Η επενδυτική «στροφή» της Intrakat – Σε ποιους άξονες βασίζεται το νέο πλάνο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επενδυτική «στροφή» της Intrakat – Σε ποιους άξονες βασίζεται το νέο πλάνο
Η εστίαση σε έργα turn key, ΑΠΕ, ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεις. Οι στόχοι, οι στρατηγικές συνεργασίες και τα ξένα funds.

Οι κινήσεις, οι επενδύσεις και οι σημαντικές συνεργασίες του ομίλου Intrakat, υπό τον ιθύνοντα νου του ομίλου, Πέτρου Σουρέτη, τόσο στο πρόσφατο παρελθόν όσο και στην παρούσα φάση, με «βλέμμα» προς το μέλλον, αποτυπώνουν το νέο μοντέλο που είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το κατασκευαστικό (και όχι μόνο) γκρουπ από εδώ και στο εξής. Ένα μοντέλο που δεν θα βασίζεται μόνο στην κλασσική «κατασκευή», αλλά θα περιλαμβάνει υπό την «ομπρέλα» του νέες μπίζνες σε τομείς όπως η «πράσινη» ενέργεια, τα απορρίμματα (περιβάλλον), οι smart technologies και βέβαια, σε μια γκάμα ακόμα υποδομών που αναμένεται να ευνοηθούν από τις συνθήκες και την αθρόα «ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Μετά την πετυχημένη συνεργασία με τη Fraport Greece και την έγκαιρη, όσο και τεχνικά άρτια ολοκλήρωση και παράδοση του μεγαλύτερου κατασκευαστικό EPC (engineering, procurement and construction) έργου που εκτελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ, δηλαδή την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, φαίνεται να ολοκληρώνεται ένας κύκλος και να ανοίγει ένας επόμενος.

Στον οποίο, πέραν όσων αναφέραμε στην αρχή, σημαντικό ρόλο αναμένεται επίσης να διαδραματίσει η στροφή σε έργα turn key, το μοντέλο της Σύμπραξης Δημόσιο και Ιδιωτικού Τομέα, οι Παραχωρήσεις, με στόχο η εισηγμένη να πετύχει τη δημιουργία επαναλαμβανόμενων εσόδων σε επίπεδο EBITDA, σταθερές ταμειακές ροές που προσφέρουν αυτού του είδους οι επενδύσεις, ώθηση της κερδοφορίας του, να αντλήσει υπεραξία από το development και operation των κατασκευών. Η δε επίτευξη συνεργειών μέσω στρατηγικών συνεργασιών φαίνεται να αποτελεί στόχο της εισηγμένης.

Η INTRAKAT θα εισέλθει σε μία νέα εποχή ανάπτυξης, τροφοδοτούμενης από τις τρέχουσες τάσεις σε 4 κλάδους (δημόσια έργα υποδομών, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, ΑΠΕ, ανάπτυξη ακινήτων), έχοντας ως στόχο να μετασχηματισθεί από έναν κατασκευαστή με εκτενή τεχνογνωσία σε έναν όμιλο που παραδίδει τελικά προϊόντα υψηλής ποιότητας στους κλάδους κατασκευών, διαχείρισης έργων και ενέργειας.

Σύμφωνα με στελέχη της εισηγμένης, αλλά και βάσει όσων αναφέρουν ευρύτερα στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και στη χρηματιστηριακή αγορά, η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς το recovery fund (Ταμείο Ανάκαμψης) και το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να τονώσουν τον τομέα υποδομών με περισσότερα από 50 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat εκτίμησε ότι τέσσερα είναι τα πεδία ανάπτυξης του κλάδου τα επόμενα χρόνια: τα δημόσια έργα όπου το ύψος των επενδύσεων θα αγγίξει τα 43 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2020-2030, τα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων που θα φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ έως το 2026, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου οι ανάγκες θα ανέλθουν στα 8 GW έως το 2030, συνολικού προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, και τέλος τα ακίνητα και οι τουριστικές υποδομές όπου παρουσιάζονται εξαιρετικές ευκαιρίες (9% απόδοση των τουριστικών ακινήτων, μία από τις πλέον ανταγωνιστικές στην Ευρώπη, 5 δις επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο κατά τα τελευταία χρόνια).

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η Intrakat επιχειρεί να αφήσει το δικό της αποτύπωμα, σαφώς πιο ενισχυμένο, ακολουθώντας τα πρότυπα άλλων ομίλων. Η νέα στρατηγική φαίνεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως για τα funds του εξωτερικού, που θα μπορούσαν να παίξουν και τον ρόλο χρηματοδότη σε διάφορες επενδύσεις. Η δε μετάβαση από το τρέχον μοντέλο, που βασίζεται στο ανεκτέλεστο (άνω των 600 εκατ. ευρώ), σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής σταθερών ταμειακών ροών, όπως και η ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου τελικών προϊόντων υψηλής ποιότητας (ΣΔΙΤ, ΑΠΕ, Ανάπτυξη ακινήτων) μέσω στρατηγικών συνεργασιών, προφανώς και ιντριγκάρουν επενδυτές, δυνητικούς χρηματοδότες, ξένα funds και βέβαια, στρατηγικούς συνεργάτες και εταίρους ανά τομέα.

Και κατά τα φαινόμενα, στο προσεχές διάστημα η Intrakat θα βρεθεί εν μέσω συζητήσεων και επαφών τόσο με ξένα funds, όσο με τραπεζικά ιδρύματα όσο και με πιθανούς στρατηγικούς εταίρους με στόχο τη σύμπραξη σε μια σειρά από projects.

Χτες, η διοίκηση της εισηγμένης, σε σχετική τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, αποκάλυψε επίσης ότι στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας, δηλαδή στις Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ), προωθεί επενδυτικό προγράμματα που σε βάθος 8ετίας μπορεί να ανέλθει στα επίπεδα του 1 δις ευρώ. Νωρίτερα, είχε γνωστοποιήσει την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης, δια απορρόφησης, με την εταιρεία «ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ». Σε αυτή τη φάση η ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ έχει υπό κατασκευή 93MW (έως το 2023 ο ορίζοντας), επιπλέον 415MW (έως το 2024) και άλλα 616MW την περίοδο από το 2024 και μετά (για επιπλέον 3-4 έτη). Η Intrakat προσβλέπει σε υπεραξίες από την κατασκευή και τη λειτουργία ενός χαρτοφυλακίου που φτάνει τα 1,1GW, ένα επενδυτικό πλάνο άνω του 1 δις ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση, πρόκειται για 34 διαφορετικά πάρκα (27 αιολικά), για τα δε αιολικά αναφέρθηκαν εκτιμώμενα ετήσια έσοδα 112 εκατ. ευρώ και ετήσια EBITDA 85,3 εκατ. ευρώ (συνολικά 124 εκατ. και 94,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Να αναφέρουμε ότι χτες, ο κ. Σουρέτης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο μιας νέας συνεργασίας με τη Fraport Greece, λέγοντας ότι βάσει παλιότερου σχεδίου (αναμένοντας τότε μια καλή πορεία του τουρισμού) είχε εκπονηθεί ένα πλάνο ύψους 150 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση του τομέα κυκλοφορίας αεροπλάνων (διάδρομοι, πίστα κ.λπ.). Για το οποίο η Intrakat θεωρούσε ότι έχει αυξημένες πιθανότητες συνεργασίες με τη Fraport. Ωστόσο, η πανδημία και η πτώση των τουριστικών ροών έχει φέρει αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα υπό επαναξιολόγηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο» επενδυτικό πλάνο 1 δισ. ευρώ από την Intrakat

Intrakat: Απορροφά τη «ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ» - Το πλάνο επέκτασης στις ΑΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider