Ελλάκτωρ: Η αναδιοργάνωση και ο στόχος ενίσχυσης του ανεκτέλεστου

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Η αναδιοργάνωση και ο στόχος ενίσχυσης του ανεκτέλεστου
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης στη λειτουργική και χρηματοοικονομική δομή του ομίλου. Πως κινήθηκε το χαρτοφυλάκιο συμβάσεων σε 15 μήνες

Όπως ανέφερε σε σχετικό του μήνυμα ο νέος CEO του ομίλου Ελλάκτωρ, κ. Ευθ. Μπουλούτας, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριμήνου, «από την αρχή του έτους, ο όμιλος υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης στη λειτουργική και χρηματοοικονομική του δομή. Ήδη ολοκληρώθηκε ομολογιακό δάνειο 50 εκατ. ευρώ στην ΆΚΤΩΡ, το οποίο σε συνδυασμό με την έγκριση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου έως 120,5 εκατ. ευρώ δημιουργούν νέες βάσεις και προοπτικές βελτίωσης στη λειτουργική κερδοφορία».

Στην σχετική παρουσίαση προς τους αναλυτές που ακολούθησε, η διοίκηση του γκρουπ επανέλαβε λίγο ως πολύ ότι το ομολογιακό ήδη έχει βελτιώσει τη χρηματοοικονομική εικόνα του ομίλου, ότι από τα έσοδα της αύξησης κεφαλαίου θα καλυφθεί και το δάνειο των 50 εκατ. ευρώ που σύναψε πρόσφατα η εταιρεία ώστε να στηριχθεί ο όμιλος με πρόσθετα κεφάλαια και να εξυγιανθεί σταδιακά ο τομέας των κατασκευών, ενώ έγινε αναφορά και στη μείωση του κόστους. Σε σχέση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου, κατά την διάρκεια του α’ τριμήνου υπήρξε μείωση κατά 24% στα διοικητικά έξοδα. Στο τέλος Μαρτίου ο αριθμός του προσωπικού είχε μειωθεί κατά 14% στον κατασκευαστικό κλάδο και κατά 16% στον υπόλοιπο όμιλο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, η αναδιοργάνωση στη λειτουργική και χρηματοοικονομική δομή του ομίλου Ελλάκτωρ αποτελεί τη βασικότερη προτεραιότητα του νέου διευθύνοντος συμβούλου. Βέβαια, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, θα κυριαρχεί το επόμενο διάστημα και μέχρι την ολοκλήρωσή της μέσα στον προσεχή Ιούλιο. Η ΑΜΚ αναμένεται να δημιουργήσει νέες βάσεις ώστε η ΑΚΤΩΡ να γυρίσει σε κερδοφορία.

Πλην όμως, το γκρουπ πρέπει να εστιάσει τόσο στην ομαλή εκτέλεση των υφιστάμενων και των νέων συμβάσεων για έργα της Άκτωρ, αλλά και στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου έργων με νέα projects, δηλαδή στην ενίσχυση του ανεκτέλεστου. Το οποίο μέσα στην τελευταία διετία έχει συρρικνωθεί, κάτι που είχε αναδείξει, μεταξύ άλλων, ο νέος μέτοχος και το νέο διοικητικό τιμ της εισηγμένης (μιλούσαν για χαμένες συμβάσεις, απουσία από διαγωνισμούς κ.α.).

Το ανεκτέλεστο εμφανίζεται μειωμένο κατά 376 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31η/12/2019, δηλαδή μέσα σε 15 περίπου μήνες, καθώς από τα επίπεδα των 2,064 δις ευρώ υποχώρησε σταδιακά στα 1,799 δις στα τέλη 2020 και στα 1,688 δις ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2021.

Στην ίδια αυτή περίοδο των 15 μηνών, το ανεκτέλεστο στην Ελλάδα μειώθηκε σταδιακά από τα 858 εκατ. ευρώ στα 686 εκατ. ευρώ (στα 741 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020), στη Ρουμανία υποχώρησε στα 785 εκατ. ευρώ από τα 837 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2019 (810 στα τέλη 2020), ενώ στο Κατάρ μειώθηκε από τα 267 εκατ. ευρώ στα 185 εκατ. ευρώ (στα 205 εκατ. ευρώ στα τέλη 2020).

Βέβαια, μπορεί μέσα σε αυτό το διάστημα κάποια έργα να ολοκληρώθηκαν ή να μην προχώρησαν, άλλωστε, δεν μιλάμε για δραστική πτώση ανεκτέλεστου, αλλά και πάλι συνολικά έχουμε να κάνουμε με διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο. Μάλιστα, το ανεκτέλεστο της Ελλάδας είναι υψηλότερο κατά μόλις 80 εκατ. ευρώ (περίπου) από το αντίστοιχο της Intrakat, άλλη μια... ένδειξη της κατάστασης που βρήκε η νέα διοίκηση.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αφενός ο κατασκευαστικός βραχίονας ΑΚΤΩΡ το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε χάσει έδαφος στη διεκδίκηση έργων και συμβάσεων, αφετέρου εσχάτως αρχίσει να κινείται και πάλι με πιο δυναμικό τρόπο, μετά και την αλλαγή «μετοχικής και διοικητικής σελίδας». Όπως ειπώθηκε στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη της διοίκησης του ομίλου υπό τον κ. Μπουλούτα, κατά το πρώτο τρίμηνο η ΑΚΤΩΡ υπέγραψε δύο συμβάσεις συντήρησης της Εγνατίας Οδού αξίας 39 εκατ. ευρώ, την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε Ξάνθη και Δράμα 17 εκατ. ευρώ ενώ έχει επιλεγεί ως προσωρινός ανάδοχος για τα δίκτυα αποχέτευσης σε Ραφήνα-Πικέρμι και Σπάτα-Αρτέμιδα, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα στελέχη της Ελλάκτωρ υποστήριξαν πως δεν περιμένουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις από τον κλάδο κατασκευών από τον οποίο προήλθαν οι μεγάλες ζημιές του ομίλου την τελευταία πενταετία.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο κ. Μπουλούτας υποστήριξε ότι η Ελλάκτωρ αναμένει ακόμα πιο βελτιωμένα αποτελέσματα από το χαρτοφυλάκιο των 493 MW και έκανε λόγο για νέα αιολικά έργα συνολικής ισχύος 88 MW τα οποία θα παραδοθούν μετά το 2023.

Από κει και πέρα, όπως έχει αναφέρει και πρόσφατα το insider, παραμένει ανοιχτό το θέμα της αναχρηματοδότησης των ομολογιακών δανείων, συνολικού ύψους 670 εκατ. ευρώ, που σύνηψε η Ελλακτωρ στα τέλη 2019 και αρχές 2020 (με επιτόκιο στο 6,4%) με νέους όρους αν και δεν είναι πιθανό αυτό να συμβεί άμεσα. Επιπρόσθετα, δεν έχει για την ώρα βρεθεί σημείο σύγκλισης ανάμεσα στους ολλανδούς της Reggeborgh και την Greenhill των Μπάκου-Καϋμενάκη (που προ ημερών φέρονται να απέκτησαν πρόσθετο πακέτο μετοχών στο πλαίσιο συμφωνίας με Pemanoaro), τουλάχιστον επισήμως. Επίσης, την Παρασκευή η ολλανδική Reggeborgh φέρεται να απέκτησε ποσοστό 9,5% από τον κ. Λ. Μπόμπολα, από το συνολικό 12,5% που κατείχε (εκκρεμούσε η συναλλαγή), ενώ εκκρεμεί και η option αγοράς μετοχών του Δ. Διαμαντίδη (για το 3,18%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider