Prodea: Γιατί προχωρά στην «πράσινη» έκδοση των 300 εκατ. ευρώ – Εντός Ιουλίου η διαδικασία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Prodea: Γιατί προχωρά στην «πράσινη» έκδοση των 300 εκατ. ευρώ – Εντός Ιουλίου η διαδικασία
Μέσα στον μήνα οι εγγραφές για το ομολογιακό. Απευθύνεται σε θεσμικούς και ιδιώτες. Χρηματοδότηση επενδύσεων και αλλαγή σύστασης/ποιότητας χαρτοφυλακίου.

Μέσα στο επόμενο 10ήμερο εκτιμάται ότι θα «τρέξει» η διαδικασία εγγραφών για την έκδοση του «πράσινου» κοινού ομολογιακού δανείου έως 300 εκατ. ευρώ, με ελάχιστο τα 250 εκατ. ευρώ, επταετούς διάρκειας, που προωθεί η μεγαλύτερη εγχώρια εταιρεία ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας, PRODEA ΑΕΕΑΠ, με στόχο τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος και την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση της έκδοσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ θα «βγει» και το εύρος τιμών της έκδοσης. Αυτά σημείωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της PRODEA, κ. Αρ. Καρυτινός, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της εισηγμένης που είχε ως μοναδικό θέμα την επιστροφή κεφαλαίου 0,29 ευρώ ανά μετοχή, μέσω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της κατά ποσό 74,093 εκατ. ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης εκ των 255.494.534 κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών από 3 ευρώ σε 2,71 ανά μετοχή.

Όπως σημείωσε ο κ. Καρυτινός, το «πράσινο» ομόλογο θα απευθυνθεί τόσο σε θεσμικούς επενδυτές, εγχώριους και διεθνείς, όσο και στο ευρύ επενδυτικό κοινό, ενώ συντονιστές/ανάδοχοι είναι και οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες. Μάλιστα, η εταιρεία προχωρά σε παρουσιάσεις προς θεσμικά χαρτοφυλάκια για να ενημερώσει τους επενδυτές για την έκδοση. Όπως ανέφερε ο CEO της ΑΕΕΑΠ, η ομολογιακή έκδοση θα είναι «πράσινη», με καλούς όρους, αναμένεται καλό επιτόκιο, βγαίνει σε μια θετική συγκυρία και θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εισηγμένης (σχεδόν 400 εκατ. ευρώ) για τα επόμενα δύο με δυόμιση έτη, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα του ομίλου από τα οργανικά του έσοδα αλλά και τις πωλήσεις ώριμων προς ρευστοποίηση ακινήτων (όχι σύγχρονα). Τα οποία και θα αντικατασταθούν με νέα, σύγχρονα «πράσινα» ακίνητα.

Κατά συνέπεια, η ομολογιακή «πράσινη» έκδοση, σε συνδυασμό με ρευστά διαθέσιμα, έσοδα και δανειακά κεφάλαια (με καλούς όρους) θα χρηματοδοτήσουν και την αλλαγή σύστασης και ποιότητας του χαρτοφυλακίου, άνω των 2 δις ευρώ, της PRODEA ΑΕΕΑΠ.

Δεδομένου ότι τα κεφάλαια αυτά θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου, στην PRODEA κατέληξαν ότι δεν χρειάζεται να διακρατούνται κεφάλαια (με αρνητικό μάλιστα επιτόκιο), κατά συνέπεια προχώρησαν στην επιστροφή κεφαλαίου που ζητήθηκε από τις εταιρείες Invel Real Estate (Netherlands) II B.V., Invel Real Estate B.V. και Anthos Properties A.K.E., υπό την ιδιότητά τους ως μετόχων οι οποίες εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 95,30% του μετοχικού της κεφαλαίου της Prodea. Ο κ. Καρυτινός δικαιολόγησε την απόφαση αυτή θεωρώντας ότι με την μείωση δεν θίγεται το επενδυτικό πρόγραμμα των επόμενων ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider