείρηση» τονίζουν μεταξύ άλλων.

Σημειώνουν ακόμη ότι «οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αστυνομικών δηλώνουν δημόσια ότι δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε θαμώνες σε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, γιατί φοβούνται επεισόδια. Εσείς, λοιπόν, θέλετε οι επιχειρήσεις μας να παίξουν τον ρόλο του «χωροφύλακα» στις περιπτώσεις που ο πραγματικός «χωροφύλακας» αδυνατεί να ενεργήσει;».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εστίαση: Τα νέα σενάρια, οι αλλαγές από σήμερα και οι ανησυχίες των επιχειρήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider