ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στην ΤΕΡΝΑ η κατασκευή του cluster φωτοβολταϊκών 50MW στη Μεγαλόπολη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στην ΤΕΡΝΑ η κατασκευή του cluster φωτοβολταϊκών 50MW στη Μεγαλόπολη
Το τίμημα της σύμβασης σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε 23,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, ώστε τα φωτοβολταϊκά να είναι έτοιμα στα τέλη του 2022.

Στην ανάθεση στην ΤΕΡΝΑ της συστοιχίας φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 50MW, που πρόκειται να εγκατασταθούν στη Μεγαλόπολη, προχώρησε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση «έκλεισε» περίπου στα 23,5 εκατ. ευρώ, ένα τίμημα που θεωρείται ιδιαίτερα καλό για τη θυγατρική της ΔΕΗ.

Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί και η έναρξη των εργασιών κατασκευής. Έτσι, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

Το έργο θα κατασκευαστεί σε απαλλοτριωμένη έκταση της ΔΕΗ, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για αποθέσεις κατά τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων παλαιότερα. Θα χρησιμοποιηθούν συστήματα μονού άξονα και πάνελ με τεχνολογία διπλής όψεως (bifacial), για αυξημένη δυνατότητα παραγωγής, αξιοποιώντας και την ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει στην οπίσθια πλευρά τους. Επίσης, θα κατασκευαστεί νέος υποσταθμός μέσης προς υψηλή τάσης για τη σύνδεσή του στο σύστημα.

Το πρώτο «πράσινο» PPA

Η συγκεκριμένη συστοιχία συνιστά ορόσημο στη στρατηγική που έχει καταρτίσει ο Όμιλος ΔΕΗ για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της στις ΑΠΕ, καθώς το ένα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα του cluster, ισχύος 39MW, θα είναι και το πρώτο για το οποίο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συνάψει διμερές συμβόλαιο πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με τη μητρική της εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο «πράσινο» PPA του Ομίλου έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εκτιμά πως οι τράπεζες είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν τα συμβόλαια αυτά και απαιτείται όλοι οι φορείς να τα προωθήσουν με βάση το διεθνές παράδειγμα. Οι υπογραφές του συμβολαίου αναμένονται έως το τέλος του έτους.

Η κατασκευή του εν λόγω έργου εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της θυγατρικής της ΔΕΗ, για την αύξηση της συνολικής ισχύος των εν λειτουργία έργων της στο 1GW εντός τριετίας, με ενδιάμεσο στόχο τα 500MW στο τέλος του 2022. Για την επίτευξη αυτού του ενδιάμεσου στόχου, έως τον Νοέμβριο του επόμενου έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του και το cluster φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230MW που υλοποιείται στη Δυτική Μακεδονία.

Στόχος τα 500MW έως το τέλος του 2022

Από το συγκεκριμένο cluster, ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο πάρκο ισχύος 15MW, κάτι που αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο και για τη δεύτερη «δίδυμη» μονάδα. Επίσης, στις ράγες έχει μπει και η κατασκευή του μεγαλύτερου από τα φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 200MW, το οποίο θα υλοποιηθεί από τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας («RSD») της Mytilineos.

Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά την έγκριση της σύμβασης ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, το πάρκο θα υλοποιηθεί σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς η ανάπτυξη και ηλέκτριση του έργου θα ολοκληρωθεί σε 16 μήνες από την έγκριση της σχετικής επένδυσης.

Παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει στα σκαριά νέες δημοπρατήσεις έργων, μέσα από το χαρτοφυλάκιο μονάδων που «ωριμάζει» σταδιακά η εταιρεία. Πρώτο στη σειρά είναι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 65 MW στη Δυτική Μακεδονία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΡΝΑ: Εξασφάλισε τρία νέα έργα ενεργειακών υποδομών, άνω των 60 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider